Από την πρώτη στιγμή που πρότεινε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο ήταν προφανές ότι η ιδέα δεν συγκέντρωνε στήριξη. Πάνω από 10 κράτη – μέλη, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Πολωνία, αλλά και η Ελλάδα, είπαν «όχι». Επί τάπητος τίθεται έτσι η ιδέα για πλαφόν στην τιμή συνολικά του φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg η ιδέα για πλαφόν στην τιμή του συνόλου των εισαγωγών αερίου συζητείται στη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας των 27, που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες. Και τούτο παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί πως το πλαφόν βγαίνει εκτός ατζέντας.
Πολλές χώρες φοβούνται πως εάν μπει στο στόχαστρο με πλαφόν μόνο με το ρωσικό αέριο, η Μόσχα θα προβεί άμεσα σε αντίποινα, κόβοντας πιθανότατα εντελώς τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Η ρωσική αντίδραση θα μπορούσε να είναι πιο ήπια αν το μέτρο δεν αφορά αποκλειστικά τη Ρωσία, εκτιμούν όσοι υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη θέση. Μία μετωπική ρήξη με τη Μόσχα θα σήμαινε διακοπή των ροών και μέσω του αγωγού Turk Stream που παραμένει προς το παρόν σε πλήρη λειτουργία και προμηθεύει με ρωσικό φυσικό αέριο την Ελλάδα και τα περισσότερα μεσογειακά κράτη.
Παρόλα αυτά όπως σχολιάζουν αναλυτές στο Bloomberg δεν είναι ξεκάθαρο το πώς το μπλοκ θα μπορούσε να πείσει τους προμηθευτές να αποδεχθούν χαμηλότερες τιμές και δεν υπάρχει προς το παρόν οριστική συμφωνία για κάτι τέτοιο.
Αυτό που έχει γίνει ευρύτατα αποδεκτό είναι η φορολόγηση των υπερκερδών των ενεργειακών επιχειρήσεων, αλλά και η παροχή ρευστότητας σε όσες δέχονται έντονες πιέσεις.
Στον απόηχο των τελευταίων πληροφοριών οι τιμές του φυσικού αερίου υποχωρούν σήμερα περίπου 4%. Εξακολουθούν να είναι 8 φορές υψηλότερα από τα επίπεδα, στα οποία τείνουν να κινούνται τον Σεπτέμβριο.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της Αθήνας είναι να καθοριστεί ανώτατη τιμή στον ολλανδικό δείκτη TTF (Title Tranfer Facility: ένα εικονικό σημείο διαπραγμάτευσης στην Ολλανδία, όπου γίνονται αγοραπωλησίες συμβολαίων φυσικού αερίου στη spot και στην προθεσμιακή αγορά, με φυσική παράδοση ή και χωρίς).
naftemporiki.gr