Από την έντυπη έκδοση
Μόνο τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ που δεν έχουν αναζητηθεί από τις αρμόδιες εισπρακτικές υπηρεσίες την προηγούμενη δεκαετία θα παραγραφούν, σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας.
Πρόκειται για την προσαρμογή του πλαισίου διαχείρισης των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, για τα οποία με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ορίστηκε ως μέγιστος χρόνος παραγραφής τους η δεκαετία, αντί της εικοσαετίας που προβλέπει η νομοθεσία.
Η υπ. αρ. 1833/2021 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική τη σχετική διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου και πλέον ο χρόνος παραγραφής δεν μπορεί να υπερβαίνει τη δεκαετία. Μάλιστα, η απόφαση αφορά όλες τις οφειλές, προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ, επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ καλύπτει τόσο τις αξιώσεις του τέως ΙΚΑ όσο και των λοιπών ασφαλιστικών φορέων, οι οποίοι εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.
Ωστόσο, το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να περιορίσει την έκταση εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ, προκειμένου να μη στερηθεί έσοδα ο ΕΦΚΑ. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι η ρύθμιση που θα περιληφθεί στο σχετικό νομοσχέδιο θα αφορά μόνο χρέη που δεν έχουν αναζητηθεί από τον ΕΦΚΑ εντός της δεκαετίας. «Αν έχουν αναζητηθεί, δεν παραγράφονται. Όπως δεν παραγράφονται πουθενά και δεν παραγράφονταν και πριν τον νόμο Κατρούγκαλου». Εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασης, ο υπουργός σχολίασε ότι εάν παραγράφονταν οφειλές που έχουν αναζητηθεί από τον ΕΦΚΑ, θα υπήρχε ο «ηθικός κίνδυνος» οι οφειλέτες να έχουν το κίνητρο να είναι ασυνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους.
«Θα εκλογικεύσουμε το σύστημα και θα συμμορφωθούμε με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Διότι αν λέγαμε “δεν βαριέσαι, δεν έχεις πληρώσει για 10 χρόνια και μετά στα χαρίζουμε”, θα έπρεπε να είναι κανείς ανόητος για να πληρώνει στον ΕΦΚΑ και θα κατέρρεε το ασφαλιστικό σύστημα» επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης.
Τα χρέη
Πάντως, από τα 43,43 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο ανέρχονται τα χρέη προς το ΚΕΑΟ, το 60,6%, ή 26,33 δισ. ευρώ, αφορά οφειλές που έχουν «γεννηθεί» από το 2012 και πίσω, οι οποίες βρίσκονται στην γκρίζα ζώνη της παραγραφής. Όμως, το υπουργείο Εργασίας θα επιδιώξει μέσω της νομοθετικής ρύθμισης να μην παραγραφεί η δυνατότητα είσπραξής τους, μια κίνηση που αφορά καθαρά… ψυχολογικούς λόγους, ώστε να φαίνεται ότι ο ΕΦΚΑ έχει, δυνητικά, τη δυνατότητα να εισπράξει οφειλές.
Στην πράξη, όμως, όσο πιο παλαιά είναι η οφειλή, τόσο δυσκολότερη έως αδύνατη είναι η είσπραξή της, αφού, όπως άλλωστε επισημαίνεται και σε εκθέσεις του ΚΕΑΟ, οι οφειλέτες έχουν φροντίσει να διασφαλιστούν έναντι των αναγκαστικών μέτρων που μπορούν να ληφθούν εναντίον τους ή οι επιχειρήσεις που φέρονται ως οφειλέτες σήμερα δεν υπάρχουν.
Τα συντάξιμα έτη
Η παραγραφή των χρεών δεν είναι εύκολη υπόθεση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αφού η παραγραφή των χρεών τους σημαίνει αυτομάτως και παραγραφή του χρόνου ασφάλισης.
Δηλαδή, αν ο ελεύθερος επαγγελματίας έχει οφειλές προς τον ΕΦΚΑ άνω της δεκαετίας, εφόσον παραγραφούν χάνει και τα έτη ασφάλισης που αφορούν οι παραγεγραμμένες εισφορές.
Για τις περιπτώσεις αυτές, με το νομοσχέδιο θα δοθεί στους ενδιαφερόμενους η δυνατότητα επιλογής να ζητήσουν τη μη παραγραφή των… ξεχασμένων οφειλών τους και να τις ρυθμίσουν ώστε να μη χάσουν ασφαλιστικό χρόνο, που είναι αναγκαίος για τη συνταξιοδότησή τους.
Αντίθετα, χρήση του μέτρου της δεκαετούς παραγραφής θα κάνουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες δεν θα έχουν συνέπειες.