Skip to main content

Ώθηση στο ΤΕΚΑ δίνει ο τουριστικός τομέας

Από την έντυπη έκδοση 

Του Βασίλη Αγγελόπουλου 
[email protected]

Ξεπέρασαν ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις οι εγγραφές στο νεοσύστατο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, καθώς ανήλθαν στις 50.000 έως τον Ιούνιο.

Ο στόχος που είχε τεθεί ήταν ότι μέχρι το τέλος του 2022 θα μπορούσαν να ασφαλιστούν έως 60.000 στο Ταμείο. Είναι όμως τέτοια η μαζική εισροή νέων εγγραφών, που ήδη οι επιτελείς του ΤΕΚΑ αναθεωρούν προς τα πάνω την αρχική πρόβλεψη. Η νέα εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι θα φτάσουν τις 80.000 τα μέλη του Ταμείου έως τα τέλη Δεκεμβρίου της τρέχουσας χρονιάς.

 

Το κρίσιμο δίμηνο

Το μεγάλο «άλμα» συντελέστηκε το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου. Όπως φαίνεται από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) που υποβάλλονται σε μηνιαία βάση, ξεχωριστά για τον καινούργιο Φορέα επικουρικής ασφάλισης, η αιτία αυτών των μαζικών προσλήψεων, άρα και ασφάλισης στο ΤΕΚΑ, είναι ο τουρισμός. Έστω και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, λόγω εποχικής απασχόλησης, διαπιστώθηκε απότομη αύξηση των ασφαλισμένων του Ταμείου. Αυτό σημαίνει ότι έγιναν στον κλάδο αθρόες προσλήψεις νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας. Όσο μάλιστα η πορεία ανάπτυξης θα διατηρείται, τόσο εκφράζεται η εκτίμηση ότι θα συνεχιστεί αυτή η θετική πορεία.

Σημειώνεται ότι το ΤΕΚΑ δέχεται μόνο νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, από την 1η.1.2022 και μετά. Ακόμα και αν κάποιοι εξ αυτών μετά από κάποιους μήνες μείνουν άνεργοι, λόγω λήξης της εποχικής εργασίας τους, θα παραμείνουν ασφαλισμένοι στο Ταμείο. Όταν δηλαδή θα επιστρέψουν στην αγορά εργασίας, στην ίδια ή σε κάποια άλλη δουλειά, η ασφάλισή τους στο ΤΕΚΑ θα συνεχιστεί κανονικά.

Είναι τέτοια η μαζική προσέλευση ασφαλισμένων στο Ταμείο, που υπάρχουν σκέψεις για αναθεώρηση προς τα κάτω της ετήσιας δαπάνης που είχε προβλεφθεί ότι θα προκύψει από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να καλυφθεί το κενό που δημιουργείται στην επικούρηση. Το αρχικό σενάριο ήθελε ότι για φέτος θα χρειαζόταν ένα ποσό της τάξης των 35 εκατ. ευρώ. Όμως, υπάρχει η εκτίμηση ότι τελικά το ποσό αυτό θα είναι αισθητά μικρότερο. Άλλωστε, είχε αξιοποιηθεί αρχικά το χειρότερο από τα σενάρια που είχαν υπάρξει. Κάτι που όπως φαίνεται δεν πρόκειται να επαληθευτεί, αφού η πορεία του Ταμείου είναι πολύ καλύτερη από το αναμενόμενο.

Αξίζει να τονιστεί ότι το 95% των ασφαλισμένων του ΤΕΚΑ είναι μισθωτοί εργαζόμενοι. Άρα, καταβάλλουν εισφορά 6% τον μήνα υπέρ επικουρικής ασφάλισης (3% από τον εργοδότη και 3% από τον εργαζόμενο). Με δεδομένο ότι ο νέος κατώτατος μισθός βρίσκεται στα 713 ευρώ μικτά, προκύπτει ένα ασφάλιστρο της τάξης των 43 ευρώ τον μήνα γι’ αυτούς τους μισθωτούς ασφαλισμένους. Υπάρχει όμως και ένα 5% που θεωρούνται μη μισθωτοί ελεύθεροι επαγγελματίες, κυρίως μηχανικοί και δικηγόροι. Σε αυτούς το ασφάλιστρο προκύπτει από την 1η ασφαλιστική κατηγορία, όπως έχει θεσμοθετηθεί με τον «νόμο Βρούτση» (ν.4670/20) και είναι 42 ευρώ. Διαπιστώνεται συνεπώς απόλυτη ισορροπία και σε αυτό το πεδίο για το ποσό που καταβάλλεται σε μηνιαία βάση ως ασφαλιστική εισφορά.

Πώς λειτουργεί

 

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΕΚΑ λειτουργεί ως «ατομικός κουμπαράς» για κάθε ασφαλισμένο. Οι εισφορές που καταβάλλονται επενδύονται με βάση τρία επενδυτικά σενάρια, υψηλού, μεσαίου ή χαμηλού ρίσκου, σύμφωνα με την επιλογή που κάνει ο ίδιος ο ασφαλισμένος. Στόχος είναι στο τέλος του εργασιακού βίου να προκύψει επικουρική σύνταξη που θα είναι υψηλότερη από την αναμενόμενη.