Από την έντυπη έκδοση
Του Φάνη Ζώνη
[email protected]
Υπό την εποπτεία του Υπερταμείου, και συγκεκριμένα της Μονάδας Προώθησης Διαγωνισμών (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ, περνά από τη ΓΑΙΑΟΣΕ ο σχεδιασμός του διαγωνισμού για τη σύμβαση παραχώρησης του πρώην Στρατοπέδου Γκόνου στη Θεσσαλονίκη
Στον συγκεκριμένο χώρο αναμένεται να κατασκευαστεί εμπορευματικό κέντρο και άλλες σχετικές υποδομές. Ήδη με την αποτίμηση των πρώτων ακινήτων της ΕΤΑΔ το Ταμείο δείχνει τα πρώτα δείγματα της μετεξέλιξής του σε ένα Public Wealth Fund, με στόχο τη μεγιστοποίηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας. Στόχος του Υπερταμείου είναι η αύξηση της καθαρής αξίας των περιουσιακών στοιχείων κατά 15% ως το 2024.
Για τη μετατροπή του ακινήτου του πρώην Στρατοπέδου Γκόνου σε κέντρο logisitcs, το PPF θα αναλάβει να ολοκληρώ σει μια λίστα εκκρεμοτήτων, καθώς και να προχωρήσει στον διαγωνισμό για λογαριασμό της ΓΑΙΑΟΣΕ, που είναι κύριος του έργου. Σήμερα το ακίνητο δεν διαθέτει χρήσεις γης, ενώ εντός της έκτασης παραμένει πολεμικό υλικό (νάρκες, βόμβες και βλή ματα) που θα πρέπει να απομακρυνθεί, όπως και τα αρτοποιεία του Στρατού, τα οποία επίσης θα πρέπει να μετεγκατασταθούν. Εν τω μεταξύ, η αποτίμηση για πρώτη φορά των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου μπαίνει σε προτεραιότητα, με αφετηρία τα ακίνητα που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Υπερταμείου, προκειμένου να μη χαθεί η ευ καιρία της ακμάζουσας στη χώ ρα αγοράς του real estate.
Μέσα στη χρονιά, ξεκινά η fast track αποτίμηση των πρώτων 1.000 ακινήτων της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Ουσιαστικά, αυτό το πρόγραμμα θα αποτελέσει τον πιλότο για την κατηγοριοποίηση και την αξιολόγηση του συνόλου των περίπου 77.000 ακινήτων. Ο μεγάλος όγκος τους ανήκει στην ΕΤΑΔ, όμως ακίνητα έχουν ακόμα στην κατοχή τους το ΤΑΙ ΠΕΔ, η ΓΑΙΑΟΣΕ και οι συγκοινωνιακοί φορείς. Θα ακολουθήσει το 2023 διαγωνισμός για τη συμφωνία πλαίσιο που θα βάλει στο μικροσκόπιο πια το σύνολο των ακινήτων με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα, ώστε μέσα στην τριετία να υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το ποια ακίνητα είναι ώριμα και αξιοποιήσιμα, τι απαιτείται για να ωριμάσουν, αλλά και ποια είναι τα προβλήματα.
Ένα από τα βασικά εμπόδια εν προκειμένω είναι οι καταπατήσεις. Εκτιμάται ότι περίπου 27.000 απ’ αυτά τα ακίνητα είναι καταπατημένα.
Επένδυση μερισμάτων
Έτσι το Υπερταμείο μπαίνει ενεργά στον ρόλο του δημόσιου επενδυτικού ταμείου, προκειμένου να επενδύσει μέρος των εσόδων από τα μερίσματα των θυγατρικών σε εταιρείες και επιχειρηματικά σχέδια του ιδιωτικού τομέα. Ήδη έχει δημιουργηθεί το πλαίσιο διαχείρισης ρίσκου και μένει η σύσταση της εσωτερικής δομής που θα αναλάβει να τρέξει το πρότζεκτ, κατά τα πρότυπα sovereign wealth funds του εξωτερικού, όπως το Parpublica της Πορτογαλίας, το Solidium της Φινλανδίας και το Temasek της Σιγκαπούρης, απ’ όπου και ξεκίνησε το μοντέλο.
Το ποσό των 50 εκατ. ευρώ με το οποίο θα γίνει η αρχή μέσα στην τριετία δεν είναι μεν μεγάλο, όμως καθρεφτίζει τις σημρινές δυνατότητες, δεδομένου ότι τα έσοδα του Υπερταμείου κατευθύνονται σε ποσοστό 50% στην αποπληρωμή του δημοσί ου χρέους, ενισχύουν το ΠΔΕ και στο Υπερταμείο μένει περίπου το 1/4.
Σημειώνεται ότι, στους στόχους ως το 2024, περιλαμβάνονται η σταθεροποίηση της κερδοφορίας του ομίλου σε ποσοστό άνω του 30%, με τη συνολική συνεισφορά στο ΠΔΕ να ανέρχεται σε 85 εκατ. ευρώ. Οι συνεργασίες με ξένα funds, αλλά και οι συνεπενδύσεις με τον ιδιωτικό τομέα αποτελούν τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η διοίκηση του Υπερταμείου. Η συμμετοχή στο διεθνές δίκτυο One Planet Sovereign Wealth Funds κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, εξετάζεται η συμμετοχή σε κάποια από τις συμμαχίες μεταξύ δημό σιων επενδυτικών ταμείων, π.χ. των μεσογειακών χωρών (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία).