Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Κούρου
[email protected]
Φορο-καύσωνας» διαρκείας άρχισε για εκατομμύρια φορολογουμένους, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν έως το τέλος του έτους στην εφορία περισσότερα από 24,5 δισ. ευρώ.
Εκτός από το «κύμα» ακρίβειας που… ροκανίζει ήδη τα εισοδήματα, αλλά και των δυσοίωνων προβλέψεων για την πορεία του πληθωρισμού, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ που «βλέπει» εκτός ελέγχου αυξήσεις τιμών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγορά και τους καταναλωτές, το σύνολο των φορολογουμένων θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη κατά τη διάρκεια του τελευταίου πενταμήνου του έτους, καθώς καλείται στο διάστημα Αυγούστου – Δεκεμβρίου να εξοφλήσει έναν ακόμη «φουσκωμένο» λογαριασμό ύψους 24,514 δισ. ευρώ για άμεσους και έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, ΕΦΚ).
Ο φετινός «μαραθώνιος» των φόρων ξεκίνησε με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που αναρτήθηκαν τον Μάιο από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στους λογαριασμούς 6,2 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων και προσδοκά να εισπράξει συνολικά 2,254 δισ. ευρώ. Συνεχίστηκε τον Ιούλιο, οπότε και οι φορολογούμενοι κατέβαλαν στην εφορία περί τα 4 δισ. ευρώ, ενώ η «διαδρομή» γίνεται δυσκολότερη τον Αύγουστο, καθώς θα πρέπει να πληρωθούν:
τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ
δεύτερη δόση Επιστρεπτέων Προκαταβολών από περίπου 700.000 επιχειρήσεις, ή οι δύο πρώτες δόσεις από όσες πήραν παράταση έως το τέλος Αυγούστου
η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος ή πρώτη και δεύτερη μαζί από τους φορολογουμένους που θα υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις έως τις 30 Αυγούστου. Στα ανωτέρω ποσά πρέπει να προστεθεί και ποσό άνω του 1 δισ. ευρώ που θα κληθούν να πληρώσουν και οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων για τα τέλη κυκλοφορίας του επόμενου έτους, στο τέλος του 2022, αλλά και τα αυξημένα για φέτος κονδύλια που θα πληρώσουν για ΦΠΑ και ΕΦΚ, λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισπράξεις από τις συγκεκριμένες «πηγές» του προϋπολογισμού αναμένονται ήδη να κινηθούν σε υψηλότερα από τα προϋπολογισθέντα επίπεδα, ακόμη και εάν ληφθεί υπόψη ότι οι καταναλωτές περιορίζουν, όπως πιστοποιείται και από σχετικές έρευνες, τις αγορές προϊόντων αλλά και τις μετακινήσεις τους με το αυτοκίνητο.
Επισημαίνεται ότι με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού, πριν ξεσπάσουν ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση, ως εκ τούτου και ο κύκλος των ανατιμήσεων στην αγορά, σε ετήσια βάση τα έσοδα από ΦΠΑ υπολογίζονταν ότι θα ξεπεράσουν τα 18,7 δισ. ευρώ, ενώ οι φόροι κατανάλωσης προβλεπόταν ότι θα αποδώσουν περισσότερα από 7 δισ. ευρώ. Συνολικά τα έσοδα από φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται ότι τελικά θα ξεπεράσουν τα 28,4 δισ. ευρώ, δίνοντας όμως ταυτόχρονα τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει μέρος νέων «πακέτων» στήριξης νοικοκυριών και ευάλωτων νοικοκυριών, εφόσον και όταν αυτά αποφασιστούν εν όψει και των επικείμενων εκλογών.