Skip to main content

Σοφόν… το ασαφές: Όλοι μπροστά σε κρίσιμα… σταυροδρόμια

Από την έντυπη έκδοση

Είναι τόσο ασταθές το κλίμα παγκόσμια, ώστε η προσέγγιση της τάσης για τη συνέχεια δεν μπορεί να γίνει εύκολα με βάση την εξέλιξη των θεμελιωδών μεγεθών και με τη χρήση των παραδοσιακών επενδυτικών κριτηρίων. Τότε οι αποφάσεις, όσων από το επάγγελμά τους υποχρεώνονται σε συμμετοχή στις συναλλαγές, διαμορφώνονται κύρια από τη στατιστική προϊστορία ή, όπως αναφέρεται συχνά, την τεχνική ανάλυση. Ώρα για μια περισσότερο λεπτομερή αναφορά στα, κατά τη γνώμη μας, μηνύματα της στατιστικής. Γιατί ακόμα το ταμπλό δεν έστειλε το σήμα της αλλαγής της μεσοπρόθεσμης τάσης, αλλά εκείνο πως οι πιθανότητες να συμβεί είναι μεγάλες, αν… συντρέξουν και κάποιες επιπλέον αλλαγές.

Σχετικές κύρια με τη μείωση των κινδύνων που προκαλούν γεωπολιτικές εξελίξεις και η συνέχεια του πολέμου στην Ουκρανία. Η θέση μας είναι πως για να σταθεροποιηθεί μια μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση θα απαιτηθεί ο Γ.Δ. να περάσει πάνω από τις 904,3 μονάδες και να μείνει σε αυτά τα επίπεδα. Τότε και μόνο τότε θα μπορέσει να αναμετρηθεί με το χάσμα μεταξύ των 932 και 937,5 μονάδων, για να βρεθεί ξανά στα προ πανδημίας επίπεδα. Κάτι που το δικαιολογεί η τουριστική δραστηριότητα και τα έσοδα που Δημοσίου, παρά τα βάρη της ελληνικής ανάπτυξης από την εκτίναξη των πληθωριστικών πιέσεων που προκαλούν έξοδα σε μέτρα στήριξης.

Ο ΔΤΡ τράβηξε την αγορά ψηλότερα τον Αύγουστο. Κλείνοντας στις 595,10 μονάδες, με μέγιστο τριμήνου τις 598,13 την Παρασκευή, έχει ακόμα δρόμο για να πλησιάσει τις 627 μονάδες που εμφάνισε τον Μάιο, ώστε να ειδοποιήσει αξιόπιστα για αλλαγή μεσοπρόθεσμης τάσης. Όλα αυτά, που λειτουργούν υπέρ ανάπτυξης μιας επιφύλαξης κόντρα στον ενθουσιασμό που προκαλεί η ξεχωριστή πορεία των αποτιμήσεων των ελληνικών μετοχών, κρίνουμε απαραίτητο να αναφερθούν. Γιατί μπορεί να άλλαξε το φρόνημα των θεσμικών παγκόσμια, σχετικά με το μετοχικό ρίσκο. Αρκετοί αναλυτές παραδέχονται πως η κίνηση των χρηματιστηρίων από τα μέσα Ιουνίου ως το μέσο του Αυγούστου, ήταν ένα διάλειμμα που έγινε στην εξέλιξη μιας κατασταλαγμένης πτώσης για την προεξόφληση επερχόμενης ύφεσης.

Πήρε τη μορφή ενθουσιώδους ράλι, αλλά πιθανά έλαβε τέλος όταν χρειαζόταν περισσότερο… εδώ. Συνέβαλαν στην ανατροπή αρκετά μακροοικονομικά δεδομένα και η επίμονη, υπέρ αυξημένων επιτοκίων, πολιτική της Fed και των περισσότερων κεντρικών τραπεζών. Οδηγώντας τους διαχειριστές στην κατανόηση της δυσκολίας των αρμοδίων, που με τη νομισματική χαλάρωση στήριζαν τα χρηματιστήρια. Αντιλαμβάνονται πως οι κεντρικοί τραπεζίτες φοβούνται λιγότερο την ύφεση, που δεν αποκλείουν, από την καταστροφή που θα προκαλέσει μια οικονομική κρίση λόγω ατιθάσευτων πληθωριστικών πιέσεων. Όλοι βρίσκονται μπροστά σε κρίσιμα… σταυροδρόμια.

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

Ο δωδεκαετής κύκλος πόνου

Το θέμα που θίξαμε στην αρχή της περασμένης εβδομάδας είναι ακόμα κυρίαρχο. Διαπιστώνουμε μηδενική πρόοδο στα γεωπολιτικά. Έτσι, η 20ή Αυγούστου όντως είναι ημερομηνία που σηματοδοτεί το πέρας ενός δωδεκαετούς κύκλου που έφερε πόνο στους πολίτες. Εξαιτίας όμως μιας ασυλλόγιστης συνεργασίας πολιτικών κομμάτων και της κοινωνίας, για μεγάλα έσοδα με μικρή καταβολή προσπάθειας, στην εποχή των χαμηλών επιτοκίων στην Ευρωζώνη. Οι δανειστές υπερ-κοστολογήσανε τα λάθη μας. Λόγω πολυετούς άρνησης της παραδοχής μιας σκληρής πραγματικότητας, πως δεν υπάρχει γεύμα δωρεάν στον καπιταλισμό, δυστροπήσαμε συνολικά. Αλλά αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Όμως το παρόν και το μέλλον δεν είναι ανέφελα. Το Αιγαίο απαιτεί, για την ολοκληρωμένη αποτελεσματική θωράκισή του, την πολεμική ετοιμότητα όχι μόνο του στρατεύματος αλλά όλων των πολιτών. Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία παίρνει παράξενη τροπή με καίρια χτυπήματα ρωσικών στόχων στα μετόπισθεν, την ώρα που η αγωνία κορυφώνεται για τα συμπεράσματα, από μια επίσκεψη των αρμοδίων για την ασφάλεια έναντι της ατομικής ενέργειας, στη Ζαπορίζια.

Σοφοκλής β’
Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης