Skip to main content

Γιατί η Νότια Κορέα απένειμε χάρη στον «πρίγκιπα της Samsung»;

Ο κληρονόμος, αντιπρόεδρος και ντε φάκτο επικεφαλής της Samsung Electronics Τζέι Γιονγκ Λι, ο οποίος είχε καταδικασθεί για δωροδοκία πρώην προέδρου και κατάχρηση κεφαλαίων, έλαβε σήμερα προεδρική χάρη.

Πρόκειται για  άλλο ένα παράδειγμα της παράδοσης στη Νότια Κορέα να επιδεικνύεται επιείκεια σε επιχειρηματίες που καταδικάζονται για διαφθορά ή άλλα οικονομικά εγκλήματα. Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας δικαιολόγησε την κίνηση, λέγοντας ότι η μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας χρειαζόταν πίσω στο τιμόνι τον ντε φάκτο ηγέτης της για να ηγηθεί της οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία.

Η χάρη στον επιχειρηματία με τη δεύτερη μεγαλύτερη περιουσία στη χώρα σύμφωνα με το περιοδικό Forbes είναι κυρίως συμβολική. Ο Λι ήταν ήδη αποφυλακισμένος υπό όρους, αφού εξέτισε ποινή 18 μηνών φυλάκισης για δωροδοκία την περίοδο που ήταν αντιπρόεδρος της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής smartphones και ημιαγωγών παγκοσμίως.

Ωστόσο, η απόφαση αποτελεί πλήγμα στον αγώνα για τη διοίκηση της χώρας που είναι σε εξέλιξη από τότε που οι μαζικές διαδηλώσεις συγκλόνισαν τη Σεούλ, πριν από έξι χρόνια. Τα εγκλήματα του Λι συνδέθηκαν άμεσα με το σκάνδαλο διαφθοράς που οδήγησε στη φυλάκιση της πρώην προέδρου Παρκ Γκουν-χιέ.  

Ο «πρίγκιπας της Samsung» – όπως τον αποκαλούσαν οι διαδηλωτές – δωροδόκησε με 8 εκατ. δολάρια την πρόεδρο Παρκ και τον συνεργάτη της για να εξασφαλίσει υποστήριξη για μια συγχώνευση που δεν είχε τη συγκατάθεση των μετόχων και θα ενίσχυε τον έλεγχο της οικογένειάς του.  Όταν αποκαλύφθηκε, εκατομμύρια Νοτιοκορεάτες συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κάθε Σαββατοκύριακο τον χειμώνα 2016-2017, απαιτώντας την πρώση της κυβέρνησης Παρκ και τη ρήξη μεταξύ πολιτικής και επιχειρήσεων.

Το κοινοβούλιο της Κορέας παρέπεμψε την Παρκ, η οποία φυλακίστηκε το 2017 για 25 χρόνια. Ο Λι φυλακίστηκε ένα χρόνο αργότερα για διάφορα αδικήματα, μεταξύ των οποίων η υπεξαίρεση κεφαλαίων της εταιρείας για την αγορά ενός αλόγου 800.000 δολαρίων για την κόρη του φίλου της προέδρου.

Νέος πρόεδρος ανέλαβε ο Μουν Τζε-ιν με εντολή να καθαρίσει το χάος. Δεν κατάφερε όμως να κάνει μεγάλη πρόοδο, σχολιάζει το BBC αναφέροντας πως τις τελευταίες μέρες του ως πρόεδρος, επέλεξε να δώσει χάρη στην προκάτοχό του. «Σήμερα, οκτώ μήνες αργότερα, υπό έναν άλλο νέο πρόεδρο, ο επικεφαλής της Samsung έλαβε επίσης την ίδια επιείκεια. Για όσους αγωνίζονται κατά της διαφθοράς, είναι ένα απογοητευτικό πλήγμα», σημείωσε, προσθέτοντας πως η περίπτωση του Λι επιβεβαιώνει την αντίληψη ότι οι ηγέτες των επιχειρήσεων είναι ανέγγιχτοι και υπεράνω του νόμου.

Το επιχείρημα και οι αντιδράσεις

Η χάρη στον Λι βασίζεται στο επιχείρημα ότι οι ηγέτες του επιπέδου του χρειάζονται για την οικονομία της χώρας. Ωστόσο, πολλοί οικονομολόγοι έχουν επισημάνει ότι αυτό δεν υποστηρίζεται στην πράξη. «Η συγχώρεση των ελεγκτών chaebol-  βιομηχανικός όμιλος- δεν συνέβαλε στην οικονομική ανάπτυξη ή στην αλλαγή της κατάστασης ιστορικά», δήλωσε ο Σανγκιν Παρκ, καθηγητής οικονομικών και βιομηχανικής πολιτικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ.

 Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Samsung τα πήγε πολύ καλά όσο ο Λι ήταν μέσα και έξω από τη φυλακή. Οι υποστηρικτές της μεταρρύθμισης λένε ότι η Νότια Κορέα πρέπει επίσης να τερματίσει την εξάρτησή της από τους ομίλους. «Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να πετύχουμε το ”φαινόμενο της πτώσης”- είναι καιρός να απομακρυνθούμε από την παλιά αντίληψη ότι οποιεσδήποτε παράνομες πράξεις γίνονται από chaebol ”μπορούν να συγχωρρθούν” αν κάνουν τη δουλειά τους», είπε ο Ρο Τζονγκ-Χα, δικηγόρος από μια ομάδα υπεράσπισης Solidarity for Economic Reform.

Ωστόσο, η απογοήτευση μεταξύ των επικριτών για τη χάρη του Λι δεν είναι συνεπής στο ευρύτερο κοινό της Νότιας Κορέας. Μια πρόσφατη δημόσια δημοσκόπηση κατέγραψε 70% υποστήριξη για τη χάρη. Πώς εξηγείται αυτή η υποστήριξη; Η επιθυμία για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της επιρροής του chaebol παραμένει, λένε οι ειδικοί. Αλλά είναι αναμεμειγμένη με φόβο και ανησυχίες για μια επικείμενη ύφεση – και εναπομένουσα υπερηφάνεια για τη Samsung που εκπροσωπεί την Κορέα στην παγκόσμια σκηνή.

«Υπάρχει μια βασική πεποίθηση ότι αν η Samsung τα πάει καλά, η Κορέα τα πάει καλά. Και οι Κορεάτες ζουν με αυτόν τον μύθο για τόσες δεκαετίες, είναι πραγματικά δύσκολο για τους απλούς πολίτες να ξεφύγουν από αυτόν», ανέφερε ο Γιουκιουνγκ Λι, πολιτικός κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. «Αυτή τη στιγμή, εν μέσω οικονομικής ύφεσης, οι άνθρωποι θέλουν να δουν κάποιο συγκεκριμένο σημάδι ότι προχωράμε μπροστά και η αποφυλάκιση του Λι είναι ένα σημάδι αυτού».

naftemporiki.gr