Μετά από ακριβώς μια εβδομάδα οι συνθήκες στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία επιτρέπουν την άνοδο και πιθανά αυτό θα δώσει την ευκαιρία στους αγοραστές να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη στην πλησιέστερη αντίσταση των 848 μονάδων. Παρά ταύτα και μια απομάκρυνση από τα πρόσφατα χαμηλά ευπρόσδεκτη θα είναι.
Τα διεθνή ειδοποιούν για διατήρηση της ανόδου
- Οι ασιατικές αγορές μετοχών σημείωσαν άνοδο σήμερα Τρίτη 20/9 μετά την ανάκαμψη την τελευταία ώρα των συναλλαγών στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης. Οι επενδυτές έστρεψαν την προσοχή τους στην αναμενόμενη πιθανά μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve αυτή την εβδομάδα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Είναι οι ενέργειες της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ που οδηγούν το κλίμα στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά καθώς οι διαχειριστές προσπαθούν να τοποθετηθούν σε ένα περιβάλλον σταθερά αυξανόμενων επιτοκίων.
- Τα ΣΜΕ επί των ευρωπαϊκών δεικτών ειδοποιούν για ανοδική έναρξη στην Ευρώπη, ενώ τα ΣΜΕ επί των βασικών δεικτών των ΗΠΑ έχουν μεταβολές της τάξης του +0,20%.
- Οι αγορές αποτυπώνουν αποτιμήσεις με εκτιμήσεις για τα επιτόκια να ανέλθουν έως και 4,5% μέχρι τις αρχές του 2023, σε σύγκριση με το τρέχον εύρος επιτοκίων της Fed μεταξύ 2,25%-2,5%. Αυτό είναι αρκετά υψηλό και να ψαλιδίσει ένα ποσοστό από την ανάπτυξη ενώ αυτή η προσδοκία συγκρατεί τις αποδόσεις των ομολόγων στο υψηλότερο άκρο της καμπύλης.
- Τα υψηλότερα επιτόκια έχουν προκαλέσει ξεπούλημα των κρατικών ομολόγων. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του δημοσίου αναφοράς παρέμεινε υψηλή στο 3,4846%, αφού έφτασε στο 3,518% τη Δευτέρα, το υψηλότερο επίπεδό της από τον Απρίλιο του 2011. Η απόδοση δύο ετών, ένα βαρόμετρο των μελλοντικών προσδοκιών για τον πληθωρισμό, άγγιξε το 3,9528% αφού σκαρφάλωσε σε νέο υψηλό σχεδόν 15 ετών στο 3,970%.
- Εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες που αναμένονται αυξήσεις επιτοκίων, οι περισσότερες από τις κεντρικές τράπεζες που συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα, από την Ελβετία έως τη Νότια Αφρική, αναμένεται να αποφασίσουν άνοδο επιτοκίων, με τους αγοραίους να διχάζονται ως προς το αν η Τράπεζα της Αγγλίας θα κινηθεί κατά 50 ή 75 μονάδες βάσης.
- Οι υψηλότερες αποδόσεις βοήθησαν στην ενίσχυση του δολαρίου και κατέστησαν τον χρυσό λιγότερο ελκυστικό. Ο δείκτης του δολαρίου , ο οποίος μετρά το νόμισμα έναντι έξι αντίστοιχων, ήταν 0,0373% ισχυρότερος στις 109,58.
Στην Αθήνα
Οι θεσμικοί με τον τρόπο τους έλεγαν ο ένας στον άλλο, “δείξε μου που το πας αλλιώς θα αντιδρώ σποραδικά μέχρι να σπάσεις πρώτος και μου δείξεις τι θέλεις”. Είχαν αυτή την πολυτέλεια, γιατί η ραχοκοκαλιά της αγοράς οι συστημικές τράπεζες έπαιζαν πάλι το σταθεροποιητικό τους ρόλο, με τρεις κερδισμένες και μια οριακά πτωτική. Δεν γνωρίζουμε αν μετά από 13 πέτρινα χρόνια οι ιδιώτες επενδυτές έχουν την πολυτέλεια της ψυχραιμίας.
