Skip to main content

WSJ: Πώς το «made in China» στηρίζει την πολεμική μηχανή της Ρωσίας

Η Κίνα έχει τηρήσει ουδέτερη στάση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, χωρίς να καταδικάσει την ρωσική εισβολή. Αρκείται σε διατυπώσεις του τύπου «η σύγκρουση στην Ουκρανία έκρουσε συναγερμό για την ανθρωπότητα», γι αυτό και έχει δεχθεί έντονη κριτική. Ήταν επίσης από τις πρώρες χώρες που καλοδέχτηκε το φθηνό ρωσικό πετρέλαιο, με την Κίνα και την Ινδία να απορροφούν περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου του αργού που αποστέλλεται από τη Ρωσία. Και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ έχει επανειλημμένως επιβεβαιώσει την υποστήριξη του Πεκίνου προς τη Ρωσία, λέγοντας ότι οι δύο χώρες μοιράζονται μια φιλία «χωρίς όρια».

Μία άλλη σημαντική πτυχή που αφορά τους δεσμούς Ρωσίας και Κίνας είναι οι εξαγωγές προϊόντων από την Κίνα στη Ρωσία. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, έχουν αυξηθεί οι κινεζικές εξαγωγές στη Ρωσία προϊόντων όπως μικροτσίπ, ηλεκτρονικών εξαρτημάτων και πρώτων υλών, ορισμένα διαθέτοντας στρατιωτικές εφαρμογές.

Η ενίσχυση των εμπορικών δεσμέων μεταξύ των δύο χωρών «περιπλέκει τις προσπάθειες των ΗΠΑ και των δυτικών συμμάχων να απομονώσουν την οικονομία της Ρωσίας και να ”ακρωτηριάσουν” τον στρατό της», σχολιάζει η WSJ. 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που επικαλείται στοιχεία από τα τελωνεία, οι αποστολές τσιπ από την Κίνα στη Ρωσία υπερδιπλασιάστηκαν σε περίπου 50 εκατ. δολάρια το πρώτο πεντάμηνο του 2022, σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Όσον αφορά τις εξαγωγές άλλων εξαρτημάτων, όπως πλακέτες τυπωμένου κυκλώματος, είδαν διψήφια ποσοστιαία αύξηση. Οι ποσότητες οξειδίου του αργιλίου, το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή του μετάλλου αλουμινίου και είναι σημαντικό υλικό στην παραγωγή όπλων και την αεροδιαστημική βιομηχανία, είναι 400 φορές υψηλότερες από πέρυσι.

Η αύξηση αυτή των αξιών των εξαγωγών μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί από τον πληθωρισμό. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι πολλοί Κινέζοι εξαγωγείς τεχνολογικών προϊόντων συνέχισαν να συνεργάζονται με τη Ρωσία παρά τον έλεγχο των ΗΠΑ. Οι κινεζικές εξαγωγές, αν και αφορούν μόνο ένα κομμάτι των συνολικών εξαγωγών της χώρας, αποτελούν πηγή ανησυχίας για τους αξιωματούχους των ΗΠΑ. Το υπουργείο Εμπορίου πρόσθεσε πέντε κινεζικές εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών στη μαύρη λίστα του τον περασμένο μήνα, επειδή υποτίθεται ότι συνεισέφρεαν στην αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας, τόσο πριν από την εισβολή όσο και μετά την έναρξη της.

Σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανέφερε ότι δεν πιστεύει ότι η Κίνα έχει προσπαθήσει συστηματικά να αποφύγει τους ελέγχους των εξαγωγών στη Ρωσία. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι παρακολουθεί στενά το εμπόριο μεταξύ των χωρών και «δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τα πλήρη νομικά και ρυθμιστικά εργαλεία κατά των μερών που παρέχουν υποστήριξη στον ρωσικό στρατό».

Το εμπόριο Κίνας-Ρωσίας σε τσιπ και άλλα εξαρτήματα με πιθανές στρατιωτικές εφαρμογές περιλαμβάνει τόσο μικρό, ιδιωτικό εξοπλισμό όσο και μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις. Τα ελλιπή δεδομένα, ωστόσο, και τα πολύπλοκα δίκτυα θυγατρικών και μεσαζόντων καθιστούν δύσκολο τον εντοπισμό όλης της δραστηριότητας.

Κινέζοι αξιωματούχοι, από την πλευρά τους, τονίζουν ότι η χώρα δεν πουλά όπλα στη Ρωσία και πως οι συνολικές εξαγωγές από την Κίνα στη Ρωσία έχουν μειωθεί σημαντικά φέτος, καθώς πολλές κινεζικές εταιρείες φοβούνται ότι θα έρθουν σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ.

Ο ρόλος του ομίλου China Poly 

Η WSJ επικαλούμενη ερευνητές στο C4ADS (έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που παρακολουθεί απειλές για την ασφάλεια), ανέφερε ότι διαπιστώθηκαν εμπορικές συναλλαγές μεταξύ ρωσικών αμυντικών εταιρειών και του China Poly Group, ενός ομίλου (οι θυγατρικές του οποίου περιλαμβάνουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην βιομηχανία όπλων παραγωγός, εξαγωγέας φορητών όπλων, τεχνολογίας πυραύλων και τεχνολογίας λέιζερ antidrone) που ελέγχεται από την κεντρική κυβέρνηση της Κίνας.

Από το 2014 έως τον Ιανουάριο του 2022, το C4ADS εντόπισε 281 άγνωστες προηγουμένως αποστολές των λεγόμενων αγαθών διπλής χρήσης, που έχουν τόσο πολιτική όσο και στρατιωτική χρήση, από θυγατρικές της Poly σε ρωσικούς αμυντικούς οργανισμούς, γράφει η ερευνήτρια Ναόμι Γκαρσία σε έκθεση που δημοσιοποιείται την Παρασκευή.

Σε μια από τις πιο πρόσφατες αποστολές, στα τέλη Ιανουαρίου, σύμφωνα με την έρευνα, η Poly Technologies έστειλε εξαρτήματα κεραίας στη ρωσική αμυντική εταιρεία Almaz-Antey, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Όμως η Γκαρσία είπε ότι δεν έχει ανακαλύψει αποστολές της Poly σε ρωσικές αμυντικές εταιρείες από τότε που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Τα ρωσικά τελωνειακά αρχεία που εξετάστηκαν από το C4ADS αναφέρουν ότι τα εξαρτήματα επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν σε ένα ραντάρ που αποτελεί μέρος του προηγμένου πυραυλικού συστήματος S-400 της Ρωσίας. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα το υπουργείο Άμυνας της χώρας, ανέφεραν ότι το σύστημα S-400 χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο της Ουκρανίας.  «Η Poly Technologies διευκολύνει αναμφισβήτητα την απόκτηση εξαρτημάτων πυραυλικού συστήματος από τη ρωσική κυβέρνηση», σχολίασε η Γκαρσία.

Πέρα από τα εξαρτήματα ραντάρ και τους ημιαγωγούς, οι Κινέζοι εξαγωγείς βοήθησαν επίσης να καλυφθεί ένα κενό σε βασικά υλικά που η Ρωσία δεν μπορεί να προμηθευτεί από αλλού. Τον Μάρτιο, η Αυστραλία απαγόρευσε την εξαγωγή οξειδίου του αργιλίου και πολλών άλλων συναφών προϊόντων, επικαλούμενη τη χρήση τους στην ανάπτυξη όπλων.

Έκτοτε, οι κινεζικές εξαγωγές οξειδίου του αργιλίου στη Ρωσία έχουν αυξηθεί, φτάνοντας τους 153.000 μετρικούς τόνους τον Μάιο, σύμφωνα με τα κινεζικά τελωνεία, σε σύγκριση με 227 μετρικούς τόνους τον ίδιο μήνα το προηγούμενο έτος.

Σε αντίθεση με τον κρατικό όμιλο Poly, οι κινεζικές εταιρείες που στοχοποιήθηκαν πιο πρόσφατα από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου είναι μικροί, ιδιωτικοί διανομείς υλικού από το Χονγκ Κονγκ και τη νότια επαρχία της Κίνας, Γκουανγκντόνγκ. Αν και υπάρχουν σχετικά λίγες πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος των συναλλαγών τους με τη Ρωσία, ορισμένες από τις εταιρείες που κατονομάζονται από τις ΗΠΑ διαφήμισαν ανοιχτά το αμυντικό τους έργο.

naftemporiki.gr