Skip to main content

Λεμέρ: Δεν αρκεί μόνο η Δύση για να πετύχει το μέτρο του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε το Σάββατο ότι οι προσπάθειες των χωρών της G-7 να εισαγάγουν ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο θα απαιτούσαν και την δέσμευση από την ευρύτερη διεθνή κοινότητα για να είναι επιτυχείς.

Οι υπουργοί Οικονομικών της G-7 ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι  συμφώνησαν σε ένα σχέδιο για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο  σε μία νέα προσπάθεια άσκησης οικονομικής πίεσης στη Μόσχα.

Ωστόσο, συμφωνα με τον Λεμέρ, η πολιτική του πλαφόν  θα πρέπει να εφαρμοστεί ως «παγκόσμιο μέτρο κατά του πολέμου».

«Δεν θέλουμε να είναι μόνο ένα  μέτρο της Δύσης», είπε ο Λεμέρ στο CNBC 

Η  Ομάδα των 7, που αποτελείται από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Ιαπωνία,  δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει το τρόπο που θα εφαρμοστεί το πλαφόν, διαδικασία που ο Γάλλος υπουργός θεωρεί «αρκετά δύσκολη».

 «Χρειαζόμαστε την ενότητα και την ομοφωνία και των 27 κρατών μελών της ΕΕ  27 κράτη μέλη» τόνισε.

Περισσότερο από αυτό, ωστόσο,ο Λεμέρ υπογράμμισε ότι αυτή η πολιτική θα απαιτούσε τη συμμετοχή και άλλων μεγάλων παγκόσμιων οικονομιών.

«Αν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί, πρέπει να μειώσουμε τα έσοδα που κερδίζει η Ρωσία από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου», είπε ο Λεμέρ.

Ο Kadri Simson, επικεφαλής της ΕΕ για την ενέργεια,  από την πλευρά του προέτρεψε Κίνα  και Ινδία- οι οποίες αύξησαν τις αγορές ρωσικού πετρελαίου φέτος, επωφελούμενοι από μειωμένα επιτόκια, να συμετάσχουν στην προσπάθεια

Υπενθυμίζεται Η Ρωσία έχει ήδη προειδοποιήσει πάντως ότι δεν θα πουλά πετρέλαιο σε χώρες που επιβάλλουν πλαφόν τιμής, ενώ μετά και τις ανακοινώσεις  την Παρασκευή,  η Gazprom δεν επανεκκίνησε, μετά από τριήμερο κλείσιμο για συντήρηση, την ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα.  

Ο Πάολο Τζεντιλόνι, Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, δήλωσε το Σάββατο ότι το μπλοκ είναι «έτοιμο να αντιδράσει» στην απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην περιοχή.

.Η Ευρώπη «τρίτη παγκόσμια υπερδύναμη»

Σε  «τρίτη παγκόσμια υπερδύναμη» εξελίσσεται Ευρώ[η σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών 

″Τα πράγματα αλλάζουν ριζικά. Η Ευρώπη μετατρέπεται σε υπερδύναμη, όχι μόνο από οικονομική άποψη αλλά και από πολιτική είπε ο Λεμέρ.

«Πραγματικά πιστεύω ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση ώστε η Ευρώπη να παίξει ρόλο στον 21ο αιώνα μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr