Skip to main content

Ο Nord Stream «έσπρωξε» σε χαμηλό δύο δεκαετιών το ευρώ

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών διολίσθησε το πρωί της Δευτέρας το ευρώ, υποχωρώντας κάτω από τα 0,99 δολάρια. 

Πιο συγκεκριμένα, το ευρώ υποχώρησε 0,7%, σε ισοτιμία 0,9884:1 δολάριο στις 08:35 (ώρα Ελλάδας), που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2002. Από την αρχή της χρονιάς, η ισοτιμία του ευρωπαϊκού νομίσματος δεν έχει πάψει να υποχωρεί έναντι του νομίσματος των ΗΠΑ. Τα futures του δείκτη Euro Stoxx 50 υποχωρούν έως και 3,3%.

Τα futures των ομολόγων της γερμανικής κυβέρνησης ενισχύονται κατά 80 μονάδες στο 149,13 πριν από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια, αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

Η ξαφνική πτώση του νομίσματος ήρθε αφού η Ρωσία ανέστειλε επ’ αόριστον τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, περιορίζοντας περαιτέρω τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης και εντείνοντας τους κινδύνους ύφεσης στην περιοχή. Η κρατική Gazprom ανακοίνωσε ότι η αναστολή λειτουργίας του αγωγού οφείλεται σε τεχνικό σφάλμα, αν και η ανακοίνωση ήρθε λίγες ώρες αφότου οι χώρες της G7 ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να προχωρήσουν στην επιβολή ανώτατου όριου τιμών στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου σε μια προσπάθεια να μειώσουν τα έσοδα που ρέουν στη Μόσχα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της εισβολής της στην Ουκρανία.

«Το ευρώ σημειώνει μεγάλη πτώση δεδομένου ότι ο πλήρης αντίκτυπος από την επ’ αόριστον διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη δεν έχει ακόμη έρθει», σχολίασε στο Bloomberg ο Rodrigo Catril της National Australia Bank.

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη βαθαίνει συνεχώς από τη στιγμή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, εξέλιξη που ώθησε απότομα τις τιμές των εμπορευμάτων υψηλότερα και έβλαψε τις σχέσεις του Κρεμλίνου με την Ευρώπη.  Αυτός ήταν από τους σημαντικότερους παράγοντες που ώθησε χαμηλότερα το ευρώ, στο επίπεδο της απόλυτης ισοτιμίας με το δολάριο τον προηγούμενο μήνα, για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες, εξηγεί το Bloomberg. Οι νέες πιέσεις στον ενεργειακό εφοδιασμό ενόψει του χειμώνα απειλούν να επιδεινώσουν περαιτέρω την οικονομία της ηπείρου σε μια περίοδο που ο αυξανόμενος πληθωρισμός ασκεί ισχυρές πιέσεις στην ΕΚΤ να αυστηροποιήσει τη νομισματική της πολιτική.

naftemporiki.gr