Οι επαγγελματίες ξύπνησαν χθες, με την πεποίθηση πως στο τέλος της εβδομάδας το κόστος δανεισμού θα είναι μεγαλύτερο σε παγκόσμια κλίμακα. Έτσι αναζήτησαν στα μοντέλα τους το επίπεδο των αποτιμήσεων για τις μετοχικές αξίες κατά τόπους και κύρια στις ΗΠΑ, αν τα επιτόκια της Fed φθάσουν στο 4,5% ή ακόμα και στο 5% για να πνίξουν τον πληθωρισμό. Πανευρωπαϊκά οι αγορές άνοιξαν σε αρνητικό πεδίο και εκεί συνέχισαν τη διαπραγμάτευση. Το κακό ήταν πως τα ΣΜΕ του S&P500 παρουσίαζαν σταθερά επιδείνωση και ειδοποιούσαν πως η πτώση και στη Wall Street ήταν βεβαία, στο ξεκίνημα τουλάχιστον. Μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα η Αθηναϊκή αγορά μετά από 4 ώρες, με κατώτερο τις 827,2 είχε τον ΓΔ στις 831 μονάδες περίπου, με απώλειες -0,6% και τζίρο κοντά στα 14 εκατ. ευρώ.
Ορισμένοι παράγοντες της αγοράς θέλησαν να εξηγήσουν κάποιες κινήσεις στο ταμπλό, βλέπε το πάνω κάτω της ΔΕΗ, με βάση τις εντυπώσεις που σχημάτισαν οι θεσμικοί από τις θέσεις που ανέπτυξε ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. Το μούδιασμα των επενδυτών δεν ήταν τυχαίο, αλλά δεν υπήρξαν ικανοποιητικές εξηγήσεις από κανένα. Ίσως η αργία στο χρηματιστήριο του Λονδίνου αποκάλυψε από πού γίνεται ένα σημαντικό μέρος των ημερήσιων συναλλαγών στην Αθήνα.
Η περασμένη εβδομάδα τελείωσε άδοξα ως προς τα γεγονότα που ανέμενε μια μερίδα του επενδυτικού κοινού, αλλά η στατιστική εικόνα της αγοράς περιέλαβε πολλά στοιχεία που υπογράμμιζαν την αντοχή των τρεχουσών αποτιμήσεων. Το άδοξο αφορούσε στην διατήρηση χωρίς καμία αναβάθμιση της αξιολόγησης από τους οίκους Moody’s και DBRS που έγινε στο άμεσο παρελθόν για την ελληνική οικονομία.
Ωστόσο με βάση το πρωινό σχόλιο της Leon Depolas Sec. η στάση των αξιολογητών δεν ήταν έκπληξη: “Στο ‘κόκκινο’ τελείωσε η προηγούμενή εβδομάδα για τις μετοχές του ΓΔΧΑ, αν και οι απώλειες ήταν ελεγχόμενες, σε αντίθεση με τον Παγκόσμιο μετοχικό δείκτη MSCI World Index, ο οποίος έχασε περισσότερο από 4 ποσοστιαίες μονάδες. Την τρέχουσα εβδομάδα, στο επίκεντρο θα βρεθεί η συνεδρίαση της FED την Τετάρτη, όπου αναμένεται άλλη μία αύξηση επιτοκίων κατά 75 μβ. Στο εσωτερικό, συνεχίζονται παράλληλα τα εγχώρια εταιρικά αποτελέσματα. Οι Οίκοι Moody’s και DBRS παρέμειναν σταθεροί στις αξιολογήσεις και προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά αυτό δεν αποτελεί αρνητική έκπληξη. Διευρύνουμε ελαφρώς το ανοδικό όριο του ΓΔΧΑ για το επόμενο διάστημα, λόγω αύξησης της μεταβλητότητας. Ήτοι, το εκτιμώμενο εύρος τιμών του ΓΔΧΑ τοποθετείται μεταξύ 790 – 880 μονάδων. Δεν υπάρχουν σημαντικά μακροοικονομικά στοιχεία σήμερα”.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης τοποθετήθηκε διαφορετικά για τις αξιολογήσεις: “Η Αγορά ίσως να περίμενε ένα ακόμα σκαλοπάτι από την Moody’s. Η DBRS είναι ένα σκαλί πριν την επενδυτική βαθμίδα (BB high) ενώ η Moody’ s είναι στο Ba3. Η Οικονομία είναι σε φάση που ετοιμάζεται για να μπει το 2023 σε επενδυτική βαθμίδα. Η ίδια η Moody’ s μιλάει για χρέος κάτω από το 180% του ΑΕΠ τέλος του 2022, σχολιάζοντας ότι η Χώρα μπροστά της περιμένει περαιτέρω ανάπτυξη. Ο φόβος είναι ξεκάθαρα η πολιτική αβεβαιότητα και σαφώς περιμένει να δει τι θα γίνει με τις εκλογές. Έτσι λοιπόν το μεγάλο ερώτημα και εφόσον δεν βρεθούν άλλα σημαντικά εμπόδια στον δρόμο μας, είναι αν έχουμε επενδυτική βαθμίδα πριν τις εκλογές, ή μετά, από την δημιουργία μία Κυβέρνησης που θα συνεχίσει να προσδίδει σταθερότητα στην Οικονομία”.
Η Eurobank Eq. σημείωσε λιτά: “Επιφυλακτική συνεδρίαση, λόγω των ανησυχιών των επενδυτών για εξασθενημένες προοπτικές ανάπτυξης και για τη στάση αναμονής ενόψει των αποφάσεων των FED και BoE για τα επιτόκια αυτήν την εβδομάδα. Σήμερα χαμηλός ο όγκος συναλλαγών, λόγω της αργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο”.
Η προσοχή αναγκαστικά στρέφεται στα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου των Εισηγμένων ενώ οι Διεθνείς Αγορές διατηρούν τον καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία κλίματος και διάθεσης. Σήμερα, μετά τα αποτελέσματα της ΜΠΕΛΑ χθες μετά την λήξη της συνεδρίασης, ακολουθεί η Epsilon Net, ενώ την Τετάρτη ανακοινώνουν οι Viohalco και AS Company. Την Παρασκευή οι προγραμματισμένες ανακοινώσεις ολοκληρώνονται με τα αποτελέσματα των ΕΥΔΑΠ και MIG.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Η τελευταία δημοσκόπηση των Financial Τimes αποκάλυψε ότι η πλειοψηφία των κορυφαίων ακαδημαϊκών οικονομολόγων που συμμετείχαν θεωρούν ότι Federal Reserve απέχει πολύ από το τέλος της εκστρατείας της για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια φέτος με τον πιο επιθετικό ρυθμό από το 1981. Το συμπέρασμα ήταν : Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο πάνω από το 4% και θα το διατηρήσει εκεί το 2023 στην προσπάθειά της να εξαλείψει τον υψηλό πληθωρισμό.
Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,64% ή 197,3 μονάδες στις 31.019,68, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,69% στις 3.899,89 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,76% στις 11.535,02 μονάδες.
Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Nike (+2,6%) και Apple (+1,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Merck & Co (-1,7%) και Johnson & Johnson (-1,2%).
Ανοδική τροχιά απόκτησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 3,47% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά επτά μονάδες βάσης στο 3,94%. Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε οριακά υψηλότερα έναντι του ευρώ, που αγόραζε 1,0010 δολάρια.
ΕΥΡΩΠΗ
Με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα μακροοικονομικά στοιχεία στην Ευρωζώνη και στην διήμερη συνεδρίαση της Fed η εικόνα στο κλείσιμο ήταν μεικτή.
Ανοδικά κινήθηκαν τον Ιούλιο οι κατασκευές στην ευρωζώνη, ενισχυμένες κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, όπως ενημέρωσε η Eurostat χθες. Σε ετήσια βάση, η παραγωγή στις οικοδομικές δραστηριότητες κατέγραψε αύξηση 1,5% στην ευρωζώνη και 1,3% στην ΕΕ.
Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα εξέδωσε τη μηνιαία έκθεσή της τη Δευτέρα προειδοποιώντας ότι υπάρχουν αυξημένες ενδείξεις ότι η γερμανική οικονομία θα υποχωρήσει το τρίτο τρίμηνο και θα σημειώσει σημαντική πτώση τους χειμερινούς μήνες, κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε μόλις 0,09% στις 407,87 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,49% στις 12.803,24 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,26% στις 6.061,59 μονάδες. Οι δείκτες των χρηματιστηρίων της περιφέρειας του ευρώ εμφάνισαν κέρδη που για τον ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη ήταν +0,11% ενώ για τον ΜΙΒ στο Μιλάνο ήταν +0,13%.
