Skip to main content

EY: Ανθεκτική παραμένει παρά την αβεβαιότητα η δραστηριότητα συγχωνεύσεων – εξαγορών

Ανθεκτική το 2022 παραμένει η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών, ωστόσο, περαιτέρω κραδασμοί θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις προοπτικές, σύμφωνα με έκθεση της ΕΥ.

Οι παγκόσμιες συγχωνεύσεις και εξαγορές (M&A) μειώθηκαν κατά 27% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2021, αλλά αυξήθηκαν κατά 35% σε σύγκριση με τον μέσο όρο του προηγούμενου κύκλου (2015-19).

Οι γεωπολιτικές εντάσεις δίνουν ώθηση στις συμφωνίες μεταξύ φιλικών χωρών, ενώ ο τεχνολογικός τομέας κυριαρχεί, αντιπροσωπεύοντας το ένα τρίτο της συνολικής δραστηριότητας.

Ειδικότερα, παρά τις σημαντικές γεωπολιτικές και χρηματοοικονομικές προκλήσεις, η παγκόσμια δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε) το πρώτο εξάμηνο του 2022 αποδείχθηκε ανθεκτική, σύμφωνα με την ανάλυση των σχετικών στοιχείων από την EY. Με 2.274 συμφωνίες συνολικής αξίας 2,02 τρισ. δολαρίων, οι Σ&Ε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 μπορεί να παρουσίασαν πτώση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 (μείωση 27% ως προς την αξία και 18% ως προς τον αριθμό των συμφωνιών), ωστόσο η δραστηριότητα είναι αυξημένη σε σύγκριση με τον μέσο όρο του τελευταίου κύκλου Σ&Ε (αύξηση 35% και 13% αντίστοιχα).

Σύμφωνα με την ανάλυση της EY, η φύση των διασυνοριακών συμφωνιών αλλάζει, αντικατοπτρίζοντας τις σημερινές γεωπολιτικές εντάσεις στην παγκόσμια σκηνή. Ενώ τα επίπεδα διασυνοριακών συναλλαγών το πρώτο εξάμηνο έχουν μειωθεί (24% το 2022 έναντι κατά μέσο όρο 30% το 2015-19), το μερίδιο των διασυνοριακών συναλλαγών μεταξύ των στενά συνδεδεμένων χωρών έχει αυξηθεί (51% το 2022 σε σύγκριση με τον μέσο όρο 42% την περίοδο 2015-19).

Η ανάλυση διαπιστώνει ότι οι επενδύσεις από την Κίνα στις ΗΠΑ μειώθηκαν από 27 δισ. δολάρια ΗΠΑ στο υψηλότερο σημείο το πρώτο εξάμηνο του 2016 σε 1,9 δισ. δολάρια, ενώ οι επενδύσεις της Βόρειας Αμερικής στην Ευρώπη αυξήθηκαν από 60 δισ. δολάρια σε 149 δισ. δολάρια κατά την ίδια περίοδο.

Δυναμική παρουσία της Ινδίας και του τομέα της τεχνολογίας 

Μετά τις ΗΠΑ (900 δισ. δολάρια) και την Κίνα (175 δισ. δολάρια), οι οποίες παραδοσιακά βρίσκονται στην κορυφή του πίνακα των πιο ενεργών αγορών συγχωνεύσεων και εξαγορών, η Ινδία ξεκίνησε τη χρονιά δυναμικά με τη συνδυασμένη αξία των εξερχόμενων, εισερχόμενων και εγχώριων συμφωνιών της να φτάνει στα 128 δισ. δολάρια, καταγράφοντας αύξηση 215% σε σύγκριση με τον μέσο όρο του τελευταίου κύκλου συναλλαγών (2015-19).

