Ο πληθωρισμός φέτος έχει φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα σε πολλές οικονομίες της Δύσης προκαλώντας πανικό, ωστόσο, οι επιχηρήσεις στην Τουρκία φαίνονται να τηρούν μια πιο χαλαρή στάση παρόλο που στη χώρα το πληθωριστικό κύμα κινείται «χωρίς φρένα» έχοντας ξεπεράσει το 80% τον Αύγουστο.
Η Τουρκία έχει βιώσει μια σειρά κρίσεων τα τελευταία χρόνια, αλλά η οικονομία της συνεχίζει να αναπτύσσεται, ενισχυμένη από ένα μείγμα φθηνής πίστωσης, διαφοροποίησης και έξυπνης εταιρικής διαχείρισης που βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια επεισοδίων αναταραχής των προηγούμενων ετών και δεκαετιών, σχολιάζουν οι Financial Times.
Μιλώντας στους FT o Τσάρλι Ρόμπερτσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην επενδυτική τράπεζα Renaissance Capital, είπε ότι μέσα σε 25 χρόνια οι τουρκικές ομάδες management βίωσαν «ήπια πραξικοπήματα, βίαια πραξικοπήματα, διατηρημένο τριψήφιο πληθωρισμό και πολλαπλές νομισματικές κρίσεις». «Η ”επιβίωση του ισχυρότερου” του Δαρβίνου ισχύει σίγουρα στην Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ωφελείται επίσης από τις δημογραφικές αναλογίες του νεαρού πληθυσμού της και την ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ. Η οικονομία αναπτύχθηκε 7,6% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο και 11 τοις εκατό πέρυσι.
Η προσαρμογή των μισθών
Μία από τις πολλές προκλήσεις για τους επικεφαλής των τουρκικών εταιρειών ήταν ο μισθός των εργαζομένων, δεδομένης της υποβάθμισης της αγοραστικής δύναμης, η οποία οφείλεται στον υψηλό πληθωρισμό.
Σε αυτό το σκηνικό ο διευθύνων σύμβουλος της DHL Express στην Τουρκία, Μουσταφά Τόνγκουτς, προσπάθησε να πείσει τη διοίκηση στα γραφεία του παρόχου logistics για να αυξήσει τους μισθούς των 1.100 υπαλλήλων του, τους οποίους αύξησε τρεις φορές για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις υψηλές τιμές. Ο Τόνγκουτς επινόησε επίσης μια δομή τιμολόγησης για πελάτες και προμηθευτές, η οποία περιλαμβάνει επιχειρήσεις στους κλάδους της κλωστοϋφαντουργίας και της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η δομή τιμλόγησης καθόριζε το κόστος ορισμένων και συνέδεε άλλα με ταχέως μεταβαλλόμενες εισροές, όπως το κόστος των καυσίμων και της συσκευασίας. Η συμβουλή του προς τα δυτικά στελέχη είναι: «Μην πανικοβάλλεστε, επικεντρωθείτε στην παραγωγικότητα». . . επικεντρωθείτε στα πράγματα που μπορείτε να αλλάξετε».
Η κατάσταση ψυχραιμίας που επικρατεί δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι ο επιχειρηματικός κόσμος δεν έχει ανησυχίες. Μεγάλο μέρος του τουρκικού επιχειρηματικού κόσμου είναι θυμωμένο και απογοητευμένο με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είναι τόσο σθεναρά αντίθετος με τα υψηλά επιτόκια που έχει επανειλημμένα διατάξει την κεντρική τράπεζα να μειώσει το κόστος δανεισμού παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό
Ωστόσο, παρόλο που η ολοένα και πιο ασταθής οικονομική του διαχείριση σηματοδοτεί τη ρήξη με τη σταθερότητα των πρώτων χρόνων του στην εξουσία, τα επιχειρηματικά στελέχη αναφέρουν ότι τουλάχιστον διαθέτουν την εμπειρία από την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού και της νομισματικής αδυναμίας από τις δύσκολες περιόδους στις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Γνωρίζουν, για παράδειγμα, καλύτερα πώς να διαχειριστούν τη μεταβλητότητα της λίρας που επηρεάζεται από την αβεβαιότητα.
Ο τραπεζικός δανεισμός
Μία από τις ανησυχίες που υπάρχουν αφορά την πραγματική κλίμακα των προβληματικών δανείων στον τραπεζικό τομέα, καθώς οι κρατικοί δανειστές, κυρίως, έχουν χρησιμοποιήσει φθηνή πίστωση για να βοηθήσουν τις ταλαιπωρημένες εταιρείες να παραμείνουν στη ζωή.
Πολλές από τις πιο επιτυχημένες τουρκικές επιχειρήσεις – συμπεριλαμβανομένων εκείνων στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, των χημικών και των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων – έχουν δώσει προτεραιότητα στις εξαγωγές, εκμεταλλευόμενες την ασθενέστερη λίρα για να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε όλο τον κόσμο και βοηθώντας στην οικονομική ανάπτυξη.
Τα πράγματα όμως ήταν πιο δύσκολα για όσους εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις τοπικές πωλήσεις. Ο Fitch υποβάθμισε τον περασμένο μήνα την αξιολόγηση χρέους μιας σειράς εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας κατασκευής λευκών ειδών Arçelik και της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Turkcell, λόγω της υψηλής έκθεσής τους στην εγχώρια αγορά.
Τελικά υπάρχει κίνδυνος- προειδοποίησε ο Ρόμπερτσον- τα ανορθόδοξα μέτρα της τουρκικής κυβέρνησης που στοχεύουν στη στήριξη της ανάπτυξης και την τόνωση της λίρας, να θέσουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας υπό πίεση και τελικά να «επιστρέψουν για να τη δαγκώσουν»- αναφερέρεται στο σχέδιο που υπόσχεται να αποζημιώσει τους αποταμιευτές σε περίπτωση διολίσθησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας ως ένα παράδειγμα.
naftemporiki.gr