«Αν μπορείτε να πάτε σε ένα εστιατόριο στη Νέα Υόρκη, μπορείτε εξίσου καλά να πάτε και στο γραφείο» ανέφερε ο CEO της Morgan Stanley, Tζέιμς Γκόρμαν, επιχειρηματολογώντας υπέρ της επιστροφής των εργαζομένων στα γραφεία μετά την λήξη συναγερμού λόγω του covid, που οδήγησε σε μια παρατεταμένη περίοδο τηλεργασίας.
Η Έριν Λι, από την πλευρά της, 29χρονη που εργάζεται σε μια διαφημιστική εταιρεία στο Λος Άντζελες, αναζητά νέα δουλειά που θα της επιτρέψει την εξ αποστάσεως εργασία πλήρους απασχόλησης. Και δεν είναι η μόνη.
Η Λι ανησυχεί ότι ο σημερινός εργοδότης της θα της ζητήσει να εργαστεί ξανά από το γραφείο το φθινόπωρο, την ώρα που η εταιρεία μετέφερε τα γραφεία της ακόμη πιο μακριά από το σπίτι της και θα πρέπει να χάνει πάνω από δύο ώρες καθημερινά για τις μετακινήσεις της.
Την ίδια στιγμή δυσκολεύεται να βρει ένα οικονομικό διαμέρισμα κοντά στην δουλειά της.
Εκατομμύρια εργαζόμενοι που δούλεψαν εξ αποστάσεως κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν ενδιαφέρονται να επιστρέψουν στο γραφείο. Τους αρέσει η ευελιξία και δεν τους λείπει καθόλου το βασανιστήριο της μετακίνησης.
«Ίσως να μην αρέσει στους εργοδότες. Εκατομμύρια, όμως, εργαζόμενοι δεν επιστρέφουν στο γραφείο» αναφέρει το Barrons που φιλοξενει το σχετικό δημοσίευμα.
«’Ετσι κι αλλιώς μιλάμε με μηνύματα»
«Ακόμα και στο γραφείο, καθόμαστε χωριστά ο ένας από τον άλλον και συχνά χρησιμοποιούμε μηνύματα και email για να επικοινωνήσουμε ούτως ή άλλως» λέει χαρακτηριστικά η Λι.
Η ικανοποιητική κατάσταση στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ έχει δώσει στους εργαζομένους το πάνω χέρι για να συνεχίσουν να εργάζονται στο σπίτι, ακόμη και όταν οι εργοδότες τους επιμένουν .
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την Morning Consult, έξι στους 10 εργαζόμενους λένε ότι είναι πολύ πιθανό να υποβάλουν βιογραφικά για εξ αποστάσεως εργασίας.
Περίπου το 40% είπε ότι θα προτιμούσε να εγκαταλείψει τη δουλειά του παρά να επιστρέψει σε ένα γραφείο με πλήρη απασχόληση, σύμφωνα με άλλη έρευνα από τη νεοσύστατη εταιρεία τηλεδιασκέψεων mmhmm.
Στις 10 κορυφαίες πόλεις των ΗΠΑ, μέχρι πρόσφατα, το ποσοστό πληρότητας στα γραφεία ήταν μόλις 43% ανέφερε η εταιρεία ασφαλείας Kastle Systems που παρακολουθεί τα κτύπημα των ψηφιακών καρτών εργασίας. Πριν από την πανδημία, το ποσοστό ήταν 99%.
Η «επανάσταση» στην Apple
Η Apple ζήτησε πρόσφατα από τους υπαλλήλους να εργάζονται στο γραφείο Τρίτη, Πέμπτη και μια ακόμη ημέρα που θα επιλέγεται κατοπιν συνεννοήσης μεταξύ των εργαζομενων.
Σε απάντηση, οι εργαζόμενοι συγκρότησαν επιτροπή απαιτώντας πιο ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας.
«Αυτή η εντολή δεν λαμβάνει υπόψη τις μοναδικές απαιτήσεις κάθε ρόλου εργασίας ούτε την ποικιλομορφία των ατόμων», ανέφερε η Επιτροπή. Σχεδόν 1.000 υπάλληλοι της Apple έχουν υπογράψει το αίτημα. Η Apple δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.
Πιο σκληρός ο Έλον Μασκ, ξεκαθάρισε στους εργαζόμενους τηςTesla ότι πρέπει να περνούν τουλάχιστον 40 ώρες στο γραφείο την εβδομάδα. «Εάν δεν εμφανιστείτε, θα υποθέσουμε ότι έχετε παραιτηθεί», έγραψε ο δισεκατομμυριούχος σε email προς τους υπαλλήλους, σημειώνοντας ότι το «τηλέφωνο» δεν αρκεί για τη δημιουργικότητα.
Αλλαγή των όρων…
Ωστόσο αν η οικονομία μπει σε ύφεση, η κατάσταση αναμένεται να αλλάξει και οι εργοδότες να περάσουν μπροστά. Ήδη, ο αριθμός των θέσεων εργασίας μειώθηκε κατά 10% από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο. Τις τελευταίες εβδομάδες, περισσότερες εταιρείες έχουν σταματήσει τις προσλήψεις ή ανακοίνωσαν απολύσεις.
Σε περίπτωση που οι εταιρείες σταματήσουν να ανησυχούν για τις ελλειψεις σε θέσεις εργασίας, λόγω ανόδου της ανεργίας, οι εργοδότες θα γίνουν πιο επιθετικοί
…αλλά και ασύμφορα ενοίκια
Αλλά μια ύφεση μπορεί επίσης να κάνει τις εταιρείες να επανεξετάσουν το πόσο είναι οικονομικά συμφέρον να πληρώνουν για γραφεία.
Για πολλούς εργοδότες, το ενοίκιο είναι η μεγαλύτερη δαπάνη μετά το κόστος εργασίας. Σε δύσκολες εποχές τα λουκέτα στα γραφεία μπορεί να είναι μια ελκυστική επιλογή.
Καθώς οι προηγούμενες μισθώσεις τους έληξαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλές εταιρείες διαπραγματεύτηκαν βραχυπρόθεσμες παρατάσεις μόνο ενός ή δύο ετών λόγω υψηλών επιπέδων επιχειρηματικής αβεβαιότητας Πριν από την πανδημία, η τυπική περίοδος ανανέωσης ήταν από πέντε έως 10 χρόνια.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλος όγκος χώρων γραφείων που πρόκειται να λήξει το 2022 και το 2023—περίπου 28% πάνω από τον μέσο όρο των τριών ετών πριν από την πανδημία.
Σε τελική ανάλυση, το ερώτημα είναι η παραγωγικότητα των εργαζομένων. Εάν οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι μπορούν να δείξουν ότι εργάζονται σκληρά και αποτελεσματικά, ενώ εξοικονομούν στην εταιρεία κάποιο λειτουργικό κόστος, τα αφεντικά θα επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους.
naftemporiki.gr