Σύμφωνα με την ανάλυση της EY, παράλληλα με μια έκρηξη εγχώριων συγχωνεύσεων και εξαγορών (107 δισ. δολάρια έναντι 21,5 δισ. δολάρια κατά μέσο όρο το 2015-19), το πρώτο εξάμηνο του 2022, σημειώθηκε, επίσης, αύξηση στις εξαγορές περιουσιακών στοιχείων ξένης ιδιοκτησίας από εταιρείες ινδικής ιδιοκτησίας (6,2 δισ. δολάρια έναντι 2,3 δισ. δολάρια κατά την περίοδο σε 2015-19).

Εξετάζοντας τις επιδόσεις ανά κλάδο, για άλλη μια φορά η τεχνολογία κυριάρχησε στις παγκόσμιες Σ&Ε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ενώ η αξία των Σ&Ε (627 δισ. δολάρια) μειώθηκε κατά 20% από τα επίπεδα ρεκόρ του 2021 (789 δισ. δολάρια), εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο (31%) της παγκόσμιας δραστηριότητας Σ&Ε. Οι συμφωνίες που επικεντρώνονται σε τεχνολογικούς στόχους βρίσκονται πλέον σε διπλάσια  επίπεδα σε σχέση με τον προηγούμενο κύκλο (αύξηση 95% έναντι του μέσου όρου 2015-19 των 322 δισ. δολαρίων).

Αντίθετα, η ανάλυση της EY διαπιστώνει ότι ο κλάδος των Επιστημών Υγείας συνεχίζει να υπολειτουργεί, παρά την πρόσφατη υγειονομική κρίση. Ο τομέας έχει καταγράψει συμφωνίες 111 δισ. δολαρίων μέχρι στιγμής το 2022 (πτώση 58% σε ετήσια βάση και 48% έναντι του μέσου όρου 2015-19). Ο τομέας των καταναλωτικών ειδών, που παραδοσιακά ήταν μια ενεργή αγορά συγχωνεύσεων και εξαγορών, σημείωσε, επίσης, μείωση της δραστηριότητας κατά 27% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2021, στα 91 δισ. δολάρια.

Τα ιδιωτικά κεφάλαια θα εξακολουθούν να αποτελούν την κινητήρια δύναμη των Σ&Ε, με ιδιαίτερη προσοχή για περαιτέρω κραδασμούς 

Παρά την εκτεταμένη αβεβαιότητα, την εύθραυστη παγκόσμια οικονομία και τις αυξημένες ρυθμιστικές παρεμβάσεις, η δυναμική των Σ&Ε παραμένει, με κινητήρια δύναμη την ιδιαίτερα ισχυρή ροή ιδιωτικών κεφαλαίων. Παρότι οι συνθήκες στις κεφαλαιαγορές έχουν επιδεινωθεί απότομα το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων (PE) εξακολουθούν να διαθέτουν μεγάλα ποσά μετρητών που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η παγκόσμια δραστηριότητα Σ&Ε έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτική απέναντι στις πρόσφατες μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να υποστεί περαιτέρω κραδασμούς, όπως, για παράδειγμα, νέα lockdowns, αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις ή μια ισχυρή ύφεση. 

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης, ο κος Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής του Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της EY Ελλάδος, δήλωσε: «Με δεδομένες τις γεωπολιτικές εντάσεις και την οικονομική αβεβαιότητα, η κάμψη της παγκόσμιας δραστηριότητας Σ&Ε κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη μετά τις ισχυρές επιδόσεις του 2021. Αντίθετα με την περίοδο της πανδημίας, σήμερα οι επικεφαλής των επιχειρήσεων εξακολουθούν να αναζητούν συμφωνίες που θα ενισχύσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές των οργανισμών τους.

Οι προοπτικές για κλάδους όπως η τεχνολογία και οι επιστήμες υγείας παραμένουν θετικές. Ωστόσο, η ανάκαμψη της δραστηριότητας Σ&Ε μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από μια ενδεχόμενη βαθιά ύφεση, σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού ή περαιτέρω όξυνση των γεωπολιτικών εντάσεων».