Skip to main content

«Υπομονή» έως το Σεπτέμβριο για το επόμενο πακέτο μέτρων

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]

Η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως φάνηκε και από την υπέρβαση στα έσοδα του α΄ εξαμήνου είναι η «αντίσταση μας έναντι της θύελλας που δεν λέει να κοπάσει» δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας με αφορμή την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Ωστόσο μπορεί τα στοιχεία να δείχνουν ότι αρχίζει να  δημιουργείται και πάλι ένα «μαξιλάρι» το οποίο, όπως έχουν δηλώσει επανειλημμένως κυβερνητικά στελέχη, θα δοθεί στην κοινωνία, όμως όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στο μέτωπο της ενέργειας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει το πόσο γρήγορα θα αλλάξει το μείγμα παραγωγής ρεύματος στη χώρα μας. Δηλαδή, η κίνηση της Ελλάδας να ενισχύσει την παραγωγή ρεύματος μέσω της αύξησης στη χρήση λιγνίτη, πετρελαίου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) βοηθά στον περιορισμό της χρήσης φυσικού αερίου. Όμως ακόμα δεν είναι ξεκάθαρη η εικόνα που θα διαμορφωθεί τους επόμενους μήνες. Γι’ αυτό και οι ίδιες πηγές παραπέμπουν στις επόμενες ημέρες ή και εβδομάδες για το κατά πόσο ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί θα χρειαστεί για να καλύψει το κόστος στο ρεύμα ή θα είναι επαρκής ώστε να διατεθεί και σε άλλες παρεμβάσεις μείωσης των επιβαρύνσεων σε καύσιμα κι αλλού.

Η τιμή του φυσικού αερίου, που βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων, εν αναμονή και της 21η Ιουλίου οπότε και θα φανεί αν η Ρωσία θα ξανανοίξει την ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ή όχι, είναι σαν την «κινούμενη άμμο» καθώς κανείς δεν μπορεί να κάνει ακριβή πρόβλεψη για το πώς θα κινηθεί αυτή τη στιγμή. Όσον αφορά την τιμή του πετρελαίου, η πορεία της τιμής του εξαρτάται από το αν οι οικονομίες θα γυρίσουν σε αρνητικό έδαφος, δηλαδή σε ύφεση κάτι που θα επηρεάσει την ζήτηση και επομένως και την τιμή.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα έλλειψης φυσικού αερίου αλλά κυρίως υψηλών τιμών, καθιστώντας τη χώρα λιγότερο ευάλωτη στην περίπτωση διακοπής της παροχής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και στην κρίση που θα επακολουθήσει. Παράλληλα, όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, το ΑΕΠ δείχνει σημάδια ανθεκτικότητας λόγω της ιδιαίτερα  ικανοποιητικής πορείας του τουρισμού αλλά και των επενδύσεων. Δεν παρέλειψαν να συμπληρώσουν μάλιστα τις ευοίωνες προοπτικές του τουρισμού ακόμα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα καθώς όπως έχει φανεί στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετές περιοχές όπου οι θερμοκρασίες παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα τους χειμερινούς μήνες.

Με το τοπίο λοιπόν να παραμένει θολό ακόμα σε πολλά επίπεδα, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να έχει επιλέξει να τηρήσει στάση αναμονής τουλάχιστον έως το Σεπτέμβριο, οπότε και αναμένεται να υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα τόσο για το μέγεθος όσο και για την έκταση της ενεργειακής κρίσης. Και όχι μόνο αυτό, καθώς ίσως στις αρχές του Φθινοπώρου να είναι πιο διακριτή και η πολιτική που θα ακολουθήσει η Ευρώπη, εν αναμονή και των αυριανών προτάσεων της Κομισιόν για την αντιμετώπιση αυτής της έκτακτη κατάστασης. Η Ελλάδα πάντως επιμένει για μια κοινή πρωτοβουλία θωράκισης της Ευρώπης από τις τιμές φυσικού αερίου.