Skip to main content

Market Beat: Η εβδομάδα ξεκινά με επενδυτικό μούδιασμα 

  • Οι επενδυτές ανησυχούν για τον κίνδυνο πιο παρατεταμένης περιόδου καταπολέμησης του πληθωρισμού. 
  • Τα ισχυρά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή ενίσχυσαν την εκτίμηση των αγοραίων πως θα υπάρξει περισσότερη νομισματική σύσφιξη της Fed. Αυτό ώθησε ψηλότερα τις αποδόσεις των ομολόγων και το δολάριο.  

  • Οι μετοχές στις ασιατικές συναλλαγές, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επί των δεικτών των ΗΠΑ έχουν ήπια διαπραγμάτευση προκαλώντας μεικτή εικόνα στις μεταβολές βασικών δεικτών εν μέσω ανησυχιών για αυξήσεις της Fed.

  • Οι ασταθείς προοπτικές για την παγκόσμια ζήτηση κρατούν το αργό πετρέλαιο χαμηλά. Το αργό πετρέλαιο παρέμεινε κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, παρακωλυόμενο από τις ανησυχίες για τις προοπτικές ζήτησης. Τόσο ο χρυσός όσο και το Bitcoin ταλαντεύτηκαν. 

Από την περασμένη Δευτέρα ειδοποιήσαμε: Τα χρηματιστήρια είναι μηχανισμοί προεξόφλησης των οικονομικών εξελίξεων και στον Ιούλιο του 2022 ανεβαίνουν, γιατί οι επενδυτές κατά πλειοψηφία περιμένουν μετά τις απότομες αυξήσεις των επιτοκίων το 2022, να αρχίσουν μέσα στο 2023 οι μειώσεις τους. Κάθε στοιχείο που θα δείχνει ότι η σύσφιξη των Κεντρικών Τραπεζών δεν φέρνει την επιθυμητή επιβράδυνση του πληθωρισμού, θα προκαλεί ρευστοποιήσεις και όλα τα δεδομένα που θα υπονοούν ψαλίδισμα των πληθωριστικών πιέσεων θα ενεργοποιούν εισροές.

Οι ξένες αγορές

Οι μικρές μεταβολές που προκάλεσαν οι πέντε πρώτες συνεδριάσεις του Αυγούστου στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια του πλανήτη ήταν αποτέλεσμα αυξημένης μεταβλητότητας. Οι κινήσεις της Παρασκευής, δηλαδή μια απότομη επιστροφή στη φυγή από το ρίσκο, απείλησαν μια καλοσχηματισμένη δυναμική που βοήθησε να οδηγηθούν οι πιο σημαντικοί δείκτες υψηλότερα από τα πρόσφατα χαμηλά τους. Από τις 16 Ιουνίου, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 13%, ενώ ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq σημείωσε άλμα 19%. Τα απροσδόκητα ισχυρά στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας την Παρασκευή 5/8 προκάλεσαν μια απότομη άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων και μια μέτρια πτώση του S&P 500. Οι επενδυτές επαναξιολογούν τα δημοφιλή στοιχήματα ότι η μεταπανδημική οικονομία δεν θα οριστεί από σημαντικά υψηλότερα επιτόκια από αυτά που προηγήθηκαν.

Η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου για το ΧΑ 

  • Η πρώτη  εβδομάδα του Αυγούστου έφερε στον Γενικό Δείκτη απώλειες -0,21%, έτσι στο 2022 έχει απόδοση -4,94%. Στον FTSE25 προκάλεσε πτώση -0,23% με ετήσια απόδοση -4,81%. Προσέθεσε στον  FTSEΜ +0,43% ενώ στο έτος χάνει -8,23%. Ο κλάδος που διαμόρφωσε τις μεταβολές των δεικτών  στην εβδομάδα ήταν οι Τράπεζες με άνοδο +3,02%. Ο ΔΤΡ στο 2022 χάνει πλέον -6,62%.

Μπορεί το “σάουντρακ” από τα διεθνή χρηματιστήρια να έφθανε ως την Αθήνα, αλλά το “έργο” στο ταμπλό διαμόρφωναν κινήσεις ξένων θεσμικών με σαφώς τοπικά κίνητρα. Την πυροδότηση του ενδιαφέροντος έφεραν σε μεγάλο ποσοστό τα εταιρικά αποτελέσματα που ήταν συνολικά καλύτερα του αναμενόμενου. Για τις ρευστοποιήσεις στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις αρκετοί υποστηρίζουν πως “έφταιξαν” τα βραχυπρόθεσμα κέρδη ορισμένων Τραπεζικών μετοχών. Αφού μπροστά στις άτονες συνεδριάσεις που κατά παράδοση ακολουθούν, ήταν πολύ μεγάλα για να αφεθούν προς διαπραγμάτευση σε χαμηλό βάθος και από λογιστικά, έγιναν πραγματικά. Η άλλη άποψη σχετίζεται με την ανησυχία που προκάλεσαν γεγονότα ικανά να προκαλέσουν αστάθεια με επίσπευση του χρόνου ως τις εκλογές.

