Skip to main content

Πεκίνο: Αναστέλλει τις εξαγωγές άμμου προς την Ταϊβάν- Μειώνει τις εισαγωγές φρούτων και ψαριών

Η Κίνα έχει «παγώσει» τις εισαγωγές από εκατοντάδες παραγωγούς τροφίμων από την Ταϊβάν και ανέστειλε προσωρινά τις εξαγωγές φυσικής άμμου στη χώρα, σε μια κίνηση που η Ταϊπέι αντιλαμβάνεται ως το πρώτο βήμα σε μια εκστρατεία οικονομικής τιμωρίας της για την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι.

Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, η τελωνειακή διοίκηση της Κίνας είχε αναστείλει τις εισαγωγές πάνω από 2.000 προϊόντων- από συνολικά περίπου 3.200- προϊόντα διατροφής από την Ταϊβάν. Οι εισαγωγές που ανέστειλε το Πεκίνο καλύπτουν πλέον 35 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων ψαριών και θαλασσινών, βρώσιμων ελαίων, εσπεριδοειδών, μπισκότων και κέικ, πλήττοντας εισηγμένες εταιρείες όπως η εταιρεία παραγωγής νουντλς και σάλτσας σόγιας Ve Wong και η Chi Mei, η οποία παράγει κατεψυγμένα τρόφιμα.

Σε δήλωσή της την Τετάρτη, ανέφερε ότι ορισμένες εισαγωγές ψαριών και φρούτων ανεστάλησαν λόγω υπερβολικών υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που εντοπίστηκαν «πολλές φορές» σε προϊόντα πέρυσι, καθώς και λόγω του γεγονότος ότι ορισμένες συσκευασίες κατεψυγμένων ψαριών βρέθηκαν θετικές στον κορωνοϊό τον Ιούνιο.

Το υπουργείο Εμπορίου ανέφερε σε ξεχωριστή δήλωση ότι απαγόρευσε τις εξαγωγές φυσικής άμμου βάσει των διατάξεων της σχετικής νομοθεσίας, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. 

Η άμμος είναι δεύτερος πιο χρησιμοποιούμενος φυσικός πόρος στον κόσμο μετά το νερό και θεωρείται όλο και περισσότερο ως στρατηγικός πόρος.

Η Ταϊβάν εισήγαγε 5,7 εκατ. μετρικούς τόνους άμμου και χαλικιού το 2020, με περισσότερο από το 90% να προέρχεται από την Κίνα. Η χώρα έχει αντιμετωπίσει ελλείψεις άμμου σε περιόδους έντονης οικονομικής ανάπτυξης, καθώς προσπάθησε να περιορίσει την εξόρυξη άμμου στα ποτάμια της για να περιορίσει τις ζημιές στο εύθραυστο περιβάλλον.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Πεκίνο περιορίζει τις εξαγωγές δομικών υλικών,όπως χαλίκι και άμμο, στην Ταϊβάν. Η απαγόρευση του 2007 δημιούργησε κυματισμούς στην οικονομία της Ταϊβάν, αναγκάζοντας πολλά δημόσια κατασκευαστικά έργα μεγάλης κλίμακας να σταματήσουν.

naftemporiki.gr