Το δολάριο έχει ενισχυθεί σημαντικά φέτος, κατά 15% έναντι καλαθιού με τα κυριότερα νομίσματα του πλανήτη από τα μέσα του 2021, και έχει αναδειχθεί ως ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής των πάντων. Ωστόσο, το ισχυρό δολάριο είναι κακό μαντάτο για την παγκόσμια οικονομία, και σύμφωνα με τους Financial Times, είναι παρενέργεια της διπλής πραγματικότητας των ΗΠΑ: διαθέτουν μια σοβαρή κεντρική τράπεζα αλλά και ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα με τον πληθωρισμό.
Ο κύριος μοχλός της ισχύς του δολαρίου ήταν η άνοδος των επιτοκίων, με τους FT να εξηγούν ότι η Fed δικαιολογημένα επικεντρώθηκε στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Εκτιμούν, ωστόσο, ότι το έργο της Fed έγινε πιο περίπλοκο αυτή την εβδομάδα. Ο λόγος; Τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία.
Τα τελευταία στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ έδειξαν ελαφρά πτώση κατά ένα τέταρτο. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα υψηλότερα επιτόκια αρχίζουν να «δαγκώνουν» τις επενδύσεις. Αλλά οι καταναλωτές εξακολουθούν να ξοδεύουν και η αγορά εργασίας παραμένει «καυτή».
Αυτά τα στοιχεία δεν δείχνουν ακόμη μια πλήρη ύφεση. Τα στοιχεία, ωστόσο, που που ολοένα και περισσότερο δείχνουν επιβράδυνση σημαίνουν ότι το σημείο κατά το οποίο η Fed θα πρέπει να σταματήσει την επιθετική πολιτική θα μπορούσε να είναι πολύ κοντά, σημειώνουν, προσθέτοντας ότι δεν είμαστε ακόμα εκεί.
Μάλλον ασυνήθιστα, οι αγορές αναμένουν επίσης ότι η Fed θα αρχίσει επίσης να μειώνει τα επιτόκια αρκετά γρήγορα.
Εν τω μεταξύ, ωστόσο, το χάσμα μεταξύ των επιτοκίων στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο είναι ένα ζήτημα. Το ισχυρό δολάριο επηρεάζει άμεσα τους εμπορικούς εταίρους της Αμερικής. Όμως, μια από τις ιδιαιτερότητες της παγκόσμιας οικονομίας είναι ο βαθμός στον οποίο χρησιμοποιείται το δολάριο κατά την τιμολόγηση αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ ανθρώπων που δεν έχουν καμία σχέση με τις ΗΠΑ — ένα πρόσφατο έγγραφο του ΔΝΤ το αναφέρει περίπου στο 40% των τιμολογίων από ένα μεγάλο δείγμα των χωρών. Τα τρόφιμα και τα καύσιμα —οι ακρογωνιαίοι λίθοι της έκρηξης του πληθωρισμού— αναφέρονται συνήθως σε όρους αμερικανικού νομίσματος.
Παράλληλα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι τιμές για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν εμπόριο μεταξύ δύο μακρινών χωρών μπορεί να είναι πολύ πιο ευαίσθητες στην ισχύ του δολαρίου από τα σχετικά επίπεδα των δύο τοπικών νομισμάτων. Έτσι, ένα ισχυρό δολάριο μπορεί να δημιουργήσει πληθωριστικούς κυματισμούς σε όλο τον κόσμο — συμπεριλαμβανομένων των χωρών που δεν έχουν καν πολλές συναλλαγές με τις ΗΠΑ.
Το αποτέλεσμα αυτών των δυνάμεων είναι ότι οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να λάβουν δράση για την ισχύ του δολαρίου – επειδή ένα ισχυρό δολάριο στέλνει αυξήσεις τιμών απευθείας στις οικονομίες τους. Η Fed παραμένει μοναχικά εστιασμένη στον εγχώριο πληθωρισμό και υπάρχει μικρή όρεξη για πολυμερή δράση. Έτσι, η μόνη λύση για τις άλλες κεντρικές τράπεζες είναι πιθανό να αυξήσουν τα επιτόκια λίγο υψηλότερα και ίσως λίγο πιο γρήγορα από ό,τι θα έκαναν διαφορετικά, εκτιμούν οι FT.
Υπήρξαν κάποια καλά νέα από την Ευρωζώνη αυτή την εβδομάδα, καταγράφοντας ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την παραγωγή. Αυτό μπορεί να διευκολύνει την Ευρώπη να αντέξει περαιτέρω αυξήσεις, σημειώνουν, αλλά προειδοποιούν: «Το παγκόσμιο πρόβλημα του ισχυρού δολαρίου μιλά για την εξαιρετική πολυπλοκότητα αυτής της στιγμής για τις κεντρικές τράπεζες. Δεν αρκεί να αντιμετωπιστεί ο πόλεμος στην Ευρώπη, το κύμα των αυξήσεων στα εμπορεύματα και οι μετασεισμοί μιας εποχικής πανδημίας. Τώρα οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να ανησυχούν για το εάν οι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον στέλνουν κατά λάθος περισσότερο πληθωρισμό, μαζί με τους παραθεριστές της Αμερικής που συνδέονται με τις μεγάλες δαπάνες».
naftemporiki.gr