Skip to main content

Γερμανία: Ετοιμάζεται να εθνικοποιήσει τον ενεργειακό κολοσσό Uniper

Σε εθνικοποίηση του ενεργειακού κολοσσού Uniper ετοιμάζεται να προχωρήσει η γερμανική κυβέρνηση, αφού θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει μία κατάρρευση που θα πυροδοτούσε ντόμινο κλυδωνισμών στον ενεργειακό τομέα. Το Βερολίνο έχει επανειλημμένα επαναλάβει πως δεν θα επιτρέψει «μία ενεργειακή Lehman Brothers». Στον δρόμο αυτό που ανοίγει δεν αποκλείεται να βαδίσουν και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που βλέπουν τους εισαγωγείς φυσικού αερίου – και όχι μόνο- να δέχονται ισχυρότατες πιέσεις.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg το γερμανικό δημόσιο εξετάζει σοβαρά να αυξήσει το μερίδιό του πάνω από το 50% στην Uniper, που είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου της Γερμανίας, προκειμένου να τη σώσει από μία κατάρρευση. Η απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου θα του δώσει βεβαίως και πλήρη έλεγχο επί της στρατηγικής και των αποφάσεων της Uniper.

H εταιρεία, που έχει την έδρα της στο Ντίσελντορφ έχει ήδη λάβει σημαντικές κεφαλαιακές ενέσεις, στο πλαίσιο ενός ευρύτατου πακέτου στήριξης αξίας άνω των 20 δισ. ευρώ, ενώ το γερμανικό δημόσιο έχει σε αυτήν μερίδιο 30% από τον Ιούλιο. Φαίνεται όμως ότι αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου πυροδοτεί ζημίες εκατομμυρίων ευρώ σε καθημερινή βάση. Η τιμή του φυσικού αερίου έχει υποχωρήσει από περίπου 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Αύγουστο στα 200 ευρώ σήμερα, αλλά εξακολουθεί να είναι τουλάχιστον 8 φορές υψηλότερη από τα συνηθισμένα για μήνα Σεπτέμβριο επίπεδα, με βάση τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας. 

Να θυμίσουμε ότι και στη Γαλλία η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν έχει δώσει περίπου 8 δισ. ευρώ για την πλήρη επανακρατικοποίηση της Electricite de France (EdF), που απέτυχε ως αξιόπιστος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας και χρειάζεται βοήθεια. Στην Τσεχία η κυβέρνηση έδωσε στην ελεγχόμενη από το κράτος επιχείρηση κοινής ωφελείας της χώρας CEZ έκτακτο δάνειο 3 δισ. ευρώ. 

Πολλές επιχειρήσεις ενέργειας σε όλη την Ε.Ε. θα χρειαστούν βοήθεια. Τουλάχιστον, θα απαιτήσουν δάνεια και άλλες κρατικές εγγυήσεις για να αγοράσουν το πανάκριβο LNG ή το ακριβό φυσικό αέριο στην αγορά spot για να αντικαταστήσουν την απώλεια ρωσικού φυσικού αερίου. Δεν αποκλείεται μάλιστα να χρειαστεί να εθνικοποιηθούν, έστω και προσωρινά. 

naftemporiki.gr