Από την έντυπη έκδοση
Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
[email protected]
Νέο τοπίο θα διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες στην αγορά ενέργειας, καθώς αύριο οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος θα ανακοινώσουν τα νέα τιμολόγια που θα ισχύσουν για τον Οκτώβριο.
Θα ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για τις επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο, καθώς και για την παρέμβαση στην αντλία στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Αναφορικά με τα τιμολόγια Οκτωβρίου, εκτιμάται ότι θα κυμανθούν σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά του Σεπτεμβρίου. Και τούτο διότι οι προβλέψεις που είχαν διατυπωθεί στα τέλη Αυγούστου για άλμα των χονδρεμπορικών τιμών σε νέο ρεκόρ πάνω από τα 500 ευρώ/MWh τον Σεπτέμβριο δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται, αυξάνοντας τα περιθώρια ελιγμών των παρόχων για προσφορά ανταγωνιστικότερων τιμολογίων για τον μήνα που έρχεται. Είναι ενδεικτικό ότι για το πρώτο 20ήμερο του Σεπτεμβρίου, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (μέση χονδρεμπορική τιμή) κυμαίνεται στα 438,19 ευρώ/MWh, εκεί δηλαδή όπου είχε κλείσει για τον Αύγουστο.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση -θέλοντας να στείλει το μήνυμα της εξοικονόμησης ενέργειας εν όψει του δύσκολου χειμώνα και σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη «γραμμή» των Βρυξελλώνεπιστρέφει στο μοντέλο της κλιμακωτής επιδότησης ρεύματος που είχε εφαρμόσει τους πρώτους μήνες της κρίσης προτού περάσει σε οριζόντια επιδότηση, αλλάζοντας όμως τις παραμέτρους. Όπως έχει ήδη γράψει η «Ν», θα υπάρχουν τρία κλιμάκια επιδοτήσεων, ανάλογα με την κατανάλωση, με διαφορετικό ύψος επιδότησης το καθένα.
Το εισαγωγικό κλιμάκιο -που θα έχει την υψηλότερη επιδότησηθα καλύπτει τις καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες τον μήνα. Το εν λόγω όριο καλύπτει περίπου το 90% των παροχών και το 60% του ρεύματος που καταναλώνεται. Ο «πήχης» μπαίνει σημαντικά πάνω από το προηγούμενο όριο των 300 κιλοβατωρών τον μήνα που είχε χρησιμοποιηθεί τον περασμένο χειμώνα και αποδείχτηκε εκ των υστέρων προβληματικό, καθώς δεν κάλυψε επαρκώς τα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που χρησιμοποιούν ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές για να θερμανθούν.
Κατά τις πληροφορίες, σε αυτό το κλιμάκιο, η στήριξη που θα παρέχεται μέσω των επιδοτήσεων θα διατηρηθεί κοντά στα τρέχοντα επίπεδα. Το δεύτερο κλιμάκιο θα αφορά τις μηνιαίες καταναλώσεις από 500-1.000 κιλοβατώρες τον μήνα και το τρίτο τις πολύ υψηλές καταναλώσεις από 1.000-1.500 κιλοβατώρες.
Σε κάθε κλιμάκιο η επιδότηση θα βαίνει μειούμενη. Το «μπόνους» για την επίτευξη εξοικονόμησης 15% -σε σύγκριση με τις καταναλώσεις του αντίστοιχου μήνα του 2021θα αφορά τα άλλα δυο κλιμάκια πέραν του εισαγωγικού και θα «μεταφράζεται» με μεταπήδηση στο προηγούμενο κλιμάκιο. Εάν δηλαδή κάποιος είχε κατανάλωση ρεύματος 700 κιλοβατώρες για τον Οκτώβριο, αλλά τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ δείχνουν ότι σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2021 αυτή ήταν μειωμένη κατά 15%, τότε θα έχει την υψηλότερη επιδότηση που προβλέπεται για μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες.
Λιγότερη πίεση
Σε κάθε περίπτωση, τόσο η «προσγείωση» των τιμολογίων του Οκτωβρίου σε σχέση με τις υψηλές πτήσεις του Σεπτεμβρίου (αν επιβεβαιωθούν οι σχετικές εκτιμήσεις…) όσο και η υιοθέτηση του μοντέλου της κλιμακωτής επιδότησης στο ρεύμα θα αμβλύνει σε ένα βαθμό την πίεση τόσο στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (τη βασική «πηγή» των επιδοτήσεων ρεύματος) όσο και στον προϋπολογισμό που συνεισέφερε περί τα 700 εκατ. ευρώ για τις επιδοτήσεις του τρέχοντα μήνα. Πολλώ δε μάλλον με δεδομένη τη βούληση του υπουργείου Οικονομικών να περιοριστεί δραστικά η χρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό για τον Οκτώβριο.