Στην πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου τα κέρδη που έχτισαν οι πρώτες τρεις συνεδριάσεις, γκρεμίστηκαν στο φινάλε της. Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ειδικά, το ξεπούλημα της Παρασκευής ήταν γενικευμένο. Με χαμόγελα κόντρα στον διεθνή άνεμο ξεκίνησε εβδομάδα που επί τέσσερις μέρες στη σειρά το ανώτερο ήταν πάντα ψηλότερα από της προηγούμενης, μέχρι την κορύφωση της Πέμπτης στις 876,54 μονάδες. Είναι το επίπεδο από όπου άρχισε η κατρακύλα με αποτέλεσμα την πτωτική εβδομαδιαία μεταβολή. Οριακή για τους βασικούς δείκτες, αλλά ενδιαφέρουσα σύμφωνα με την εικόνα των blue chip, που αποκαλύπτει τις αποφασιστικές κινήσεις ισχυρών θεσμικών στο ταμπλό ή μέσω των πακέτων. 

Το ξεπούλημα την Παρασκευή ήταν… φυσική συνέπεια. Αν ληφθεί υπόψη η παράδοση των χρηματιστηρίων πως η τρέχουσα και η επόμενη εβδομάδα είναι (σύμφωνα με τον Έκο) αυτές του Αυγούστου χωρίς ειδήσεις. Για τους αγοραίους είναι χωρίς σημαντικούς όγκους συναλλαγών και χωρίς η πλειονότητα των επενδυτών να ενδιαφέρεται. Την εμφάνισή του δικαιολογεί η λογική προσέγγιση στις ως σήμερα εξελίξεις για το ελληνικό χρηματιστήριο. Στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου εμφάνισε το κατώτερο έτους. Αμέσως μετά, με σειρά ανοδικών συνεδριάσεων ως την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, κατάφερε να βρεθεί στη ζώνη τιμών που ορίζουν ο εκθετικός (χονδρικά 866 μονάδες) και ο απλός (χονδρικά 885 μονάδες) ΚΜΟ200 ημερών. 

Η παραμονή του εκεί για δυο συνεδριάσεις χωρίς δύναμη για τιμές ψηλότερα και από τον απλό ΚΜΟ200, εξάντλησε το αγοραστικό ενδιαφέρον. Επίσης έπαιξε ρόλο στο ξεπούλημα της Παρασκευής η εκτίμηση πως οι επόμενες συνεδριάσεις θα είναι άτονες και η κάθε απόφαση για ρευστοποίηση θέσεων πιθανά να προκαλούσε μεγάλες απώλειες σε μια μέρα. Εξανεμίζοντας τα κέρδη όσων επέμεναν αγοραστικά  τον Ιούλιο. Το κάλιο πέντε και στο χέρι μετά από κίνηση της αγοράς από τις 780 στις 870 λίγο πριν το Δεκαπενταύγουστο, διασφάλιζε την ηρεμία του κάθε διαχειριστή στις μέρες της ραστώνης που βαριέσαι τόσο, ώστε ούτε το “κρεβάτι” σου δεν στρώνεις. Το -0,21% σαν μεταβολή του ΓΔ στην πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου παραπλανεί τους ιδιώτες επενδυτές όσο και το -0,23% του 25άρη. Οι επαγγελματίες αντιλήφθηκαν το διεξοδικό κρησάρισμα που υπήρξε στα blue chip. Με ακραίες μεταβολές είχαμε 4 στα ανοδικά, ήτοι  ΕΛΛΑΚΤΩΡ +7,28%, ΤΙΤC +6,79%, ΕΥΡΩΒ +5,26%, και ΠΕΙΡ +4,99%. Στα πτωτικά ξεχώρισαν 5 ήτοι ΕΕΕ -4,40%, ΚΟΥΕΣ -4,33%, ΜΥΤΙΛ -3,85%, ΤΕΝΕΡΓ -3,26% και ΕΥΔΑΠ -3,25%. Ας ληφθεί υπόψη ότι υπάρχουν 12 με μεταβολές της τάξης του +/- 1%  για να σχηματιστεί η αίσθηση για την ουσία των συναλλαγών, που ήταν η αναδιαμόρφωση των θεσμικών χαρτοφυλακίων με τους ιδιώτες επενδυτές στην παραλία.

Η τρέχουσα εβδομάδα

Σήμερα ξεκινάει η διαπραγμάτευση των 7,42 εκατ. μετοχών που προέκυψαν από την επανεπένδυση του μερίσματος στον ΟΠΑΠ. Επίσης σήμερα ξεκινάει η περίοδος αποδοχής της προαιρετικής δημόσιας πρότασης της Ideal Συμμετοχών για την Byte. Την Πέμπτη, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, η Coca Cola HBC θα ανακοινώσει αποτελέσματα εξαμήνου, με την τηλεδιάσκεψη να ακολουθεί και να επικεντρώνεται στις Αγορές της Ρωσίας και Ουκρανίας. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς αναμένουν αύξηση εσόδων στα 3,9 δισ. ευρώ (+14%) και καθαρά κέρδη 230,8 εκατ. ευρώ (-1%). Αργά το βράδυ της 11ης Αυγούστου, αναμένεται η ανακοίνωση για τις τριμηνιαίες αλλαγές των δεικτών του MSCI χωρίς να αναμένονται προσθήκες, ή διαγραφές Ελληνικών μετοχών στην σύνθεση του βασικού δείκτη.

Μια εξήγηση της κίνησης της αγοράς φαίνεται να προκύπτει μέσα από τις παρατηρήσεις των τμημάτων ανάλυσης των εγχώριων χρηματιστηριακών εταιριών. Στο σχόλιο του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec, ο Μάνος Χατζηδάκης μεταξύ άλλων σημείωνε, για το σκαρφάλωμα του Χ.Α.: “Η Τραπεζική άνοδος αναπτέρωσε το ηθικό της Αγοράς, αφυπνίζοντας και άλλες Εταιρείες από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση, σε μια περίοδο που κάθε άλλο παρά ζωηρή θεωρείται για το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Παράλληλα η ανακοίνωση μιας σειράς επιχειρηματικών συμφωνιών, ή συζητήσεων για την ολοκλήρωση εξαγορών (Autohellas, Lamda Development, Euromedica, ΑΔΜΗΕ, Άνεμος, Cenergy κλπ) έδειξε ότι το ενδιαφέρον για ανάπτυξη παραμένει σταθερά ακμαίο και δεν περιορίζεται σε Εταιρείες του ενεργειακού κλάδου. Το μίγμα νέων επομένως ήταν υποστηρικτικό και έβαλε σε δεύτερο πλάνο αβεβαιότητες (Ουκρανία, πανδημία) που αν και έχουν μειώσει την επιρροή τους στις Αγορές, φαίνεται να διατηρούν την δυναμική τους μεσοπρόθεσμα. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε στο να εμφανιστούν και να τιμολογηθούν νέα ρίσκα στο προσκήνιο”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας  

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ 

Οι επενδυτές σε σύγχυση διεμήνυσε το αβέβαιο Αυγουστιάτικο ξεκίνημα 

Οι μικρές μεταβολές που προκάλεσαν οι πέντε πρώτες συνεδριάσεις του Αυγούστου στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια του πλανήτη ήταν αποτέλεσμα αυξημένης μεταβλητότητας. Αποδίδεται από τους αναλυτές σε δυο κυρίως παράγοντες. Στα εταιρικά αποτελέσματα που εκπλήσσουν θετικά ή, στην αίσθηση για την πορεία της προσπάθειας για να τιθασευτούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Για το δεύτερο παράγοντα υπάρχουν επενδυτές που αντιδρούν με βάση κάθε πληροφορία για την πορεία των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών ενώ μια διαφορετική σχολή σκέψης αποφασίζει το είδος της συμμετοχής στο χρηματιστήριο με βάση την πορεία των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων. Όταν η επενδυτική κοινότητα πατάει σε διαφορετικές βάρκες οι συναλλαγές κυριαρχούνται από νευρικότητα. 

Η έκπληξη 

Οι κινήσεις της Παρασκευής, μια απότομη επιστροφή στη φυγή από το ρίσκο, απείλησαν μια καλοσχηματισμένη δυναμική που βοήθησε να οδηγηθούν οι πιο σημαντικοί δείκτες υψηλότερα από τα πρόσφατα χαμηλά τους. Από τις 16 Ιουνίου, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 13%, ενώ ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq σημείωσε άλμα 19%. Το ανοδικό αυτό κύμα τροφοδότησε ένα επενδυτικό στοίχημα ή ευγενικότερα μια προσδοκία: Ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, ο οποίος ήταν σε υψηλό 40 ετών, θα μειωθεί στο μέλλον και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα απομακρυνθεί από τον επιθετικό ρυθμό της αύξησης των επιτοκίων.   

Τα απροσδόκητα ισχυρά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας την Παρασκευή 5/8 προκάλεσαν μια απότομη άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων και μια μέτρια πτώση του S&P 500. Οι επενδυτές επαναξιολογούν τα δημοφιλή στοιχήματα ότι η μεταπανδημική οικονομία δεν θα οριστεί από σημαντικά υψηλότερα επιτόκια από αυτά που προηγήθηκαν.

Οι αποδόσεις, οι οποίες αυξάνονται όταν πέφτουν οι τιμές των ομολόγων, αυξήθηκαν. Γιατί έγινε σαφές ότι η οικονομία των ΗΠΑ δεν ψύχεται τόσο γρήγορα όσο είχαν υποθέσει οι επενδυτές. Τόσο η ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας όσο και τα κέρδη των μισθών ξεπέρασαν σημαντικά τις προβλέψεις των οικονομολόγων. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, οι αποδόσεις αυξήθηκαν επίσης, αφού αρκετοί αρμόδιοι για τη νομισματική πολιτική της Fed τόνισαν ότι είναι απαραίτητες πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός. Η παρέμβαση κρίθηκε απαραίτητη διότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό συνέχισαν να έρχονται πιο θερμά από το αναμενόμενο. Παρακινώντας τη Fed να κινηθεί πιο γρήγορα. Ωστόσο, οι προσδοκίες των επενδυτών για τον πληθωρισμό κινήθηκαν προς την αντίθετη κατεύθυνση, ωθούμενοι προς την εκτίμηση για χαλάρωση, κυρίως από ενδείξεις επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Μια αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά

Οι φόβοι ότι ο ανεπτυγμένος κόσμος οδεύει γρήγορα σε ύφεση έχουν ήδη βοηθήσει να μειωθούν οι τιμές των εμπορευμάτων, κάτι που αναμένουν οι αναλυτές να φανεί στον επόμενο γύρο δεδομένων για τον πληθωρισμό. Μολονότι είναι για την ώρα ανάμεικτα τα μακροοικονομικά στοιχεία, ορισμένοι επενδυτές έχουν επίσης γίνει μετριοπαθώς αισιόδοξοι διότι ο ρυθμός αύξησης των μισθών επιβραδύνεται, μειώνοντας τις ανησυχίες τους σχετικά με έναν βρόχο ανατροφοδότησης μισθών-τιμών. Μια ματιά στις αγορές ομολόγων δείχνει ότι οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων μετακινούν χρήματα με τρόπους που υποδηλώνουν ότι βλέπουν μια ύφεση να έρχεται. 

