Skip to main content

Νέο εκρηκτικό ρεκόρ για το φυσικό αέριο

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Κόντρα σε προσπάθειες να αυξηθούν τα αποθέματα του φυσικού αερίου στις αποθήκες των ευρωπαϊκών χωρών, να ενισχυθούν οι εισαγωγές LNG και να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας ρυθμίζοντας τους θερμοστάτες, οι τιμές του καυσίμου που εξελίχθηκε στο ισχυρότερο όπλο στα χέρια του Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχίζουν να καλπάζουν από ρεκόρ σε ρεκόρ. Δείχνουν έτσι τον δρόμο προς ένα σκληρό χειμώνα για τον οποίο τα έως τώρα σχέδια των Ευρωπαίων δεν φαίνεται να αρκούν. 

Το συμβόλαιο αναφοράς του φυσικού αερίου με άνοδο 6,7% έκλεισε στα 241 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ κλεισίματος, που είχε έρθει στις αρχές Μαρτίου, λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και εν μέσω σεισμικών δονήσεων στις αγορές. Και επειδή από τη διαρκή άνοδο μάλλον έχουμε ξεχάσει πού ήταν το κόστος των καυσίμων στα προ πολέμου επίπεδα, να σημειώσουμε ότι η τιμή αυτή είναι περίπου 11 φορές υψηλότερη από τα επίπεδα που καταγράφονται συνήθως τον Αύγουστο. 

Πρόκειται για μία εξέλιξη που πολλαπλασιάζει τα βάρη για τα νοικοκυρι, αφού το φυσικό αέριο συνδέεται άμεσα με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ το αυξημένο ενεργειακό κόστος μεταφράζεται σε ντόμινο ανατιμήσεων σε τρόφιμα, μεταφορές και άλλα βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Έρχεται όμως να «παγώσει» και τη βιομηχανία. Η Ευρώπη έχει ήδη χάσει περίπου τη μισή δυναμικότητά στην παραγωγή ψευδαργύρου και αλουμινίου τον τελευταίο χρόνo εξαιτίας της εκρηκτικής ανόδου στις τιμές ενέργειας, με το Bloomberg να προειδοποιεί για περαιτέρω πλήγμα στους επόμενους μήνες. 

Η Ευρώπη μοιάζει παγιδευμένη. Η Ρωσία προαναγγέλει νέες αυξήσεις των τιμών κατά 60% τον χειμώνα, την ώρα που η ζήτηση θα αυξάνεται αισθητά. Και η έντονη ξηρασία που οδηγεί τη στάθμη των ποταμών σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα έρχεται να συμπληρώσει το σκηνικό, χτυπώντας καμπανάκι με τις «πέτρες πείνας». Η επιγραφή – προειδοποίηση στις όχθες του ποταμού Έλβα έχει δίκαιο: Τα βλέπουμε και κλαίμε. 

Οι ειδικοί μας έχουν εδώ και καιρό προετοιμάσει για καταστάσεις που θυμίζουν άλλες εποχές. Δελτίο στο ρεύμα, συσκότιση δημόσιων κτιρίων, ακόμη και υποχρεωτικά μπλακ άουτ σε ολόκληρες πόλεις βρίσκονται στο μενού των σχεδίων έκτακτης ανάγκης που έχουν συγκροτηθεί. 

Μικρή ανάσα φαίνεται να δίνουν οι ποσότητες ντίζελ που καταφθάνουν στην Ευρώπη από την Ασία , ενώ αυξημένες είναι και οι ροές του LNG με την Ελλάδα να είναι μεταξύ των χωρών που διαθέτουν πλωτές μονάδες αποθήκευσης του υγροποιημένου αερίου. Ωστόσο τον χειμώνα τα πράγματα δεν θα είναι τόσο απλά.  Όταν ο κινεζικός θα ξυπνάει και η ζήτηση από την Ινδία θα αυξάνεται αισθητά ο ανταγωνισμός για την αγορά του LNG θα χτυπήσει κόκκινο.