Skip to main content

Φυσικό αέριο: Έρχεται πτώση των τιμών τον χειμώνα;

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Οι τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να είναι ο βασικός πονοκέφαλος για καταναλωτές και κυβερνήσεις ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πιέσεις για ένα οριζόντιο πλαφόν και για αποσύνδεση του συγκεκριμένου καυσίμου από τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος εντείνονται. Αλλά οι αποφάσεις δεν θα έρθουν πριν τον Οκτώβριο. Προς το παρόν η αγορά είναι σε αναμονή και ελπίζει. Επενδυτικοί οίκοι και traders υιοθετούν το συγκρατημένα αισιόδοξο σενάριο που θέλει τις τιμές να έχουν ήδη κορυφωθεί και να ακολουθεί σταθεροποίηση ή και πτώση. 

Σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου κινείται κοντά στα 240 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έχοντας υποχωρήσει από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα των 342 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 26 Αυγούστου. Για να αντιληφθεί κανείς πόσο εκρηκτικά ήταν τα επίπεδα του περασμένου μήνα, ας σκεφτεί ότι για το πετρέλαιο η αντίστοιχη τιμή θα ήταν τα 580 δολάρια το βαρέλι. 

Η τιμή του φυσικού αερίου είχε υποχωρήσει έως και λίγο κάτω από τα 200 ευρώ προσωρινά, αλλά στη συνέχεια ανέβηκε και πάλι, όταν έγινε αντιληπτό πως οι Ευρωπαίοι αδυνατούν να συμφωνήσουν σε ένα πλαφόν. Άνοδο είχαμε και αμέσως μετά την ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την Κατάσταση της Ένωσης, αφού από το ενεργειακό σχέδιο που παρουσίασε απουσίαζε η όποια πρόταση για το συγκεκριμένο καύσιμο. Τα σημερινά της επίπεδα εξακολουθούν να είναι 10 φορές υψηλότερα από τον μέσο όρο της περασμένης πενταετίας και διπλάσια σε σχέση με τις αρχές Ιουνίου. Τότε άρχισε το ράλι, καθώς η Gazprom άρχισε να κόβει τις ροές του Nord Stream 1 προς την Ευρώπη, επικαλούμενη προβλήματα στη συντήρηση του αγωγού. 

Παρόλα αυτά μερίδα ειδικών εκτιμά ότι ίσως έχουμε έναν λιγότερο επώδυνο χειμώνα (στο μέτωπο των τιμών του φυσικού αερίου). H Goldman Sachs σε πρόσφατη έκθεσή της προέβλεπε ότι η τιμή θα υποχωρεί σταδιακά για να προσγειωθεί τελικά τα κοντά στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα το πρώτο τρίμηνο του 2023. Και τούτο γιατί με βάση τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί θα έχουμε μείωση της ζήτησης, ενώ αν έρθει και το οριζόντιο πλαφόν θα λειτουργήσει επίσης θετικά. Ακόμη και έτσι οι τιμές θα εξακολουθούν να είναι περίπου έξι φορές από ό,τι πριν από έναν χρόνο, αλλά θα πρόκειται αναμφίβολα για μία ανάσα στον ενεργειακό καύσωνα που ζούμε. 

Traders που μίλησαν στους Financial Times κάνουν λόγο για σταθεροποίηση των τιμών. Θύμισαν μάλιστα πως κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και την περασμένη Άνοιξη. Μετά την αρχική εκτίναξη του κόστους, αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είχαμε υποχώρηση. «Ίσως να δούμε μία καλοδεχούμενη υποχώρηση όπως θα πηγαίνουμε προς τον χειμώνα» δήλωσε στη βρετανική οικονομική εφημερίδα αναλυτής σε εταιρεία εμπορίας ενέργειας στην Ελβετία, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας. «Δεν σημαίνει ότι η κατάσταση έχει επιλυθεί. Είμαστε ακόμη πολύ μακριά από κάτι τέτοιο. Αλλά ακόμη και μία προσωρινή πτώση των τιμών είναι καλοδεχομένη» πρόσθεσε. 

Οι επιδοτήσεις στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα φαίνεται να έχουν κλειδώσει οι νέες επιδοτήσεις για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο. Από τον Οκτώβριο η επιδότηση για το ρεύμα θα έιναι κλιμακωτή ανάλογα με την κατανάλωση και θα αφορά όλες τις κατοικίες και όχι μόνο την πρώτη κατοικία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» για να εξασφαλίσει κάποιος έξτρα έκπτωση (πέραν αυτής που προκύπτει από την επιδότηση) θα πρέπει να μειώσει την κατανάλωση κατά τουλάχιστον 15% σε σχέση με πέρυσι. Δίνεται έτσι ένα ισχυρό κίνητρο για μείωση της κατανάλωσης. 

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα κατά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν αναλυτικά οι παρεμβάσεις για το φυσικό αέριο. Ανακοινώσεις και θα γίνουν και για το πετρέλαιο θέρμανσης, για το οποίο σχεδιάζεται παρέμβαση στην αντλία, αλλά και ένα διευρυμένο επίδομα.