Αλλά η εικόνα των χρηματιστηρίων υπογραμμίζει πως οι traders κουράστηκαν να περιμένουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην οικονομία τα υψηλότερα επιτόκια. Διαφορετικά δεν εξηγείται η δυναμική τις τελευταίες εβδομάδες στις αγορές. Οι επίμονες σκληρές προειδοποιήσεις από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχουν καταφέρει σχεδόν τίποτα για να περιορίσουν το πνεύμα των “ταύρων”. Αυτοί εξακολουθούν να πανηγυρίζουν τα υψηλά εταιρικά κέρδη και τις οικονομικές εκθέσεις που δείχνουν προοπτικές ανάπτυξης. Ενώ η απόδοση του S&P 500 τις τελευταίες πέντε ημέρες ήταν σχεδόν αμετάβλητη σε σύγκριση με τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, η αγορά δεν έδωσε πίσω ένα μέρος έστω από τα κέρδη. Για τους αισιόδοξους θεωρείται ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα, δεδομένης της έκθεσης για την απασχόληση της Παρασκευής που τροφοδότησε τα στοιχήματα για ταχύτερη σύσφιξη.

Η Katie Nixon, επικεφαλής επενδύσεων στη Northern Trust Wealth Management, στο Bloomberg δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η αγορά λέει βασικά στη Fed: “Δεν θα χρειαστεί να πάτε όσο μακριά νομίζετε ότι πρέπει”, και επίσης, “μπορεί να χρειαστεί να αρχίσετε να αντιστρέφετε την πολιτική σας πολύ νωρίτερα από όσο νομίζετε ότι θα κάνετε”. Είναι άραγε δυνατό να δικαιωθούν απέναντι σε μια Fed που φαίνεται να θέλει πεισματικά να μην σταματήσει τη σύσφιξη αγνοώντας κάθε ενδεχόμενο κίνδυνο;» 

Η  εβδομάδα σε αριθμούς

Στην πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, πτώση εμφάνισαν 4 από τους 18 βασικούς δείκτες. Ο S&P500 ενισχύθηκε κατά +0,36%, ενώ στο 2022 χάνει -13,03%. Ο Dow υποχώρησε κατά -0,13%,  με επίδοση -9,61% στο 2022. Ο S&P400 είχε μεταβολή +0,34%, με απώλειες στο 2022 -11,59%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης είχε κέρδη +1,94%, στο 2022 χάνει -14,41%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή +2,15%, στο 2022 υποχωρεί κατά -19,10%. 

Ο FTSE100 του Λονδίνου ανέβηκε κατά +0,22% στη βδομάδα, και στο έτος κερδίζει +0,75%. Ο DAX  με άνοδο +0,67%, στο 2022 υποχωρεί -14,55%, ο CAC με μεταβολή +0,37%, στο 2022 χάνει -9,52%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας βρέθηκε κατά +0,14% ψηλότερα, ενώ στο 2022 εμφανίζει επίδοση -6,26%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία είχε κέρδη +0,81%, με ετήσια απόδοση -17,41%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 είχε εβδομαδιαία πτώση κατά -0,59%, ενώ στο έτος χάνει -10,68%. 

Ο Bovespa της Βραζιλίας βρέθηκε +3,21% υψηλότερα, τον Ιούλιο +4,69% με επίδοση στο 2022 +1,57%. Ο IPC του Μεξικού με μεταβολή -2,95%, αποδίδει στο 2022 -12,29%. Ο χρυσός με άνοδο +0,54%, βρέθηκε στα 1792,40 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση στο 2022 -2,08%. Βούλιαξε κατά -9,94%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 88,53 δολάρια το βαρέλι. Στο 2022 ενισχύεται κατά +17,34%. 

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +1,35%, είχε απόδοση -2,14% στο 2022. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κέρδισε +1,60%, και στο 2022 υποχωρεί -16,35%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία αυξήθηκε κατά +1,42%, με επίδοση έτους +0,23%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ανέβηκε +0,23%, στο 2022 χάνει -13,66%. Με πτωτική εβδομαδιαία μεταβολή -0,81% έκλεισε ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, ενώ στο τρέχον έτος χάνει -11,34%.

Απουσία στόχων

«Η στρατηγική χωρίς τακτική είναι η πιο αργή διαδρομή προς τη νίκη. Τακτική χωρίς στρατηγική είναι ο θόρυβος πριν την ήττα.” Σουν Τζου (Η Τέχνη του Πολέμου, 5ος αιώνας π.Χ.). 

