Για πρώτη φορά μετά από χρόνια τα σχόλια για την τάση στις ασιατικές συναλλαγές αφορούν στην νέα άνοδο των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη η οποία διόγκωσε τους φόβους για ύφεση και ώθησε τις αποδόσεις των ομολόγων υψηλότερα, ενώ οδήγησε το ευρώ στα χαμηλά 20ετίας.
Η ατμόσφαιρα διεθνώς
- Το δολάριο βρέθηκε ψηλότερα από όλα τα νομίσματα μετά την πτώση του ευρώ που έφθασε σε χαμηλό 20 ετών, με τη στερλίνα να γλιστρά επίσης
- Ο Nikkei υποχωρεί πάνω από -1,2%, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P εμφανίζουν οριακά κέρδη μετά την χθεσινή βουτιά
- Οι αποδόσεις στην αγορά των ομολόγων ανεβαίνουν
- Το πετρέλαιο αναπηδά καθώς οι Σαουδάραβες μιλούν για μείωση της παραγωγής
Οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν κατά 13% κατά τη διάρκεια της νύχτας σε νέο ρεκόρ, έχοντας διπλασιαστεί σε ένα μόλις μήνα και είναι 14 φορές υψηλότερα από τον μέσο όρο της περασμένης δεκαετίας.
Αναλυτές της Citi προειδοποίησαν ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανία θα μπορούσε να ξεπεράσει το 18% εάν δεν συγκρατηθούν οι τιμές της ενέργειας.
Οι έρευνες της ευρωπαϊκής και της βρετανικής μεταποίησης που θα δημοσιοποιηθούν αργότερα σήμερα αναμένεται να υπογραμμίσουν τη ζημιά που έχει προκληθεί στη δραστηριότητα, με τη Γερμανία να φαίνεται πιο βαθιά επηρεασμένη.
Ψυχραιμία για την Αθήνα
Οι αποτιμήσεις των μετοχών δεν βοηθήθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την απότομη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων παγκόσμια, η οποία συνεχίστηκε χθες. Οι αμερικανικές μετοχές βούλιαξαν πάλι, ειδοποιώντας για κάτι ανάλογο σήμερα για την Ασία. Η αβεβαιότητα διευρύνεται και μαζί η νευρικότητα των επενδυτών. Οι πιέσεις αυξήθηκαν λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας ότι οι αξιωματούχοι της Fed θα τηρήσουν σκληρή γραμμή όσον αφορά τις αυξήσεις επιτοκίων στην συνάντηση των Κεντρικών Τραπεζιτών αυτής της εβδομάδας στο Jackson Hole.
Αν όμως οι επενδυτές ξεπουλάνε τις θέσεις τους σε μετοχές για όσα θα αποκαλυφθούν γύρω από τα επιτόκια την Πέμπτη και την Παρασκευή γίνεται σαφές πως δεν έχουν πολλά κριτήρια για τις αποφάσεις τους. Οι μετοχές υπέστησαν τη χειρότερη πτώση τους σε δύο μήνες, με τον S&P 500 να υποχωρεί 2,1%. Πτώση σημείωσαν και τα ομόλογα.
Τα hedge funds στοιχηματίζουν σε μεγάλο βαθμό ότι η Fed θα τηρήσει το υπέρ σύσφιξης σενάριό της στο Jackson Hole. Η Pimco, η Capital Group και η Union Investment είναι μεταξύ των διαχειριστών στις αγορές για τα ομόλογα θεωρούν λάθος να περιμένει η αγορά πως οι κεντρικές τράπεζες θα εξασφαλίσουν μια μακροπρόθεσμη νίκη στον πόλεμο κατά του πληθωρισμού. Ο Λάρι Σάμερς προέτρεψε τη Fed να πει ξεκάθαρα ότι θα χρειαστεί να επιβάλει «περιοριστική» νομισματική πολιτική που αυξάνει την ανεργία για να καταστείλει τον πληθωρισμό.
Σε αυτό το κλίμα για τα διεθνή δεν είναι εύκολο να αναπτυχθεί η προσδοκία στην Αθήνα για υπέρβαση των 900 μονάδων από το ΓΔ μόνο με την ώθηση από τη ζήτηση για τις Τράπεζές της. Από την HSBC που αύξησε τις τιμές στόχους για την αποτίμηση των μετοχών των τεσσάρων μεγαλύτερων δανειστών της Ελλάδας, ως τους εγχώριους αναλυτές, είναι διάχυτη η αναγνώριση του ρόλου τους αυτό το καλοκαίρι.
Για την HSBC κορυφαίες επιλογές της ήταν η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς. Η λέξη κλειδί που δικαιολογεί τη διαφορετική εικόνα της Αθηναϊκής αγοράς την τρέχουσα φάση, όπου κυριαρχεί η διάθεση για πώληση θέσεων παγκόσμια, είναι η έκπληξη. «Οι ελληνικές τράπεζες μας εξέπληξαν με την ισχυρότερη αύξηση των δανείων και τα ισχυρά έσοδα από προμήθειες το δεύτερο τρίμηνο». Αναφέρει η HSBC, υπογραμμίζοντας ότι οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών, με πτώση 25% τους τελευταίους τρεις μήνες, παρά τη σημαντική βελτίωση των λειτουργικών επιδόσεων, παραμένουν σε επενδυτική αδιαφορία λόγω των φόβων ύφεσης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι επαγγελματίες διαχειριστές παγκοσμίως να επιλέγουν τη φυγή από το ρίσκο με αποφασιστικά βήματα, αλλά οι θεσμικοί στην Αθήνα παρακολούθησαν την τάση των διεθνών με ξεχωριστή ψυχραιμία. Για το κλίμα στην Αθήνα ρόλο θα έπαιζαν μεταβολές των ΣΜΕ επί των ευρωπαϊκών και κύρια επί των βασικών δεικτών της Wall Street. Όλα έδειχναν πτώση και πτωτικά εξελίχθηκαν οι συναλλαγές. Το εντυπωσιακό ήταν πως οι απώλειες των ΣΜΕ του S&P500 διαρκώς μεγάλωναν, με αποτέλεσμα οι μεταβολές των δεικτών των ισχυρότερων χρηματιστηρίων στην ευρωζώνη μετά από πέντε ώρες να είναι της τάξης του -1,5%.
Η πορεία στην Αθήνα διέφερε. Με πέντε πτωτικά κύματα όρισαν πυθμένα στις 891 μονάδες (890,98) και στις 15:00 ο ΓΔ ήταν στις 895,6, με πτώση -0,4% με τον τζίρο στα 33,5 εκατ. ευρώ. Οι συναλλασσόμενοι από τις 14:30 ως τις 16:00 κρατούσαν τον μέσο όρο στο μέσο μιας στενής διακύμανσης Αναζητήσαμε μια εξήγηση στο γιατί. Επειδή οι διαχειριστές του δολαρίου πιθανότατα, όταν θα ξεκινούσαν τη συμμετοχή τους, θα πίεζαν τις αποτιμήσεις. Το ταμπλό απάντησε μονάχο του και στις 16:20 ο ΓΔ ήταν στις 898 μονάδες. Οι τράπεζες του 25άρη μπορούσαν να προσελκύουν επιλεκτικά (ΑΛΦΑ ΠΕΙΡ ΕΤΕ) αγοραστές, ακόμα και τη μέρα που στις συναλλαγές παγκόσμια κυριαρχούσαν οι πωλητές. Αυτή την περίοδο είναι η ΠΕΙΡ πρωταγωνίστρια λόγω επιδόσεων, αλλά η ΑΛΦΑ σε ημερήσιους τζίρους. Η πρώτη από τα 0,71 ευρώ σε λιγότερες από 30 συνεδριάσεις βρέθηκε στα 1,165 με καθαρή άνοδο 64%. Ενώ η ΑΛΦΑ, την Παρασκευή είχε τζίρο που αντιστοιχούσε στο 43% του τζίρου του κλάδου και χθες, αντιπροσώπευε το 39,8%. Τα φώτα (της ράμπας) εκτιμάμε πως δεν θα πέφτουν πια ταυτόχρονα στα τραπεζικά blue chip. Έδειξαν πρώτα την ΕΤΕ ακολούθησαν ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ και υποψιαζόμαστε πως απομένουν κάποιες λεπτομέρειες πριν ξεκινήσει η ΕΥΡΩΒ.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Η Wall Street έκλεισε απότομα προς τα κάτω τη Δευτέρα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones έχασε 1,91% στις 33.063,61 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 2,14% στις 4.137,99 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 2,55% στις 12.381,57 μονάδες.
Τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στην ομιλία του προέδρου της Fed, Jerome Powell την Παρασκευή στο συνέδριο των κεντρικών τραπεζών στο Jackson Hole για περαιτέρω στοιχεία σχετικά με το πόσο επιθετική είναι πιθανό να είναι η Fed με μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων.
Η Fed πιθανότατα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο,σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Ωστόσο, οι επενδυτές είναι διχασμένοι μεταξύ μιας αύξησης 50 μ.β. και μιας αύξησης 75 μ.β. από την κεντρική τράπεζα.
ΕΥΡΩΠΗ
Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν, επίσης, μετά την ανακοίνωση της ρωσικής Gazprom την περασμένη εβδομάδα ότι θα διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη για τρεις ημέρες στα τέλη Αυγούστου.
Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,96% στις 433,17 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,22% στις 7.533,79 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 2,32% στις 13.230,57 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,80% στις 6.378,74 μονάδες.
ΧΑ
Εν μέσω φυγής από το ρίσκο διεθνώς τραπεζογενής άμυνα με μέτριο τζίρο
Από την έναρξη της εβδομάδας φάνηκε πως η κεντρική προσδοκία των αισιόδοξων επενδυτών για υπέρβαση των 900 μονάδων θα χρειαζόταν αναβολή για τις μέρες θετικό κλίμα παγκόσμια. Σήμερα, μετά από πτώση την προηγούμενη εβδομάδα επικράτησαν διεθνώς πιέσεις στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια με τις μεγαλύτερες στα χρηματιστήρια της ευρωζώνης που υποχωρούσαν πάνω από -2%.
Οι επενδυτές με μέτριο για την εποχή τζίρο και αντίστοιχης αξίας πακέτα, αλλά σταθερό αγοραστικό ενδιαφέρον κύρια για ΤΕΝΕΡΓ, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ από τις τραπεζικές μετοχές, οδήγησαν στο τέλος της συνεδρίασης την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 896,41 από 899,16 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -0,31% ή 2,75 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου.
Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 59,862 από 84,557 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 6,942 από 37,629 εκατ. ευρώ εκατ. ευρώ την Παρασκευή, την ΕΥΡΩΒ (-0,44%) αφορούσαν 2,408 εκατ., την ΜΟΗ (0,00%) τα 1,880 εκατ., τον ΟΠΑΠ (-1,97%) τα 996.879 ευρώ την ΠΕΙΡ 659.112 ευρώ, ΑΛΦΑ 366.916 ευρώ, την ΟΤΟΕΛ 194.673 ευρώ και την ΕΠΣΙΛ 180.000 ευρώ.
Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, σημείωσαν άνοδο 34 από 41 την Παρασκευή 19/8 και 64 από 50 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 31 από 22. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 64,669 από 64,998 δις ευρώ.
Παρά την επικράτηση μόνιμης πτωτικής δυναμικής στη διαπραγμάτευση των μετοχών πανευρωπαϊκά, με κίνηση σταθερά από το άνοιγμα σε αρνητικό πεδίο ως τις 16:30 και πριν από το ξεπούλημα στο άνοιγμα στις ΗΠΑ, στην Αθήνα οι επενδυτικές επιλογές έδωσαν στον ΓΔ πορεία με μορφή U
Μετά την δεδηλωμένη άρνηση για πέρασμα χαμηλότερα 890.98 μονάδων μετά τις 12:39, ο ΓΔ απόκτησε ανοδική πορεία από τις 891 μονάδες και σκαρφάλωσε ως τις 898 στις 16:20. Μετά ξεκίνησε από εκεί μια διόρθωση που στις 17:00 τον σταμάτησε στις 896,70 και με τις ήπιες καθοδικές ωθήσεις της δημοπρασίας για τιμές κλεισίματος τον στείλανε 2,73 μονάδες χαμηλότερα από το ανώτερο μέρας με κλείσιμο στις 896,41 μονάδες.
Εμφανίστηκαν απώλειες σε (12) blue chip με 3 να υποχωρούν πάνω από -2,00% και τις μεγαλύτερες είχαν ΤΙΤC -2.38%, ΟΠΑΠ -2,33%, ΕΕΕ -2,02%, με τρία ΑΡΑΙΓ ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΣΑΡ στα αμετάβλητα, οδηγώντας στο συμπέρασμα πως το κλείσιμο με κέρδη αφορούσε 10. Τα κέρδη που ξεχώρισαν ήταν των ΠΕΙΡ +2,64%, ΤΕΝΕΡΓ +1,68%, ΚΟΥΕΣ +1,47%, και ΑΛΦΑ ΑΔΜΗΕ +1,35% τονίζουν την επικράτηση μιας διάθεσης για τοποθετήσεις πολύ επιλεκτικά και σε ρευστοποιήσεις θέσεων ήπια αλλά ευρέως. Παράλληλα το ενδιαφέρον για μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ήταν ασύμμετρο και αφορούσε σε 4 ανοδικές μετοχές στον FTSEM και 14 πτωτικές ενώ 2 έκλεισαν αμετάβλητες.
Η απόδοση των 10ετών ομολόγων από το 3,687% την προηγούμενη πέρασε στο 3,750% έχοντας φθάσει στο 3,787% ενδοσυνεδριακά.
Ο FTSE25 έκλεισε -0,39% χαμηλότερα στις 2168,45 από 2177,04 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 8,59 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής 19/8 8, ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -0,75%.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Μετριοπαθής επιφυλακτικότητα από τους tradres
Με μικρή υστέρηση 6 μονάδων έκλεισε το ΣΜΕ της νέας τρέχουσας σειράς έναντι του FTSE25. Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Το άνοιγμα στις 2175,45 μονάδες αντιστοιχούσε σε οριακό πτωτικό χάσμα 0,02 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 8,59 μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 12:46 και ήταν οι 2153,63 μονάδες (-1,08%). Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 10:30 και ήταν οι 2175,45 μονάδες (-0,07%). Το κλείσιμο στις 2168,45 από 2177,04 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,39% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 9,486 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Σεπτεμβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 654 ΣΜΕ, με ανώτερο τις 2163,50 μονάδες, κατώτερο τις 2142,25 με κλείσιμο στις 2162,00 από 2170,50 μονάδες και η σειρά απόκτησε 4036 από 3874 ανοικτά ΣΜΕ. Αλλά διακινήθηκαν επίσης 4 ΣΜΕ της σειράς Οκτωβρίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 51.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν ετεροβαρές. Στα δικαιώματα αγοράς λήξης Σεπτεμβρίου άλλαξαν χέρια 70 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2150 ως τις 2250 μονάδες. Για την επόμενη σειρά το ενδιαφέρον έφερε όγκων 21 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης τις 2100 και 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της νέας τρέχουσας σειράς διακινήθηκαν 9 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από 2100 ως τις 2200 μονάδες. Της επόμενης σειράς Οκτωβρίου ο όγκος ήταν 11 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης τις 2000 και τις 2200 μονάδες.
Ο ΔΤΡ στην συνεδρίαση της Παρασκευής 19/8 έκλεισε στις 595,10 με μεταβολή +0,14%. Χθες, κινούμενος μεταξύ 586,75 μονάδων (-1,40%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 593,02 μονάδες (-0,35%), και ανώτερο τις 601,35 (+1,05%), έκλεισε στις 599,71 με μεταβολή +0,77%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ορίστηκε στα 28,317 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ +1,35% απασχόλησε 11,263 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ +0,96% 6,318 εκατ., η ΠΕΙΡ +2,64% απασχόλησε 3,969 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ -0,44% απασχόλησε 3,334 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Σεπτεμβρίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια ενώ η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 610,25 από 605,50 μονάδες και δεν υπήρχαν ανοικτά ΣΜΕ.
