Του Κώστα Ιωαννίδη
[email protected]
Μια ακόμα μέρα που η εικόνα στην αγορά νομισμάτων προκαλεί διάθεση για φυγή από το μετοχικό ρίσκο σε όλες τις αγορές με νομίσματα που τα βουλιάζει η χωρίς φρένο ενδυνάμωση του δολαρίου. Από τη Βρετανία που η νέα πρωθυπουργός δεσμεύεται για την επίλυση της ενεργειακής κρίσης ως την Ιαπωνία, τα χρηματιστήρια υποχωρούν μαζί με τα τοπικά νομίσματα.
Γιατί στη δεδομένη φάση το δολάριο φαίνεται να υπερτερεί έναντι όλων των ανταγωνιστικών του νομισμάτων. Σήμερα το πρωί το δολάριο έφτασε σε υψηλό 24 ετών έναντι του γεν και εμφάνισε νέα υψηλά βίου έναντι του δολαρίου Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας. Το ευρώ έπεσε 0,2% χαμηλότερα στα 0,9888 δολάρια μετά την πτώση στα 0,9864 δολάρια τη νύχτα. Για να συμβούν όλα αυτά δεν απαιτήθηκαν σύνθετες αναλύσεις ούτε περίπλοκές νοηματικές διαδρομές.
Η οικονομία των ΗΠΑ επιβραδύνεται από την αναγκαία σύσφιξη στη νομισματική πολιτική της Fed. Ωστόσο οι πληθωριστικές πιέσεις εκεί δεν συνεχίζουν να διογκώνονται και το φαινόμενο τα ομόλογα ΗΠΑ να προσφέρουν αποδόσεις 3,2% έναντι ενός 1,6% από τα αντίστοιχα Γερμανικά τα καθιστά επενδυτικό λιμάνι ασφαλές, έναντι της παραπαίουσας οικονομίας της ευρωζώνης. Αυτή πλέον θεωρείται βέβαιο πως θα περάσει σε ύφεση, καθιστώντας πρώτου βαθμού την εξίσωση για το που θα καταλήξουν τα δις των προς διαχείριση κεφαλαίων, με μια μόνο λύση το δολάριο.
Το χειρότερο από την πλευρά των εξελίξεων που εγγυάται τη διατήρηση αυτής της δυναμικής είναι όχι τόσο η αδυναμία για ενιαία αντιμετώπιση του ρωσικού υβριδικού πολέμου, όσο τα υπερκέρδη από την εκτόξευση της τιμής που πετρελαίου και του φυσικού αερίου για τη Ρωσία. Καθώς θα χρηματοδοτήσουν την αγορά από τους Ρώσους πολεμικού υλικού από την Β Κορέα, ώστε να εκπληρώσουν τα σχέδιά τους σχετικά με την Δύση που θεωρούν πλέον εύκολο αντίπαλο. Σύμφωνα τουλάχιστον με την αλαζονεία των μηνυμάτων που αποστέλλουν στους Ευρωπαίους τα οποία φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη και τα τμήματα ανάλυσης των επενδυτικών οίκων.