Το χρηματιστήριο του Λονδίνου παρέμεινε κλειστό τη Δευτέρα λόγω της κηδείας της Βασίλισσας Ελισάβετ.
ΧΑ
Με εξαιρετικά χαμηλό τζίρο συσσώρευση με τις τράπεζες πυλώνα αμύνης
Οι επενδυτές με ασυνήθιστα χαμηλό για την εποχή τζίρο και μικρής αξίας πακέτα, οδήγησαν στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης τον μέσο όρο 834,14 μονάδες. Μετά τις δημοπρασίες, που δεν άλλαξαν αισθητά τον τζίρο, οι θεσμικοί στο τέλος της συνεδρίασης οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 833,36 από 836,17 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -0,34% ή 2,81 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου.
Εμφανίστηκαν 10 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης που συγκέντρωσαν αγοραστικό ενδιαφέρον, και στο κλείσιμο ξεχώρισαν με κέρδη από +1,0% και πάνω οι ΚΟΥΕΣ +4,03%, ΔΕΗ +1,57%, ΕΤΕ +1,05%, και ακολούθησε η ΜΥΤΙΛ +0,91%. Στον αντίποδα βρέθηκαν 13 με απώλειες αλλά πτώση πάνω από -2% εμφάνισαν οι ΛΑΜΔΑ -2,70%, ΒΙΟ -2,66%, και ΣΑΡ -2,10% με τα ΕΛΠΕ να ακολουθούν στο -1,39% και τις ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΤΕΝΕΡΓ στα αμετάβλητα.
Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 26,244 από 114,036 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 0,560 από 3,176 εκατ. ευρώ, και την ΜΠΕΛΑ αφορούσαν τα 345.750 ευρώ, και την ΚΟΥΕΣ 214.101 ευρώ.
Οι μεταβολές των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων λίγο πριν το φινάλε στην Αθήνα, είχαν σαφώς ανεστραμμένη εικόνα έναντι των απωλειών που εμφάνιζαν στο πρώτο μέρος, καθώς σχεδόν όλα είχαν μεταβολές της τάξης του +0,1% και πάνω ως +0,5% ο DAX.
Ο δείκτης αναφοράς S&P 500 έπεσε κάτω από το όριο των 3.900 από την Παρασκευή, ξεπερνώντας ένα επίπεδο που οι traders θεωρούσαν ως κεντρική στήριξη. Ο αντιπροσωπευτικότερος μετοχικός δείκτης αναφοράς βρίσκεται τη Δευτέρα 19/9 με οριακά κέρδη τρία τέταρτα μετά από άνοιγμα με πτωτικό χάσμα. Η μεταβολή του Stoxx Europe 600 όταν έκλεισε η Αθήνα ήταν +0,04% και πάνω από 0,14% κέρδιζε ο ισπανικός IBEX.
Στατιστικά
Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, σημείωσαν άνοδο 45 από 31 την Παρασκευή 16/9 και 51 από 57 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 19 από 18. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 60,567 από 60,799 δις ευρώ.
Η απόδοση των 10ετών ομολόγων από το 4,29% την προηγούμενη πέρασε στο 4,418% έχοντας φθάσει στο 4,474% ενδοσυνεδριακά.
Ο FTSE25 έκλεισε -0,23% χαμηλότερα στις 2008,20 από 2012,73 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 4,53 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής 16/9, ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε -0,31%
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Οι προσδοκίες για την τάση δείχνουν συσσώρευση
Στο ξεκίνημα της κυριαρχίας των σειρών Οκτωβρίου οι traders μούδιασαν από την ατονία των συναλλαγών στην υποκείμενη αγορά. Ωστόσο σχεδόν πάντα οι νέες σειρές αμέσως μετά την εκπνοή των προηγούμενων διαπραγματεύονται με επιφύλαξη. Η υστέρηση στο κλείσιμο των ΣΜΕ έναντι του υποκείμενου FTSE25 είναι 10 μονάδες του δείκτη όταν την περασμένη εβδομάδα υστερούσαν κατά 5. Τα στοιχήματα στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη τονίζουν το περιορισμένο εύρος διακύμανσης του 25άρη ανάμεσα στις 1975 και τις 2050 μονάδες.
Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας με κυρίαρχες τις σειρές Οκτωβρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη σχεδόν μόνιμα στο αρνητικό πεδίο και 2-3 λεπτά σε θετικό με το ανώτερο να σημειώνεται δυο λεπτά πριν από τις δημοπρασίες. Το άνοιγμα στις 1998,29 μονάδες αντιστοιχούσε σε καθοδικό χάσμα 14,44 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 4,53 μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 16:58 και ήταν οι 2012,87 μονάδες (+0,01%). Το κατώτερο σημειώθηκε στις 13:07 και ήταν οι 1990,73 μονάδες (-1,09%). Το κλείσιμο στις 2008,20 από 2012,73 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,23% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 4,133 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Οκτωβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 401 ΣΜΕ της σειράς Οκτωβρίου με ανώτερο μέρας στις 1999,75 κατώτερο 1974,25 με τελευταίες τιμές στις 1999,75 μονάδες και τιμή κλεισίματος στις 1997,00 από 2009,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 3359 από 3162. Άλλαξαν χέρια επίσης 10 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου με τιμή κλεισίματος στις 1993,50 από 2002,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 45 στη σειρά αυτή.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν αυστηρά επιλεκτικό. Στα δικαιώματα αγοράς της νέας τρέχουσας σειράς άλλαξαν χέρια 5 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2000 και 2050 μονάδες. Για την επόμενη σειρά το ενδιαφέρον ήταν ανύπαρκτο. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Οκτωβρίου διακινήθηκαν 11 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1975 και τις 2000 μονάδες. Της επόμενης σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ήταν 40 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2000 και τις 2050 μονάδες.
Ο ΔΤΡ στην συνεδρίαση της Παρασκευής 16/9 έκλεισε στις 557,97 μονάδες με μεταβολή +0,54%. Χθες Δευτέρα 19/9 κινούμενος μεταξύ 546,97 μονάδων (-1,97%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 547,65 μονάδες (-1,85%), και ανώτερο τις 561,57 (+0,65%), έκλεισε στις 559,64 μονάδες με μεταβολή +0,30%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 6,600 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ +0,31% απασχόλησε 1,791 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ +1,05% απασχόλησε 1,646 εκατ. ευρώ, η ΠΕΙΡ +0,08% απασχόλησε 1,185 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ -0,22% απασχόλησε 1,978 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Δεκεμβρίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, ενώ η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 560,75 μονάδες από 557,75 μονάδες και δεν υπήρχαν ανοικτά ΣΜΕ. Για την
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι μειώθηκαν και ανέβηκαν οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Δεκεμβρίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΑΛΦΑ με όγκο 2443 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,907 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 81.257 από 81.038.
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 1072 ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος στα 3,24 ευρώ και έγιναν 14.452 από 13.985 οι ανοικτές θέσεις.
Της ΕΥΡΩΒ με 1715 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,907 ευρώ και έγιναν οι ανοικτές θέσεις 16.305 από 15.707.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 3015 ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος στα 1,17 ευρώ και έγιναν 37.247 από 36.588 οι ανοικτές θέσεις.
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 735 ΣΜΕ της ΔΕΗ για τη σειρά Δεκεμβρίου, και τα 234 ΣΜΕ της ΓΕΚΤΕΡΝΑ για τη νέα κυρίαρχη ως το Δεκέμβρη σειρά.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε τα 4339 συμβόλαια για ΑΛΦΑ, τα 1720 για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τα 1547 συμβόλαια για ΕΤΕ, τα 1400 για ΜΠΕΛΑ, τα 1300 για ΕΛΠΕ, τα 1071 για ΜΟΗ και τα 130 για ΕΥΔΑΠ.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο στο ξεκίνημα μετά την ανάκαμψη την τελευταία ώρα των συναλλαγών της Νέας Υόρκης, και η ανοδική δυναμική συνεχίστηκε.
Στις 8:30 δική μας ώρα:
Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν με κέρδη +0,42%
Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή +1,24%
Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας ενισχύθηκε κατά +0,59%
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είναι με κέρδη +1,13%
Ενώ ο βασικός δείκτης της Σαγκάης κέρδιζε +0,20%
Ο MSCI Asia ex Japan είχε μεταβολή +1,16% και ήταν στις 493,99 μονάδες.