Με ευχάριστες εξελίξεις σχετικά με την αναβάθμιση ελληνικών μετοχών στους δείκτες του FTSE Russell ξεκίνησε η εβδομάδα. Αφού περιέλαβε στον Large Cap των αναδυόμενων 11 ελληνικές μετοχές που ήταν στον Mid Cap. Ήτοι τις ΑΛΦΑ ΕΥΡΩΒ ΕΤΕ ΠΕΙΡ ΟΠΑΠ ΜΟΗ ΕΛΠΕ ΜΠΕΛΑ ΜΥΤΙΛ ΔΕΗ ΤΕΝΕΡΓ. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από τη συνεδρίαση της 19/9. Το επενδυτικό κοινό δεν αντιμετώπισε με τα ίδια μέτρα και σταθμά αυτή την αναβάθμιση.
Η συνεδρίαση έδωσε στην ΑΛΦΑ κέρδη +1,35% και το κλείσιμο στα 1,005 ευρώ έφερε την τιμή της μετοχής με το μεγαλύτερο ημερήσιο τζίρο στη ζώνη που ορίζει ο εκθετικός ΚΜΟ200 ο οποίος είναι στα 1,0018 ευρώ και ο απλός που είναι στα 1,0528. Καθιστώντας τη συνέχεια κερδοσκοπικά ενδιαφέρουσα για όσους αναλαμβάνουν ρίσκο. Η ΕΥΡΩΒ συνέχισε τη συσσώρευση πάνω από τους ΚΜΟ200 και οι εγχώριοι αναλυτές περιμένουν πολλά από τη μετοχή αν καταφέρει και ξεπεράσει τα 0,99 ευρώ. Για την ΕΤΕ τα κέρδη κατά +0,96% προστέθηκαν σε αυτά από τα εννέα προηγούμενα ανοδικά κλεισίματα όλα πάνω από τους ΚΜΟ200. Εκτός Τραπεζών ευνόησαν οι αποφάσεις του FTSE Russell την ΤΕΝΕΡΓ που από το χαμηλό των 16,8 ευρώ στις 9/8, βρέθηκε χθες στα 18,15 ευρώ με άνοδο ημέρας +1,68% παραμένοντας μετοχή με κέρδη από την αρχή της χρονιάς πάνω από +30%. Ενώ επίσης κέρδη σε μέρα που υπερτερούσαν τα πτωτικά blue chip εμφάνισαν από τις μετοχές που αναβαθμίστηκαν ΜΟΗ +0,44% ΕΛΠΕ +0,30% και ΜΥΤΙΛ +0,56%.
Σε δυσμένεια που δεν ανέτρεψε το πέρασμα τους στον Large Cap των αναδυόμενων βρέθηκαν οι ΔΕΗ και ΜΠΕΛΑ.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι αυξήθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου κυρίως των Τραπεζών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΑΛΦΑ με όγκο 19090 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 1,01 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 74.017 από 83.207.
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2051 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 3,40 ευρώ και έγιναν 15.856 από 15.894 οι ανοικτές θέσεις.
Της ΕΥΡΩΒ με 6795 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,979 ευρώ και έγιναν 17.884 από 22.382 οι ανοικτές θέσεις.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 10531 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 1,16 ευρώ και έγιναν 43.960 από 42.366 οι ανοικτές θέσεις.
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 325 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Σεπτεμβρίου, και τα 263 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ για τη σειρά Σεπτεμβρίου.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε τα 344.061 συμβόλαια για ΕΥΡΩΒ, τα 250 για ΟΤΕ, και τα 30 για ΕΤΕ.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση σήμερα Τρίτη 23/8.
Το ενιαίο νόμισμα δυσκολευόταν στα 0,9937 $, έχοντας υποχωρήσει -1% στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών στα 0,99265 $.
Στις 8:30 δική μας ώρα:
Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν στο -1,23%
Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή -1,12%
Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά -1,15%
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είναι πτώση -0,82%
Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας εμφάνιζε καθοδική μεταβολή -0,11%
Ο MSCI Asia ex Japan είχε απώλειες -0,86% και ήταν στις 514,03 μονάδες.