Skip to main content

Ποιος θα ήθελε να είναι στη θέση της κ. Λαγκάρντ;

Του Κώστα Ιωαννίδη
[email protected]

Ο θρόνος της Κεντρικής Τράπεζας της ευρωζώνης αλλάζει θερμοκρασία από την μια ώρα στην άλλη. Με εύρος από τον πάγο που θα προκαλεί η ενεργειακή κρίση στον συνήθως κάτω του μηδενός ευρωπαϊκό χειμώνα, ως το καυτό πεδίο των πληθωριστικών πιέσεων που για να αντιμετωπιστούν απαιτείται αύξηση των επιτοκίων την ώρα που η οικονομία οδηγείται σε ύφεση. Παράλληλα αυτή η δυναμική έχει εξασθενίσει το ευρώ με αποτέλεσμα να ενδυναμώνονται οι πιέσεις στις τιμές των εισαγόμενων αγαθών. 

Πώς θα απαντήσει η ΕΚΤ στο χειρότερο ρεκόρ για την αγορά ευρωπαϊκών ομολόγων αναρωτούνται στην UBS, καθώς η αγορά της ευρωζώνης για κρατικό και εταιρικό χρέος σημείωσε τον χειρότερο μήνα της ιστορίας της τον Αύγουστο, με βάση τα στοιχεία του Bloomberg. 

Η απότομη πτώση έρχεται λίγο πριν από τη συνάντηση για τη διαμόρφωση πολιτικής της ΕΚΤ, όπου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιμετωπίζουν την πρόκληση της καταπολέμησης του πληθωρισμού, αποφεύγοντας παράλληλα την υπερβολική αύξηση του κόστους δανεισμού, ειδικά στην περιφέρεια της περιοχής. Οι επενδυτές θα παρακολουθούν τον αντίκτυπο της απόφασης για το επιτόκιο στις αγορές ομολόγων συνολικά και στις περιφερειακές διαφορές. Καθώς υπό τις τρέχουσες συνθήκες η αύξηση των αποδόσεων λόγω ρευστοποιήσεων σε κρατικά ομολόγα του ευρώ δεν είναι συμμετρικά  κατανεμημένη.  Ωστόσο σήμερα η απόδοση του δεκαετούς αναφοράς Ιταλίας έχασε μια μονάδα βάσης και ήταν στο 3,91% χονδρικά με την απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού στο 1,56%.

Μια έκπληξη από την ΕΚΤ που οι αγοραίοι δεν περιμένουν καθώς προετοιμάστηκαν για αύξηση 75 μονάδων βάσης πώς θα επηρέαζε το ευρώ;

Το ευρώ έχει υποχωρήσει περίπου 12% μέχρι στιγμής το 2022 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και διαπραγματεύτηκε κάτω από 99 σεντ στις 5 Σεπτεμβρίου για πρώτη φορά σε βάθος περίπου δύο δεκαετίες. Με αρκετούς κορυφαίους φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ να υποστηρίζουν μια αύξηση 75 μονάδων βάσης, οι επενδυτές θα κοιτάξουν να δουν πώς το αποτέλεσμα επηρεάζει το ευρώ. Μια επιθετική κίνηση θα μπορούσε είτε να τονώσει το νόμισμα, μειώνοντας το χάσμα των επιτοκίων με τις ΗΠΑ, είτε να αποδυναμώσει περαιτέρω το ευρώ λόγω των φόβων για βαθιά ύφεση και υψηλότερο κόστος δανεισμού για τα πιο υπερχρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης.