Skip to main content

«Θρίλερ» με την προθεσμία για τις δηλώσεις- 10 κινήσεις για λιγότερους φόρους

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Κούρου
[email protected]

«Ασφυκτικές πιέσεις» για την παράταση της προθεσμίας των φετινών φορολογικών δηλώσεων, που εκπνέει στις 29 Ιουλίου, δέχεται το οικονομικό επιτελείο από λογιστές, φοροτεχνικούς, αλλά και την αγορά.

Προς το παρόν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει σηκώσει «τείχος» και διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι νέα παράταση δεν θα δοθεί διότι φέτος υπήρχε άπλετος χρόνος για την υποβολή των δηλώσεων και μετά την πρώτη παράταση καμία δικαιολογία για καθυστερήσεις δεν μπορεί να γίνει δεκτή.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, η «άρνηση» σε νέα παράταση αποτελεί πάγια τακτική των παραγόντων του υπουργείου, ειδικά από τη στιγμή που απομένουν ακόμη 12 ημέρες για τη λήξη της προθεσμίας και ως εκ τούτου οποιαδήποτε σχετική ανακοίνωση θα μείωνε ακόμη περισσότερο τον ημερήσιο αριθμό υποβολής τους.

Παραδοσιακά άλλωστε -όπως οι εκλογές- καμία παράταση δεν προαναγγέλλεται από το υπουργείο Οικονομικών παρά μόνο «στο παρά πέντε» και πάντα την τελευταία στιγμή, αφού προηγουμένως αξιολογηθεί η κατάσταση από τα στελέχη του υπουργείου.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 4,8 εκατ. φορολογικές δηλώσεις επί συνόλου περίπου 6,5 εκατ. δηλώσεων, γεγονός που σημαίνει ότι τις επόμενες 12 ημέρες θα πρέπει να υποβληθούν συνολικά περίπου 1,7 εκατ. δηλώσεις, δηλαδή καθημερινά περίπου 140.000 δηλώσεις.

Αριθμός σημαντικά μεγάλος και κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητος για το σύστημα Taxis, που ειδικά αυτή την περίοδο έχει να σηκώσει πολλά «βάρη», αφού εκτός από την έκδοση και πληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών στο τέλος του μήνα, καλείται να διαχειριστεί και πλήθος άλλων φορολογικών υποχρεώσεων με κυριότερο το myData.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν δοθεί παράταση λίγων ημέρων, αυτή δεν θα ξεπερνά τις 15 ημέρες, ενώ όσοι υποβάλουν την τελευταία στιγμή τη φορολογική τους δήλωση θα κληθούν να πληρώσουν είτε εφάπαξ τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος εφόσον λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό, είτε μαζί τις δύο πρώτες από τις οκτώ δόσεις που δικαιούνται.

Επισημαίνεται ότι εκτός από τις μηνιαίες δόσεις και φέτος υπάρχουν άλλοι δύο «δρόμοι» για τους οφειλέτες, είτε να εντάξουν τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, είτε να τον εξοφλήσουν μέσω της πιστωτικής τους κάρτας σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Δέκα κινήσεις «κλειδιά» για λιγότερους φόρους

Όσοι φυσικά θα υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση την τελευταία στιγμή δεν θα πρέπει να ξεχάσουν τα «κλειδιά» που μπορούν να «ξεφουσκώσουν» τα εκκαθαριστικά τους και τα οποία είναι τα εξής:

1. Οι νέοι επαγγελματίες που έκαναν έναρξη επιτηδεύματος για πρώτη φορά από 1ης Ιανουαρίου 2019 και μετά και το 2021 είχαν ακαθάριστα έσοδα έως 10.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 4,5% από 9%. Απαραίτητη προϋπόθεση να συμπληρώσουν τον κωδικό 017-018 στο έντυπο Ε1.

2. Μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες με εξαρτώμενα τέκνα θα πρέπει να δηλώσουν τα στοιχεία των παιδιών τους στον πίνακα 8 του Ε1 για να μη χάσουν την προσαυξημένη έκπτωση φόρου.

3. Οι συνταξιούχοι 65 ετών και άνω κερδίζουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα κ.ά. Πρέπει όμως να συμπληρώσουν τον κωδικό 013-014.

4. Οι γονείς που έχουν παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη μακριά από τη μόνιμη κατοικία της οικογένειας θα πρέπει να δηλώσουν τον αριθμό παροχής ρεύματος της φοιτητικής κατοικίας για να λάβουν αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2022 την κρατική επιδότηση στον λογαριασμό του ρεύματος.

5. Οι φορολογούμενοι που δηλώνουν ότι φιλοξενούνται από συγγενείς και φίλους γλιτώνουν το τεκμήριο κατοικίας. Στην περίπτωση αυτή οι φιλοξενούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τη φιλοξενία στον πίνακα 6 του Ε1 και οι φιλοξενούντες θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 007-008.

6. Οι φορολογούμενοι που δεν εισέπραξαν ενοίκια το 2021 για να μη φορολογηθούν για αυτά θα πρέπει πριν από την υποβολή της δήλωσης:

* Να έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

* Να καταθέσουν στην εφορία φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί.

7. Οι φορολογούμενοι 70 ετών και άνω ή όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, δεν θα πρέπει να ξεχάσουν να συμπληρώσουν τους κωδικούς 023-024 για να αποφύγουν το πέναλτι φόρου 22% που επιβάλλεται σε όσους δεν έχουν καλύψει το 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

8. Όσοι απέκτησαν το 2021 ακίνητο, αυτοκίνητο ή άλλο περιουσιακό στοιχείο μεγάλης αξίας ή έχουν χαμηλά εισοδήματα για να μην πέσουν στην παγίδα των τεκμηρίων έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν χρηματικά ποσά τα οποία απέκτησαν από γονικές παροχές ή δωρεές, δάνεια από συγγενείς αλλά και εισοδήματα παρελθόντων οικονομικών ετών.

9. Οι φορολογούμενοι που ανακαίνισαν ή επισκεύασαν το ακίνητό τους το 2021 πληρώνοντας με ηλεκτρονικό χρήμα τις εργασίες που έγιναν μπορούν να κερδίσουν έκπτωση φόρου έως 1.600 ευρώ εάν δηλώσουν τις δαπάνες στους κωδικούς 627 – 628.

10. Οι έμποροι που γεννήθηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1959 εάν συμπληρώσουν τους κωδικούς 027-028 του πίνακα 2 του εντύπου Ε1 θα απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος.