Skip to main content

Πυρηνική ενέργεια: Το ξανασκέφτεται η Γερμανία- Βαρόμετρο το stress test για την παροχή ενέργειας

Η Γερμανία επανεξετάζει το σχέδιό της για έξοδο από την πυρηνική ενέργεια μέχρι το τέλος του έτους, καθώς αυξάνεται η ανησυχία ότι οι κινήσεις της Ρωσίας να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου θα μπορούσαν να προκαλέσουν κρίση κατά τη διάρκεια του χειμώνα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Η αλλαγή στάσης για την πυρηνική ενέργεια θα ήταν μια μεγάλη απόκλιση στην ενεργειακή πολιτική της Γερμανίας, σημειώνουν οι Financial Times, κάνοντας λόγο για «ιδιαίτερα πικρό χάπι» για τους Πράσινους που αποτελούν μέρος της κυβέρνησης συνασπισμού του Όλαφ Σολτς, με ρίζες στο αντιπυρηνικό κίνημα της χώρας.

Ωστόσο, σύμφωνα με άτομο που επικαλούνται οι FT και είναι κοντά στην ηγεσία των Πρασίνων, το κόμμα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «όλες οι επιλογές πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι» σε περίπτωση ενεργειακής κρίσης. Μία από αυτές τις επιλογές μπορεί να είναι η παράταση της διάρκειας ζωής του πυρηνικού σταθμού Isar 2 στη Βαυαρία μετά την ημερομηνία διακοπής λειτουργίας του στις 31 Δεκεμβρίου. 

Η πηγή των FT τονίζει ότι η παράταση θα είναι μόνο για μερικούς μήνες και οποιαδήποτε απόφαση θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα ενός stress test που βρίσκεται σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί εάν η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ακόμη και «υπό επιβαρυντικές συνθήκες».

Το stress test αναμένεται να δείξει ότι η Βαυαρία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προβλήματα με την χειμερινή της παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Το κρατίδιο, βασικό βιομηχανικό κέντρο, έχει σχετικά λίγη αιολική και ηλιακή ενέργεια και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο αέριο και την πυρηνική ενέργεια για την ηλεκτρική ενέργεια.

Τα αποτελέσματα του stress test αναμένει επίσης ο καγκελάριος της χώρας, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Σολτς. Η κυβέρνηση θα λάβει την απόφαση «εντελώς απαλλαγμένη από ιδεολογίες και με ανοιχτόμυαλο τρόπο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η επανεξέταση των γερμανικών σχεδίων υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο ο κλιμακούμενος οικονομικός πόλεμος της Ρωσίας με τη Δύση οδήγησε σε μια νέα προθυμία της πολιτικής τάξης της Γερμανίας να εγκαταλείψει μια πολιτική που εισήχθη για να επισπεύσει την πράσινη μετάβαση, σημειώνουν οι FT, προσθέτοντας: 

Η ενεργειακή κρίση ανάγκασε την κυβέρνηση του Σολτς να λάβει αποφάσεις που έρχονται σε αντίθεση με την τυπική πολιτική των Πρασίνων, συμπεριλαμβανομένης της επανεκκίνησης ορισμένων από τους εξαιρετικά ρυπογόνους σταθμούς παραγωγής ενέργειας της Γερμανίας με καύση άνθρακα. Ο συνασπισμός του είχε πει ότι ήθελε να καταργήσει σταδιακά εντελώς τα εργοστάσια άνθρακα, «ιδανικά» μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η κυβέρνηση έχει τηρήσει το χρονοδιάγραμμά της για τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας, ακόμη και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο υπουργός Οικονομίας των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, έχει επιμείνει ότι το ρωσικό αέριο χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό στη βιομηχανία και για τη θέρμανση κατοικιών, με την πυρηνική ενέργεια  να μην παίζει κανένα ρόλο σε κανένα από τα δύο. Οι Πράσινοι τόνισαν επίσης ότι οι τρεις πυρηνικοί σταθμοί αντιπροσώπευαν μόλις το 6% της ηλεκτρικής ενέργειας που παρήχθη στη Γερμανία το πρώτο τρίμηνο, πολύ λιγότερο από το φυσικό αέριο, στο 13%.

Αλλά με πολλούς καταναλωτές να αλλάζουν τώρα από το φυσικό αέριο σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, οι ειδικοί λένε ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί – και η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να συμβάλει στην κάλυψη του χάσματος ζήτησης.

Έτσι έχει αυξηθεί εντός και εκτός της κυβέρνησης η πίεση για επανεξέταση του προγράμματος για την πυρηνική ενέργεια, με το FDP και τους Χριστιανοδημοκράτες της αντιπολίτευσης να απαιτούν αναβολή για τους τρεις πυρηνικούς σταθμούς.

naftemporiki.gr