Η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, μπορεί να μίλησε πολύ για τα «σταθερά οικονομικά» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας αυτό το καλοκαίρι, αλλά κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει το πλήθος των φορολογικών περικοπών που φανέρωσε μόλις 3 εβδομάδες μετά την «μετακόμισή της» της στην Ντάουνινγκ Στριτ.
Χαρακτηρισμένες ως «μίνι-προϋπολογισμός» από τον υπουργό Οικονομικών, Κουάζι Κουαρτένγκ, οι ανακοινώσεις της Παρασκευής ήταν ένας όγκος φορολογικών περικοπών που δεν έχει δει η Βρετανία από το 1972.
Η Τρας – της οποίας η πολιτική «Trussonomics» έχει παρομοιαστεί με εκείνη των πολιτικών της ειδώλων Ρόναλντ Ρίγκαν και Μάργκαρετ Θάτσερ – έχει τώρα βάλει τη χώρα σε έναν οικονομικό δρόμο εκ διαμέτρου αντίθετο με τις περισσότερες, αν όχι όλες, μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες καθώς ο πληθωρισμός βράζει και μια κρίση κόστους ζωής πιέζει την Ευρώπη.
Θεωρήθηκε, ακόμη και από ορισμένους από τους υποστηρικτές της, ως ένα πολιτικό και οικονομικό στοίχημα της ίδιας της Τρας που δεν έχει ακόμη αντιμετωπίσει το ευρύτερο βρετανικό εκλογικό σώμα σε εθνικές εκλογές- σε αντίθεση με τον προκάτοχό της Μπόρις Τζόνσον.
Οι παράγοντες της αγοράς προέβλεψαν αμέσως ότι η Βρετανία θα έπρεπε να κλιμακώσει την έκδοση ομολόγων και να αυξήσει σημαντικά το φορτίο χρέους της για να πληρώσει για τις περικοπές – κάτι που δεν είναι χαρακτηριστικό των συντηρητικών κυβερνήσεων του παρελθόντος που προτιμούσαν χαμηλούς φόρους.
Στις αγορές αυτό δεν άρεσε καθόλου. Το νέο «ριζοσπαστικό» σχέδιο της Λιζ Τρας για την τόνωση της οικονομίας όχι μόνο δεν έπεισε, αλλά μάλλον τρόμαξε τους επενδυτές, που οδήγησαν έτσι το βρετανικό νόμισμα σε νέα χαμηλά 37 ετών έναντι του δολαρίου.
Οι τράπεζες της Γουόλ Στριτ εξετάζουν τώρα σοβαρά τη μείωση της ισοτιμίας με το δολάριο ΗΠΑ – για πρώτη φορά στην ιστορία – και πολλοί σχολιαστές έχουν παρομοιάσει τη λίρα με ένα νόμισμα έκτακτης ανάγκης της αγοράς.
Ο Guardian χαρακτήρισε το σχέδιο Τρας «προϋπολογισμό για τους πλούσιους» στην πρώτη της σελίδα το Σάββατο, ενώ οι Times το χαρακτήρισαν «μεγάλο φορολογικό στοίχημα». Η δεξιά εφημερίδα Daily Mail τον χαρακτήρισε «πραγματικό προϋπολογισμό των Τόρις», ενώ ο ίδιος ο Κουαρτένγκ είπε ότι ήταν μια «πολύ καλή μέρα για το Ηνωμένο Βασίλειο», αρνούμενος να σχολιάσει τις νομισματικές κινήσεις.
Οι αναλυτές της ING ανέφεραν σε ερευνητικό σημείωμα ότι οι επενδυτές ανησυχούν ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει πλέον δεσμευτεί ουσιαστικά σε δανεισμό αορίστου χρόνου για αυτές τις φορολογικές περικοπές και ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να απαντήσει με πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.
Η ING σημείωσε επίσης για «κίνδυνο μιας πιθανής στροφής σε αρνητικές προοπτικές».
Οι αναλυτές της Deutsche Bank έκαναν λόγο για χάσμα αξιοπιστίας.
«Οι κινήσεις της αγοράς της Παρασκευής υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει χάσμα αξιοπιστίας», δήλωσε ο Σαντζάι Ράτζα, ανώτερος οικονομολόγος της Deutsche Bank, σε σημείωμα.
«Ένα σχέδιο για να τεθούν τα δημόσια οικονομικά σε βιώσιμες βάσεις θα είναι απαραίτητο αλλά όχι αρκετό για να ανακτήσουν οι αγορές την εμπιστοσύνη σε μια οικονομία που παρουσιάζει μεγάλα ελλείμματα (τα δημοσιονομικά και τρεχούμενα ισοζύγια)», πρόσθεσε.
naftemporiki.gr