Από την έντυπη έκδοση
Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
Γενικές συνελεύσεις και αποτελέσματα εξαμήνου στις τράπεζες χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις αναμένονται μέχρι και τις αρχές Αυγούστου.
Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, τα εξάμηνα των τραπεζών δεν αναμένεται να καταγράψουν κάποια από τα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν έως το τέλος του έτους, μιας και τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας συνεχίζουν να κινούνται στους ρυθμούς των προηγούμενων εξελίξεων κυρίως ως προς τα κόκκινα δάνεια.
Άλλωστε αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα, καθώς λόγω πληθωρισμού και μείωση εισοδήματος σε επιχειρήσεις και ιδιώτες πιθανόν να υπάρξει αύξηση των κόκκινων δανείων.
Το ημερολόγιο
Στις 21 Ιουλίου, την προσεχή Πέμπτη, είναι η συνέλευση της Eurobank, και στις 22 Ιουλίου, την Παρασκευή, της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank. Στις 28 Ιουλίου τη συνέλευσή της θα πραγματοποιήσει η Εθνική Τράπεζα.
Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα εξαμήνου, στις 28 Ιουλίου θα ανακοινώσουν το εξάμηνό τους η Eurobank και η Εθνική, στις 2 Αυγούστου η Alpha Bank και στις 3 Αυγούστου η Πειραιώς.
Η προοπτική νέων NPEs
Το ενδεχόμενο λοιπόν μιας νέας αύξησης κόκκινων δανείων είναι υπαρκτό, αναδείχθηκε δε και από την έκθεση για τη νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδος.
Προκλήσεις παρουσιάζονται από τις αβεβαιότητες σχετικά με την οικονομική δραστηριότητα διεθνώς, που προκαλούνται από την ένταση των πληθωριστικών πιέσεων, τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την αύξηση στο κόστος της ενέργειας. Οι εξελίξεις αυτές μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων, ενώ μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, όπως επισημαίνεται στην έκθεση.
Αν και στο τέλος του Μαρτίου 2022 η ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων βελτιώθηκε σε όλες τις τράπεζες, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν σε 17,7 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 0,7 δισ. ευρώ συγκριτικά με το τέλος του Δεκεμβρίου 2021 και κατά περίπου 91 δισ. έναντι του Μαρτίου 2016 (ανώτερο σημείο τους), εν τούτοις περίπου το 38% του συνόλου των κόκκινων δανείων συνδεόταν με ρυθμίσεις, ενώ σημειώνεται πως υψηλό ποσοστό δανείων που τίθεται σε καθεστώς ρύθμισης εμφανίζει πάλι καθυστέρηση και μάλιστα σύντομα.
Σχετικά με τη διάρθρωση των κόκκινων δανείων, τα 3/4 αυτών αφορούν επιχειρηματικά δάνεια, το 1/5 στεγαστικά και το υπόλοιπο καταναλωτικά. Επίσης, περίπου ισόποση είναι η κατανομή μεταξύ δανειακών συμβάσεων που έχουν ήδη καταγγελθεί από τις τράπεζες, δανείων αβέβαιης είσπραξης και δανείων σε καθυστέρηση μεγαλύτερη εκείνης των 90 ημερών, τα οποία δεν έχουν ακόμη καταγγελθεί.
Οι προβλέψεις των τραπεζών για το θέμα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αισιόδοξες, αφού μιλούν για το 5%-10% του ενήμερου χαρτοφυλακίου στο τέλος του έτους, δηλαδή για ένα χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων ύψους 10 δισ. ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι, από τα δάνεια περίπου 21,8 δισ. ευρώ υπό καθεστώς στήριξης το οποίο έχει αρθεί (μορατόριουμ), περίπου 3,6 δισ. ευρώ είναι μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Κέρδη – μερίσματα
Οι γενικές συνελεύσεις των τραπεζών θα δώσουν επίσης ένα στίγμα ιδιαίτερα για το πώς θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες το θέμα της κερδοφορίας που συνάδει και με την πρόθεση διανομής μερισμάτων.
Η πορεία των κόκκινων δανείων θα οριστικοποιήσει σε σημαντικό βαθμό την κερδοφορία των τραπεζών, αφού θα καθορίσει την ανάγκη λήψης ή μη νέων προβλέψεων.