Σύμφωνα με την έκθεση της Barclays για την παγκόσμια οικονομία, αυτό που έγραψε ο Κινέζος στρατιωτικός στρατηγός Sun Tzu πριν από περίπου 2.500 χρόνια, βρήκε εφαρμογή αυτή την εβδομάδα στα γεωπολιτικά πλαίσια και στις αγορές. Σχολίασαν πως η κλιμάκωση των εντάσεων σχετικά με την Ταϊβάν αυτή την εβδομάδα φαινομενικά κατέληξε σε τακτική νίκη των ΗΠΑ. Αλλά, το ζήτημα της Ταϊβάν είναι σίγουρα πολύ στρατηγικό. Το πώς θα τελειώσει παραμένει ανοιχτό. Τονίζοντας, ότι από εδώ και στο εξής θα είναι μια γεωπολιτική πηγή αστάθειας την οποία οι αγορές πρέπει να υπολογίζουν. Ομοίως, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται στον έκτο μήνα του, χωρίς πλήρη σαφήνεια σχετικά με τους στρατηγικούς στόχους των εμπλεκομένων. Η Ρωσία ανακοίνωσε επέκταση των στρατιωτικών της στόχων πέρα ​​από το Ντονμπάς στις νοτιοανατολικές περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια και σε έναν «αριθμό άλλων εδαφών»1, αλλά οι τελικοί της στόχοι παραμένουν αβέβαιοι. 

Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τη Δύση, που δεν παρουσίασε έναν ορισμό της «ρωσικής ήττας». Προς το παρόν, η τακτική κυριαρχεί και τα καλά νέα, όπως η έναρξη των αποστολών σιταριού από τα λιμάνια της Ουκρανίας αυτή την εβδομάδα, αναμειγνύονται με άσχημα νέα, όπως περισσότερες απώλειες αμάχων στο Ντόνετσκ και τις επικίνδυνες συνθήκες στον μεγάλο πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στη ρωσοκρατούμενη νοτιοανατολική Ουκρανία. Οι αγορές φαίνεται να τρέφουν ακόμη κάποια ελπίδα ότι κάποια στιγμή μετά το καλοκαίρι, θα μπορούσε τελικά να προκύψει μια ειρηνευτική συμφωνία. Ωστόσο, όσο κι αν θέλει κανείς να μοιραστεί την αισιοδοξία, είναι δύσκολο να καταλάβει πώς ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.

Τέλος, το ξεπούλημα μετά την έκθεση της Παρασκευής για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ έκανε επίσης το παράλληλο με τα χρηματιστήρια ράλι ομολόγων των τελευταίων εβδομάδων να μοιάζει, για την Barclays, λίγο με τον «θόρυβο πριν την ήττα» του Sun Tzu.

ΧΑ

Εβδομάδα αναδιάρθρωσης θεσμικών χαρτοφυλακίων

Στην πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου τα κέρδη που έχτισαν οι πρώτες τρεις συνεδριάσεις, γκρεμίστηκαν στο φινάλε της. Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ειδικά, το ξεπούλημα της Παρασκευής ήταν γενικευμένο. Αρκετοί το συσχετίζουν με την ανησυχία που προκάλεσαν γεγονότα ικανά να προκαλέσουν αστάθεια με επίσπευση του χρόνου τέλεσης των εκλογών. Με χαμόγελα κόντρα στον διεθνή άνεμο ξεκίνησε εβδομάδα που επί τέσσερις μέρες στη σειρά το ανώτερο ήταν πάντα ψηλότερα από της προηγούμενης, μέχρι την κορύφωση της Πέμπτης στις 876,54 μονάδες. Είναι το επίπεδο από όπου άρχισε η κατρακύλα με αποτέλεσμα την πτωτική εβδομαδιαία μεταβολή. Οριακή για τους βασικούς δείκτες, αλλά ενδιαφέρουσα σύμφωνα με την εικόνα των blue chip, που αποκαλύπτει τις αποφασιστικές κινήσεις ισχυρών θεσμικών στο ταμπλό ή μέσω των πακέτων. 

Τη Δευτέρα ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 60,336 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 3,684 εκατ. και η τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών οδηγήθηκε στις 863,81 από 851,24 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +1,50%. Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 551,93 με άνοδο +5,91%. Ο FTSE25 έκλεισε ψηλότερα κατά +1,88% στις 2088,63 από το κλείσιμο της Παρασκευής 29/7στις 2050,08 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,71%. Χωρίς βοήθεια από τα διεθνή και την Τρίτη, οι επενδυτές με χαμηλότερο τζίρο, οδήγησαν τον ΓΔ στις 869,89 μονάδες με μεταβολή +0,70%. Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 564,57 με άνοδο +2,29%. Ο FTSE25 βρέθηκε στις 2108,31 μονάδες κατά +0,94% ψηλότερα, ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,58%. Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 58,495 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 2,629 εκατ. 

