Skip to main content

Η μεγάλη επιστροφή της πυρηνικής ενέργειας: Το ορόσημο του 1 τρισ. και ο φόβος του ατυχήματος

Ο όποιος ενθουσιασμός για την πυρηνική ενέργεια είχε γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στάχτη σε τρεις μεγάλες πυρηνικές καταστροφές: Εκείνη του hree Mile Island στην Πενσυλβάνια το 1979, του Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας το 1986 και της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία το 2011.

Σήμερα όμως χάρη στη νέα τεχνολογία ασφαλείας, την αυξανόμενη ανάγκη για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τον ενεργειακό πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, η πυρηνική ενέργεια έχει μία δεύτερη ευκαιρία να γίνει κυρίαρχο κομμάτι στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα. Και τούτο γιατί είναι μία καθαρή μορφή ενέργειας, δεν παράγει δηλαδή καμία από τις επικίνδυνες εκπομπές ρύπων, που προκαλούν την κλιματική αλλαγή. 

Σε μία σχετική συζήτηση των Ηνωμένων Εθνών την Τρίτη στελέχη της αγοράς πυρηνικής ενέργειας από όλο τον κόσμο ανέλυσαν τις προοπτικές της, αλλά και υπογράμμισαν γιατί είναι καθοριστικής σημασίας για τον κλάδο να συνεργαστεί έως να εξασφαλίσει έναν χρυσό κανόνα ασφαλείας, που θα υιοθετηθεί παγκοσμίως. Ένα νέο πυρηνικό ατύχημα θα ήταν απόλυτη καταστροφή. 

Η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Τζένιφερ Γκράνχολμ, είπε ότι η πυρηνική ενέργεια αντιπροσωπεύει το 20% της συνολικής ισχύος της χώρας και το 50% της καθαρής ενέργειας. Σχεδιάζει δε να αυξήσει τα ποσοστά αυτά με νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο η ζήτηση για προηγμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες έχει αγγίξει τα 1 τρισ. δολάρια σύμφωνα με υπολογισμούς του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας. Η αλλαγή των αισθημάτων απέναντι στην πυρηνική ενέργεια έγινε πολύ γρήγορα σύμφωνα με τον Ραφαέλ Γκρόσι, γενικό διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). «Έως και πριν από λίγα χρόνια η πυρηνική ενέργεια δεν ήταν παρούσα και δεν ήταν καλοδεχούμενη σε συνέδρια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» , σημειώνει, προσθέτοντας πως «η IAEA πολύ γρήγορα μετατράπηκε από έναν “εισβολέα” σε έναν καλοδεχούμενο συμμετέχοντα στον διάλογο για τον ρόλο που μπορεί να έχει η πυρηνική ενέργεια». 

Ωστόσο για να έχει ουσιαστικό ρόλο η πυρηνική ενέργεια, όλη η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα την ασφάλειά της. «Κανείς δεν αγοράζει σήμερα αυτοκίνητο αν υπάρχει η πιθανότητα να έχει ατύχημα κάθε μέρα. Επομένως η ασφάλεια είναι η βάση για την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας» τόνισε ο Χαμάντ Αλ Καάμπι, εκπρόσωπος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην IAEA. «Ένα ατύχημα σε οποιοδήποτε γωνιά του πλανήτη, θα ήταν ένα ατύχημα που θα αφορούσε όλο τον πλανήτη» πρόσθεσε. 

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν σήμερα τρεις πυρηνικούς αντιδραστήρες σε λειτουργία και έναν τέταρτο σε τελικό στάδιο ανάπτυξης. Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε πριν από 13 χρόνια. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC