Skip to main content

Το “εξ ιδίων τα αλλότρια”… ανάποδα και οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις

Του Κώστα Ιωαννίδη 
[email protected]

Μπορεί η επιλογή της εξάντλησης της θητείας της τρέχουσας Βουλής να είχε διαφορετική βάση από την επισήμως δηλωθείσα. Μπορεί ωστόσο να ήταν επίσης μια επιλογή κατόπιν μιας αυστηρά ελληνοκεντρικής προσέγγισης από την πλευρά της κυβέρνησης. Αλλά τα θέματα της έκθεσης της Barclays σήμερα Πέμπτη 14/7 με τίτλο “Προεπισκόπηση των κινήσεων της ΕΚΤ και πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία” είναι πιθανό να φωτίζουν και άλλες νοητικές διαδρομές  που απέτρεψαν εγκαίρως την επίσπευση των εκλογών.

Προσεγγίζοντας τα σχόλια μεγάλων επενδυτικών οίκων για την κατάσταση στην Ιταλία με την ανάστροφη λογική της γνωστής έκφρασης “εξ ιδίων τα αλλότρια” μπορούμε να αναγνωρίσουμε αρκετά από τα χαρακτηριστικά και της, λόγω επίσης υψηλής σχέσης χρέους προς ΑΕΠ, ιδιόμορφης ελληνικής κατάστασης. Βέβαια το μέγεθος της ιταλικής οικονομίας είναι πολλαπλάσιο και αυτό αξίζει να ληφθεί υπόψη.   Από την Barclays θεωρούν  πως οι πρόωρες εκλογικές αναμετρήσεις στην φετινή καλοκαιρινή περίοδο θα δυσκολέψουν πολύ την κανονική κατανομή των επιπτώσεων από την αύξηση των επιτοκίων στην ευρωζώνη.

Η έκθεση ξεκινά: Αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης. Η ιταλική πολιτική κρίση περιπλέκει τον πιθανό σχεδιασμό και την χρήση του εργαλείου κατά του κατακερματισμού. Αλλά, προφανώς, η Ιταλία δεν θα επωφεληθεί από αυτό το εργαλείο εάν οι οικονομικές της συνθήκες επιδεινωθούν λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

Στη συνέχεια ανέφεραν: “Στη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής της 21ης ​​Ιουλίου, αναμένουμε ότι η ΕΚΤ εκτός της αύξησης στα επιτόκια θα ανακοινώσει τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές του εργαλείου κατά του κατακερματισμού  (anti-fragmentation tool). Ένα εργαλείο που θα πρέπει να εγγυάται ότι οι αυξήσεις στα επιτόκια μεταδίδονται κανονικά στα κράτη μέλη”. Με αγοραία ορολογία αυτό σημαίνει πως με το εργαλείο κατά του κατακερματισμού  δεν θα εκτιναχθούν οι αποδόσεις των ομολόγων των αδύναμων χωρών μελών ασύμμετρα και άναρχα. Γιατί αυτό θα προκαλούσε μεγαλύτερα προβλήματα στο ευρώ από τα ήδη υπάρχοντα και είναι πολλά.

Σημείωσαν δε χαρακτηριστικά: “Αναμένουμε ότι η διευκόλυνση θα είναι μεγάλη αλλά όχι απεριόριστου ύψους (δηλ. επιβολή ορίου στο μέγιστο ποσό που θα μπορούσε να αγοραστεί με δέσμευση αύξησης αν χρειαστεί ή περιορίζοντας τη λήξη των ομολόγων που θα μπορούσαν να αγοραστούν). Η Ιταλία σίγουρα δεν θα ωφεληθεί από την ενεργοποίηση αυτού του εργαλείου εάν αυξηθεί η πολιτική αβεβαιότητα, ο πρωθυπουργός Ντράγκι παραιτηθεί και γίνουν πρόωρες εκλογές. Σε περίπτωση κρίσης ρευστότητας, η Ιταλία θα είχε τη δυνατότητα να ζητήσει πρόγραμμα ESM European Stability Mechanism και να επωφεληθεί από την ενεργοποίηση του OMT Outright Monetary Transactions (“OMT”)  . Όμως, με μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, ακόμη και η πιθανή υπογραφή ενός προγράμματος του ESM είναι πιθανό να είναι μια πρόκληση. Η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία είναι ρευστή. Θα πρέπει να προκύψει περισσότερη σαφήνεια κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, αλλά δεν πρέπει να υποτιμάται ο κίνδυνος εκλογών τον Σεπτέμβριο”.