Την Τετάρτη εμφανίστηκαν υποψίες για εξάντληση του ανοδικού momentum. Με τον μεγαλύτερο τζίρο στη βδομάδα τα 73,041 εκατ. ευρώ και αξία πακέτων 9,925 εκατ., ο ΓΔ κατέληξε στις 870,24 μονάδες με άνοδο +0,05%. Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 565,99 με άνοδο +0,25%. Ο FTSE25 με οριακή μεταβολή +0,05% στάθηκε στις 2109,36 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,44%. Την Πέμπτη ο ΔΤΡ έκλεισε στις 556,08 με μεταβολή -1,75%. Ο FTSE25 οδηγήθηκε κατά -0,59% χαμηλότερα στις 2096,95 μονάδες ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -0,28%. Οι επενδυτές με τζίρο 56,524 εκατ. ευρώ και πακέτα αξίας 6,522 εκατ., οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 867,51 μονάδες, με μεταβολή -0,31%. Την Παρασκευή ο ΔΤΡ έκλεισε στις 536,86 με απώλειες -3,46%. Ο FTSE25 σταμάτησε -2,46% χαμηλότερα, στις 2045,45 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -1,02%. Ο μέσος όρος με μεταβολή -2,11% κατέληξε στις 849,23 μονάδες ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 55,926 εκατ. ευρώ με 6,644 εκατ. αξία πακέτων. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 61,657 από 61,933 δις ευρώ στις 29 Ιουλίου. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος ανήλθε στα 60,864 εκατ. ευρώ και των πακέτων 5,880 εκατ. 

Η πρώτη  εβδομάδα του Αυγούστου έφερε στον Γενικό Δείκτη απώλειες -0,21%, έτσι στο 2022 έχει απόδοση -4,94%. Στον FTSE25 προκάλεσε πτώση -0,23% με ετήσια απόδοση -4,81%. Προσέθεσε στον  FTSEΜ +0,43% ενώ στο έτος χάνει -8,23%. Ο κλάδος που διαμόρφωσε τις μεταβολές των δεικτών  στην εβδομάδα ήταν οι Τράπεζες με άνοδο +3,02%. Ο ΔΤΡ στο 2022 χάνει πλέον -6,62%.

Η εικόνα των blue chip

Η εβδομαδιαία επίδοση αυτή τη φορά είναι και μηνιαία.  Ενδιαφέρον εντοπίσαμε στο πλήθος των μετοχών του 25άρη με μεταβολές της τάξης του 1% και χαμηλότερα. Είναι 12 και μόνο 3 έχουν πτώση ΜΠΕΛΑ -0,99% και (+19,05% στο έτος), ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,83% και (+0,42%), ΟΤΕ -0,59% και (+2,86%). Ακολουθούν 7 με θετικές αποδόσεις ήτοι ΔΕΗ +1,04% και (-38,03%), ΒΙΟ +1,01% και (-23,75%), ΕΛΧΑ +1,00% και (-23,46%), ΕΛΠΕ +0,95% και (+2,09%), ΕΤΕ +0,95% και (+4,95%), ΑΔΜΗΕ +0,65% και (-23,31%), ΑΡΑΙΓ +0,19% και (+8,01%), και 2 αμετάβλητες ΟΛΠ 0,00% και (-10,80%), ΣΑΡ 0,00% και (-22,47%). Οι 6 μετοχές με άνοδο από +1,5% και πάνω (πολλαπλάσια των δεικτών) ήταν ΕΛΛΑΚΤΩΡ +7,28% και (+31,64%), ΤΙΤC +6,79% και (-10,61%), ΕΥΡΩΒ +5,26% και (+5,54%), ΠΕΙΡ +4,99% και (-27,91%), ΜΟΗ +1,95% και (+25,31%), ΑΛΦΑ +1,50% και (-18,48%). Στον αντίποδα με υπολογίσιμες απώλειες βρέθηκαν 7 μετοχές ήτοι ΕΕΕ -4,40% και (-24,65%), ΚΟΥΕΣ -4,33% και (-32,73%), ΜΥΤΙΛ -3,85% και (-4,36%), ΤΕΝΕΡΓ -3,26% και (+24,67%), ΕΥΔΑΠ -3,25% και (-0,90%), ΟΠΑΠ -1,92% και (+6,50%), ΛΑΜΔΑ -1,81% και (-17,52%). 

Τεχνική ανάλυση παράγωγα 

Μετά τη δικαίωση των short στοιχημάτων επέλεξαν την μείωσή τους

Η απόσταση ανάμεσα στο κλείσιμο του υποκείμενου στις 2045,5 μονάδες χονδρικά με τιμή κλεισίματος του ΣΜΕ τρέχουσας σειράς τις 2033,00 δίνει 12,5 μονάδες, ενώ την προηγούμενη η υστέρηση των ΣΜΕ ήταν 20. Αυτό υπογραμμίζει την αλλαγή στάσης των traders στα στοιχήματα για τη βραχυπρόθεσμη τάση την ημέρα που σε παγκόσμια κλίμακα οι επενδυτές έκλιναν προς την άποψη πως η επιστροφή τη νομισματική χαλάρωση θα αργήσει. Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη σχεδόν μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Το άνοιγμα στις 2097,47 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 0,51 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 51,50 μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 10:37 και ήταν οι 2102,69 μονάδες (+0,27%). Το κατώτερο σημειώθηκε στις 16:57 και ήταν οι 2041,14 μονάδες (-2,66%). Το κλείσιμο στις 2045,45 από 2096,95 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -2,46% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 8,080 εκατ. ευρώ την Παρασκευή 5/8/22. 

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Αυγούστου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 515 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2109,75 μονάδες, κατώτερο τις 2031,00 και τιμή κλεισίματος τις 2033,00 από 2077,50 μονάδες και η σειρά απόκτησε 3869 από 3736 ανοικτά ΣΜΕ.  Αλλά διακινήθηκαν επίσης 49 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου, με ανώτερο στις 2073,50 και κατώτερο τις 2030,00 με κλείσιμο στις 2031,25 από 2073,75 μονάδες και η σειρά απόκτησε 633 από 624 ανοικτά ΣΜΕ. Δεν υπήρξε ενδιαφέρον και για ΣΜΕ της σειράς Οκτωβρίου. 

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν χαμηλό και αυστηρά επιλεκτικό. Στα δικαιώματα αγοράς λήξης Αυγούστου άλλαξαν χέρια 2 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2050 μονάδες. Για την επόμενη σειρά το ενδιαφέρον έφερε όγκο 42 συμβολαίων με τιμή εξάσκησης τις 2000 και 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της τρέχουσας σειράς διακινήθηκαν 4 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1975 και 2000 ενώ της επόμενης σειράς ο όγκος ήταν μηδενικός.

Ο ΔΤΡ στην συνεδρίαση της Πέμπτης 4/8 έκλεισε στις 556,08 με μεταβολή -1,75%. Σήμερα κινούμενος μεταξύ 529,91 μονάδων (-4,71%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 555,73 (-0,06%), και ανώτερο τις 555,97 (-0,02%), έκλεισε στις 536,86 με μεταβολή -3,46%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ορίστηκε στα 26,106 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ -5,73% απασχόλησε 8,220 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ -3,27% 6,276 εκατ., η ΠΕΙΡ -4,32% απασχόλησε 4,236 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ -1,49% απασχόλησε 4,811 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Σεπτεμβρίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια ενώ η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 546,25 από 565,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ μηδενίστηκαν. 

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου κυρίως των Τραπεζών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: 

Της ΑΛΦΑ με όγκο 14753 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,870 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 82.304 από 90.632. 

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2338 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 3,05 ευρώ και έγιναν 15.927 από 16.078 οι ανοικτές θέσεις. 

Της ΕΥΡΩΒ με 1943 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,933 ευρώ και έγιναν 18.797 από 19.559 οι ανοικτές θέσεις.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 8603 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,921 ευρώ και έγιναν 39.587 από 43.973 οι ανοικτές θέσεις.

Την Παρασκευή από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων σύμφωνα με το σχόλιο της Merit Sec. χαρακτηρίστηκε θετική η εικόνα των αποτελεσμάτων του ΟΤΕ. Πιο συγκεκριμένα το β’ τρίμηνο του 2022, τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE αυξήθηκαν κατά 2,7% και διαμορφώθηκαν σε €849,6εκ. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου στις 30 Ιουνίου 2022 ήταν €532,4εκ, μειωμένος κατά 32,3% σε σχέση με τις 30 Ιουνίου 2021. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου αντιστοιχεί σε 0,4 φορές το ετήσιο προσαρμοσμένο ΕΒΙTDA. Για την JUMBO σημείωσαν: Συνολικά, οι πωλήσεις για τον Όμιλο κατά το πρώτο επτάμηνο του έτους (Ιανουάριος- Ιούλιος 2022), καταγράφονται αυξημένες κατά +11% περίπου. Αναλυτικότερα η πορεία των πωλήσεων στην Ελλάδα για τον Ιούλιο παρουσίασαν ανεπαίσθητη μείωση κατά -0,5% περίπου σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021, λόγω το ότι η τελευταία μέρα του μήνα φέτος ήταν Κυριακή όπου τα καταστήματα ήταν κλειστά. Σε συγκρίσιμη βάση οι πωλήσεις ήταν αυξημένες κατά 1,5% περίπου σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021. Συνολικά για το επτάμηνο του 2022, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας -χωρίς τις ενδοεταιρικές συναλλαγές- παρουσίασαν αύξηση κατά +17% περίπου σε σχέση με το

αντίστοιχο περσινό επτάμηνο.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 1151 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Σεπτεμβρίου, τα 286 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ,  και τα 194 συμβόλαια για την ΣΕΝΕΡ για τη σειρά Σεπτεμβρίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε τα 18.941 συμβόλαια για ΜΠΕΛΑ, τα 12.000 για ΕΥΡΩΒ, τα 1000 για ΕΛΧΑ, τα 700 για ΟΠΑΠ, και τα 300 για ΕΕΕ. 

Σχόλια εγχώριων αναλυτών 

Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. Μάνος Χατζηδάκης 

Οι Τράπεζες επανήλθαν στο προσκήνιο με τα αποτελέσματα εξαμήνου, τα οποία ανακοίνωσαν την εβδομάδα που πέρασε. Η γενική εικόνα ήταν άκρως θετική, με τις εκτιμήσεις πλέον να αναθεωρούνται ανοδικά για το σύνολο της χρονιάς, ενώ η σημαντική πρόοδος στην εξυγίανση των χαρτοφυλακίων, συνοδεύτηκε από ενδυνάμωση της κερδοφορίας στον επαναλαμβανόμενο κομμάτι των εσόδων.

Η Τραπεζική άνοδος αναπτέρωσε το ηθικό της Αγοράς, αφυπνίζοντας και άλλες Εταιρείες από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση, σε μια περίοδο που κάθε άλλο παρά ζωηρή θεωρείται για το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Παράλληλα η ανακοίνωση μιας σειράς επιχειρηματικών συμφωνιών, ή συζητήσεων για την ολοκλήρωση εξαγορών (Autohellas, Lamda Development, Euromedica, ΑΔΜΗΕ, Άνεμος, Cenergy κλπ) έδειξε ότι το ενδιαφέρον για ανάπτυξη παραμένει σταθερά ακμαίο και δεν περιορίζεται σε Εταιρείες του ενεργειακού κλάδου.

Το μίγμα νέων επομένως ήταν υποστηρικτικό και έβαλε σε δεύτερο πλάνο αβεβαιότητες (Ουκρανία, πανδημία) που αν και έχουν μειώσει την επιρροή τους στις Αγορές, φαίνεται να διατηρούν την δυναμική τους μεσοπρόθεσμα. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε στο να εμφανιστούν και να τιμολογηθούν νέα ρίσκα στο προσκήνιο.

Η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας, με αφορμή την Ταιβάν και το ενδεχόμενο των εγχώριων πρόωρων εκλογών που επανάκαμψε ως σενάριο, αποτελούν αυτή την στιγμή τις νέες αβεβαιότητες που τιμολογήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση από το Χ.Α.

Ειδικότερα το σενάριο των πρόωρων εκλογών φαίνεται να δημιουργεί μεγαλύτερη ανασφάλεια στους επενδυτές και δεν είναι τυχαίο ότι η άνοδος από τα φετινά χαμηλά ξεκίνησε μετά τις κατηγορηματικές δηλώσεις από την Κυβέρνηση για εξάντληση της τετραετίας.

Όπως και να έχει οι επόμενες ημέρες θα είναι περισσότερο διαφωτιστικές, για το αν τελικά η ανησυχία αυτή έχει βάση, ή είναι μια ακόμα υπεραντίδραση κατά την προσφιλή τακτική του Χ.Α., σε καταστάσεις που έχουν ειδικά χαρακτηριστικά.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έφθασε και ίσως ξεπέρασε, τα όρια των δυνατοτήτων που του έδιναν οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές φθάνοντας τις 876 μονάδες, με ένα σερί επτά συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων.

Η πρόσκρουση με τον κινητό μέσο των 200 ημερών δεν πέρασε απαρατήρητη από τους πωλητές, οι οποίοι πήραν το πάνω χέρι μόλις οι ταλαντωτές εισήλθαν σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών στα ημερήσια διαγράμματα, για πρώτη φορά μετά τις 18 Ιανουαρίου (952 μονάδες).

Η είσοδος σε υπερτιμημένες ζώνες και το πολυήμερο σερί ανόδου, ήταν μάλλον αναμενόμενο να ενεργοποιήσουν αντανακλαστικά κατοχύρωσης κερδών τα οποία, επί του παρόντος, δεν έχουν χαλάσει την ανοδική φορά του Δείκτη.

Η διόρθωση συντελείται με ήπιους συναλλακτικούς όγκους και το πρώτο όριο “αντοχής” είναι οι 840 μονάδες.

Το δεύτερο επίπεδο στήριξης εντοπίζεται στις 820 μονάδες και η διάσπασή του θα σημάνει και το τέλος της ανοδικής κίνησης από τις 779 μονάδες.

Παρά την διήμερη διόρθωση οι αγοραστές δεν έχουν χάσει την μάχη και όσο ο Γενικός Δείκτης συντηρείται πάνω από τις 840 μονάδες, έχουν την τάση με το μέρος τους.

Συμπερασματικά, θα αναμέναμε οι επόμενες συνεδριάσεις να έχουν διεκπεραιωτικό χαρακτήρα, λόγω και της εποχικότητας των πλάγιων κινήσεων που είθισται να επικρατούν, καθώς οδεύουμε προς τον “σκληρό πυρήνα” των Καλοκαιρινών διακοπών.

Σήμερα 

Οι ασιατικές αγορές μετοχών ήταν ως επί το πλείστον πιο ήπιες σήμερα και το δολάριο παρέμεινε σταθερό μετά από μια εκπληκτική έκθεση για τις νέες θέσεις εργασίας των ΗΠΑ που απώθησε τις προσδοκίες για ύφεση, αλλά ενίσχυσε την υπόθεση για μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων. Οι αγορές κινήθηκαν γρήγορα επίπεδα τιμών που δίνουν περίπου 70% πιθανότητες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, στέλνοντας τις αποδόσεις δύο ετών ψηλότερα κατά 20 μονάδες βάσης την Παρασκευή αντιστρέφοντας περαιτέρω την καμπύλη. 

Ο κίνδυνος στοίχειωσε τις αγορές μετοχών με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Nasdaq να υποχωρούν κατά 0,2%. Αλλά οι ευρωπαϊκοί δείκτες με ΣΜΕ που διαπραγματεύονται στο Τόκιο ετοιμάζονται για ανοδική έναρξη. 

Στις 8:20 δική μας ώρα: 

Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν στο +0,27%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε άνοδο +0,022%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας βρέθηκε +0,09% ψηλότερα  

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είχε πτώση -0,76% 

Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας εμφάνισε μεταβολή +0,15%

Ο MSCI Asia ex Japan είχε απώλειες -0,56% και ήταν στις 523,40 μονάδες