Skip to main content

Σε θέση εκκίνησης ο νέος αναπτυξιακός νόμος-Ενεργοποιείται το πρώτο πρόγραμμα

Από την έντυπη έκδοση

Του Σταμάτη Ζησίμου
[email protected]

«Ντεμπούτο» κάνει την επόμενη εβδομάδα ο νέος αναπτυξιακός νόμος με το πρώτο πρόγραμμα – καθεστώς που θα ενεργοποιηθεί να είναι η «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα».

Ο συνολικός προϋπολογισμός του πρώτου αυτού προγράμματος για το τρέχον έτος θα ανέλθει στα 150 εκατ. ευρώ.

Για την ενεργοποίηση του νέου αναπτυξιακού (νόμος 4887/2022) ο δρόμος άνοιξε ουσιαστικά χθες, μετά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του νέου χάρτη με τα αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων για τις περιοχές που τελούν υπό ενεργειακή μετάβαση, έπειτα από αίτημα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΥΠΑΝ, μετά την προκήρυξη του καθεστώτος «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» θα ακολουθήσει το καθεστώς του «Τουρισμού» και στη συνέχεια το καθεστώς της «Αγροδιατροφής». Μάλιστα, στόχος του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Παπαθανάση είναι έως το τέλος του έτους να έχουν προκηρυχθεί όλα τα καθεστώτα του νέου νόμου.

Το κάθε καθεστώς θα έχει προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ, εκ τω οποίων τα 75 εκατ. θα αφορούν ενισχύσεις με τη μορφή της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης και τα 75 εκατ. φορολογικές απαλλαγές.

Το μέγιστο ύψος της επιχορήγησης – επιδότησης ορίζεται στα 3 εκατ. ευρώ, ενώ αυτό της φορολογικής απαλλαγής στα 5 εκατ. ευρώ.

Ο νόμος προβλέπει επίσης ότι η επιχορήγηση θα χορηγείται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ για τις μεγάλες προβλέπεται η παροχή φορολογικής απαλλαγής.

Εξαίρεση αποτελούν οι περιοχές στις οποίες θα υλοποιηθεί το καθεστώς Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση (ΔΑΜ) -οι οποίες έχουν επιλεγεί για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμαόπου δυνατότητα επιχορήγησης έχουν και τα επενδυτικά σχέδια των μεγάλων επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά το καθεστώς ΔΑΜ, αυτό αναμένεται στο επόμενο διάστημα, καθώς θα προκηρυχθεί σε συνδυασμό με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΔΑΜ του ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 1,63 δισ. ευρώ.

Ανώτατα ποσά

Η εγκριθείσα χθες τροποποίηση του χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων της Ελλάδας κατά την περίοδο 2022-2027 παρέχει δυνατότητα για υψηλότερα μέγιστα ποσά ενίσχυσης στα εδάφη που βρίσκονται εντός περιοχών επιλέξιμων για ενίσχυση βάσει του άρθρου 107 παράγραφος 3 στοιχείο α) της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ε.Ε. (οι λεγόμενες περιοχές «α»), το οποίο επιτρέπει τη χορήγηση ενισχύσεων για τη στήριξη των πλέον μειονεκτουσών περιοχών.

Τα νέα ποσοστά

Τα ανώτατα ποσά ενισχύσεων σε δικαιούχους εγκατεστημένους στις εν λόγω περιοχές θα αυξηθούν ως εξής:
i) από 30% σε 40% των επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών στην περιφέρεια του Νότιου Αιγαίου,
ii) από 40% σε 50% στις περιφέρειες της Κρήτης, της Δυτικής Μακεδονίας και στις περιφερειακές ενότητες Αρκαδίας και Μεσσηνίας της Πελοποννήσου και
iii) από 50% σε 60% στην περιφέρεια του Βόρειου Αιγαίου. Όπως ανέφερε πρόσφατα ο κ. Παπαθανάσης, το 94% των πόρων του νέου αναπτυξιακού αναμένεται να διοχετευθεί στην Περιφέρεια, ενώ κάθε ένα ευρώ κρατικής ενίσχυσης θα μοχλεύσει περίπου 2 ευρώ ιδιωτικών πόρων.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η μη εμπιστευτική εκδοχή της χθεσινής απόφασης θα δημοσιευτεί με αριθμό υπόθεσης SA.103501 στο μητρώο κρατικών ενισχύσεων, στον ιστότοπο της Επιτροπής για τον Ανταγωνισμό.