Skip to main content

Φον ντερ Λάιεν: Φόρος στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας – 140 δισ. θα επιστρέψουν στους καταναλωτές

Οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία έχουν πραγματικό αντίκτυπο και είναι εκεί για να μείνουν, δήλωσε την Τετάρτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας ότι η αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία θα είναι «ακλόνητη». Μέσα στην ημέρα θα μεταβεί μάλιστα στην Ουκρανία για να συζητήσει το θέμα της κοινής αγοράς με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς δεσμεύθηκε για την επέκταση των οφελών της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς στη χώρα του.

Με την πρώτη κυρία της Ουκρανίας Ολένα Ζελένσκα να είναι επίτιμη προσκεκλημένη καθώς εκφωνούσε την ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της ΕΕ, η φον ντερ Λάιεν είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο: «Ποτέ άλλοτε αυτό το Κοινοβούλιο δεν έχει συζητήσει την κατάσταση της Ένωσής μας με τον πόλεμο να μαίνεται σε ευρωπαϊκό έδαφος». «Και στέκομαι εδώ με την πεποίθηση ότι με θάρρος και αλληλεγγύη, ο Πούτιν θα αποτύχει και η Ευρώπη θα επικρατήσει», είπε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας: «Η αλληλεγγύη της Ευρώπης προς την Ουκρανία θα παραμείνει ακλόνητη».

Όπως είπε η πρόεδρος της Κομισιόν «ο σημερινός πόλεμος είναι ένας πόλεμος κατά των απολυταρχικών καθεστώτων. Αν όλοι δείξουμε θάρρος μπορούμε να νικήσουμε τον Πούτιν και τους ομοίους του». Συνέχισε λέγοντας «πως το θάρρος σήμερα έχει όνομα, λέγεται Ουκρανία. Το θάρρος σήμερα έχει πρόσωπο, το πρόσωπο των Ουκρανών που μάχονται για τη χώρα τους». 

Αναφερόμενη στην ενεργειακή κρίση, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να συγκεντρώσει πάνω από 140 δισ. ευρώ για να μετριάσει το πλήγμα στο κόστος ζωής των καταναλωτών, φορολογώντας τα υπερκέρδη των παρόχων ρεύματος.  

Οι Βρυξέλλες θα εργαστούν για μια συνολική μεταρρύθμιση της ενεργειακής αγοράς για να σπάσει η «κυρίαρχη επιρροή» της τιμής του φυσικού αερίου στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περιγράφοντας τα μέτρα που προτείνει για να αμβλύνει τον αντίκτυπο του πληθωρισμού στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.  Χαρακτηριστικά είπε ότι ο σχεδιασμός των αγορών ενέργειας δεν ταιριάζει με τον σκοπό και ότι πρέπει να επανασχεδιαστεί, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να αποκομίσουν καλύτερα τα οφέλη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χαμηλού κόστους.

Η Κομισιόν προτείνει πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, αντί για το ακριβό φυσικό αέριο. Προτείνει επίσης μια προσωρινή εισφορά στους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.

«Στην κοινωνική μας οικονομία της αγοράς, τα κέρδη είναι καλά. Αλλά σε αυτούς τους καιρούς είναι λάθος να λαμβάνεις κέρδη- ρεκόρ που επωφελούνται από τον πόλεμο, στην πλάτη των καταναλωτών», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν. «Πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας στις ώρες αιχμής ώστε να μειωθεί συνολικά η χρήση του ρεύματος», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, το μπλοκ συζητά επίσης την επιβολή πλαφόν στις τιμές ενέργειας και εργάζεται για τη δημιουργία μιας «πιο αντιπροσωπευτικής τιμής αναφοράς» για το φυσικό αέριο  στον ολλανδικό δείκτη  TTF, όπου οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί υψηλότερα.

 Δεν υπάρχει κανένα σημάδι στην ομιλία της ότι η ΕΕ θα αμφιταλαντευτεί στην αποφασιστικότητά της να σταματήσει να χρησιμοποιεί τη ρωσική ενέργεια, σχολιάζει το Politico. «Πρέπει να απομακρυνθούμε από τη Ρωσία σε αξιόπιστους προμηθευτές», όπως η Νορβηγία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αλγερία και άλλοι, είπε.

«Η Ρωσία συνεχίζει να χειραγωγεί ενεργά την ενεργειακή μας αγορά…αυτή η αγορά δεν λειτουργεί πλέον», υπογράμμμισε. 

Η επικεφαλής της Κομισιόν έκανε επίσης γνωστό ότι:

  • Το μπλοκ θα δημιουργήσει μια Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου με 3 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει στην «οικοδόμηση της μελλοντικής αγοράς για το υδρογόνο».
  • Η ΕΕ και η Νορβηγία συμφώνησαν να συγκροτήσουν ειδική ομάδα στο πλαίσιο των προσπαθειών για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου
  • «Η μείωση της ζήτησης κατά τις ώρες αιχμής θα κάνει την προσφορά να διαρκέσει περισσότερο και θα μειώσει τις τιμές». Τα προσχέδια εγγράφων πριν από την ομιλία έδειχναν ότι θα πρότεινε υποχρεωτική μείωση των ωρών αιχμής.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστεί με ρυθμιστικές αρχές για να διευκολύνει τα προβλήματα ρευστότητας στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας

naftemporiki.gr