Και εκεί που όλοι ήταν βέβαιοι πως η εξ αποστάσεως εργασία ή έστω ένα υβριδικό μοντέλο (κατά το οποίο θα εργαζόμαστε τουλάχιστον κάποιες ημέρες της εβδομάδας από το σπίτι) ήρθαν για να μείνουν, η ενεργειακή κρίση ίσως ανατρέψει εκ νέου τα δεδομένα.
Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας της Covid-19, που άλλαξε για πάντα τη ζωή μας, τα ποσοστά των ανθρώπων που δήλωναν ότι επιθυμούν να εργάζονται περισσότερο από το σπίτι τους έβαιναν διαρκώς αυξανόμενα. Μία πρόσφατη έρευνα ωστόσο καταδεικνύει πως για κάποιους η εργασία από το σπίτι έχει εξελιχθεί σε δαπανηρή και κατά συνέπεια μη ελκυστική επιλογή.
Την έρευνα διενήργησε το βρετανικό site σύγκρισης τιμών MoneySuperMarket με τη συμμετοχή 2.000 εργαζομένων, που έχουν επιλέξει την εξ αποστάσεως εργασία. Το 14% εξ αυτών δήλωσαν ότι θα αρχίσουν να εργάζονται περισσότερο από το γραφείο σε μία προσπάθεια να μειώσουν τους οικιακούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 23% στην ηλικιακή ομάδα 18 – 24 ετών. Για αρκετούς το κόστος και ο χρόνος της μετακίνησης είναι πιο διαχειρίσιμα από το να δουλεύουν σε ένα παγωμένο σπίτι ή να καλούνται να πληρώσουν κάθε μήνα φουσκωμένους λογαριασμούς.
Οι τελευταίες εκτιμήσεις για το ενεργειακό κόστος στη Βρετανία είναι ζοφερές. Κάνουν λόγο για άλμα 81% στο κόστος ενέργειας τον Οκτώβριο, ύστερα από αύξηση 19% τον περασμένο Ιανουάριο, που θα οδηγήσει τον ετήσιο λογαριασμό ενέργειας πάνω από τις 4.000 στερλίνες. Υπό τις συνθήκες αυτές η στήριξη στο βρετανικό κίνημα «δεν πληρώνω» δεν αποκλείεται να ενισχυθεί περαιτέρω.
Εξάλλου οι απλήρωτοι λογαριασμοί υπολογίζεται ότι ήδη υπερβαίνουν το 1 δισ. στερλίνες και σύμφωνα με τη Citizens Advice τα ενεργειακά χρέη είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με το 2019. Ο οργανισμός προτρέπει τους καταναλωτές να μην ρισκάρουν να κοπεί η σύνδεσή τους και να πολλαπλασιαστούν τα βάρη τους, αλλά να επιδιώξουν ρυθμίσεις πληρωμών απευθείας με τις εταιρείες.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC