Skip to main content

Τα ρεβύθια στην παγκόσμια λίστα των ελλείψεων

Μετά τα σιτηρά, το καλαμπόκι και το ηλιέλαιο, τα ρεβίθια μπαίνουν τώρα στην παγκόσμια λίστα των προιόντων που καταγράφουν έλειψη. Η Διεθνής Συνομοσπονδία Οσπρίων έχει σημάνει συναγερμό για την παγκόσμια προσφορά αυτού του πλούσιου σε πρωτεΐνη οσπριου, καθώς θα μπορούσε να μειωθεί κατά 20% φέτος.

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι διακοπές στις αλυσίδες εφοδιασμού και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν μειώσει την παραγωγή ρεβιθιών, ανεβάζοντας τις τιμές.

Τα ρεβίθια χρησιμοποιούνται σε πολλές παρασκευές και έχουν καταστεί πολύ δημοφιλή στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, αναγνωρισμένα από τους χορτοφάγους που τα βλέπουν ως μια ικανοποιητική εναλλακτική στο κρέας. Στην Ινδία και τη Μέση Ανατολή. αποτελούν εδώ και πολύ καιρό βασική τροφή.
 
 

Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία

Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας επιτείνει τις διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Η Ουκρανία δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την παραγωγή της σε ρεβίθια, λόγω της ρωσικής εισβολής. Ως αποτέλεσμα, 50.000 τόνοι που κανονικά προορίζονταν για την Ευρώπη αγνοούνται, δήλωσε ο Ναβνίτ Σινγκ Τσάμπρα , διευθυντής της Shree Sheela International, μιας παγκόσμιας εταιρείας εμπορίας ρεβιθιών. Οι κυρώσεις που στοχεύουν τη Ρωσία έχουν επίσης αποθαρρύνει τους εμπόρους, οι οποίοι θέλουν να αποφύγουν τις επιπλοκές στις  πληρωμές. Η Ρωσία, η οποία είναι ένας από τους κύριους εξαγωγείς ρεβιθιών, αντιπροσωπεύει συνήθως περίπου το 25% του παγκόσμιου εμπορίου «Η Ρωσία εξάγει, τουλάχιστον, 200.000 τόνους ετησίως – και όταν ξεκίνησε ο πόλεμος τον Φεβρουάριο, η εξαγωγή σταμάτησε εντελώς»

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον τέταρτο μεγαλύτερο εξαγωγέα ρεβιθιών, οι αγρότες έσπειραν επίσης λιγότερα φέτος καθώς η κακοκαιρία καθυστέρησε την ανοιξιάτικη σπορά. Οι Αμερικανοί αγρότες έδωσαν επίσης προτεραιότητα σε πιο προσοδοφόρες καλλιέργειες όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Ως αποτέλεσμα, οι τιμές λιανικής έχουν εκτοξευθεί στα ύψη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στα ράφια, η τιμή των ρεβιθιών αυξήθηκε κατά 12% σε σύγκριση με πέρυσι, σχεδόν 17% περισσότερο από ό,τι πριν από την πανδημία, σύμφωνα με τη NielsenIQ. Η τιμή του χούμους (πολτοποιημένα καρυκευμένα ρεβίθια) έχει αυξηθεί κατά 6,9% από το 2019.

Η παγκόσμια ζήτηση για ρεβίθια υπερβαίνει την προσφορά, σύμφωνα με την εταιρεία εισαγωγής/εξαγωγής οσπρίων Shree Sheela International. Η Τουρκία απαγόρευσε τις εξαγωγές, ενώ οι αποδόσεις στο Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν λόγω των απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών. Στην άλλη άκρη του κόσμου, στην Αυστραλία – ένας άλλος σημαντικός εξαγωγέας ρεβιθιών – οι αγρότες χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν τις καταρρακτώδεις βροχές που έχουν πλημμυρίσει τα χωράφια τους.

naftemporiki.gr