Ήταν εμφανές εδώ και πολύ καιρό,αλλά τώρα είναι επίσημο: ο Έλον Μασκ δεν θέλει να αγοράσει τελικά το Twitter και ανακαλεί την εξαγορά .
Το αφεντικό της Tesla, δήλωσε ότι το σχέδιό του των 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάληψη της υπηρεσίας σύντομων μηνυμάτων Twitter έχει τελειώσει. «Το Twitter έσπασε πολλά σημεία της συμφωνίας εξαγοράς» , δήλωσε ο Μασκ τις πρώτες πρωινές ώρες. «Υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι ο πραγματικός αριθμός ψεύτικων ή ανεπιθύμητων λογαριασμών στην πλατφόρμα Twitter είναι υψηλότερος από το 5% που είχε πει η πλατφόρμα», τόνισε.
Ήδη ,οι μετοχές του Twitter υποχώρησαν 7,5% στις συναλλαγές στα 34,05 δολάρια.
Η αντίδραση του Twitter
Η διοίκηση του Twitter είπε σε μια πρώτη αντίδραση ότι θα ασκήσει έφεση προκειμένου να προχωρήσει στην εξαγορά. Ο Μασκ προσέφερε αρχικά 54,20 δολάρια ανά μετοχή. Ο συνολικός όγκος της πώλησης ήταν περίπου 44 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, είχε γίνει φανερό εδώ και εβδομάδες ότι υπήρχαν σοβαρά σημεία τριβής. Η Washington Post ανέφερε την Πέμπτη ότι η συμφωνία βρισκόταν σε σοβαρό κίνδυνο επειδή ο Μασκ πίστευε ότι τα δεδομένα για ψεύτικους λογαριασμούς χρηστών δεν μπορούσαν να επαληθευτούν.
Οι παρατηρητές υποθέτουν ότι η σύγκρουση θα αποφασιστεί τώρα μόνο σε μια μακρά δικαστική διαμάχη. Ο Μασκ έκανε την προσφορά του τον Απρίλιο και η διοίκηση του Twitter την αποδέχτηκε. Στα μέσα Μαΐου, ο Μασκ είπε με έκπληξη στους περισσότερους από 92 εκατομμύρια οπαδούς του στο Twitter ότι η εξαγορά ήταν σε αναμονή. Αυτό το δικαιολόγησε με την έλλειψη πληροφοριών για τον αριθμό των spam και των ψευδών λογαριασμών στο Twitter. Ωστόσο, ο Μασκ επιβεβαίωσε ότι σκοπεύει να συνεχίσει με την αγορά.
Στο παρελθόν, το ίδιο το Twitter έπρεπε να παλέψει με το γεγονός ότι, σε αντίθεση με ανταγωνιστές όπως το Facebook ή η Google, η υπηρεσία δεν είχε κέρδη, παρά τον σταθερά αυξανόμενο αριθμό χρηστών και τον ρόλο της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι αναλυτές είχαν υποθέσει στα μέσα Μαΐου ότι οι ενέργειες του Μασκ θα μπορούσαν επίσης να είναι μέρος μιας στρατηγικής για τη μείωση της τιμής αγοράς. Ο δισεκατομμυριούχος είχε υποβάλει την προσφορά του όταν οι περισσότερες μετοχές τεχνολογίας στα παγκόσμια χρηματιστήρια ήταν ακόμα σημαντικά υψηλότερες από πρόσφατα. Στις αρχές Μαΐου, ήταν στο Twitter ήταν ακόμα κοντά στα 50 δολάρια.
Ο Μασκ είχε μεγάλα σχέδια για το Twitter. Είχε λοιπόν ανακοινώσει ότι ήθελε να βγάλει από το χρηματιστήριο την 16χρονη εταιρεία. Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι ήθελε να κάνει το Twitter καταφύγιο για την ελευθερία της έκφρασης και επίσης να αφήσει τον απαγορευμένο πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει στην πλατφόρμα. Οι υποστηρικτές των καταναλωτών είχαν εκφράσει την ανησυχία τους ότι υπό το Twitter του Μασκ, πολύ λίγα θα μπορούσαν να γίνουν για τη ρητορική μίσους και την παραπληροφόρηση.
Ο Μασκ ήθελε να αυξήσει τον αριθμό των χρηστών του Twitter από περίπου 229 εκατομμύρια σε ένα δισεκατομμύριο. Ωστόσο, ήθελε να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων. «Αυτή τη στιγμή τα έξοδα υπερβαίνουν τα έσοδα», είχε εξηγήσει.
Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν ο Μασκ θα πληρώσει το συμφωνηθέν πρόστιμο 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων εάν η εξαγορά ακυρωθεί πραγματικά. Μπορούσε να το αντέξει οικονομικά: τα περιουσιακά στοιχεία του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου εκτιμήθηκαν πρόσφατα σε 265 δισεκατομμύρια δολάρια από το περιοδικό Forbes. Αυτό τον καθιστά ως τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο. Ενόψει του εκτεταμένου εταιρικού του δικτύου, που περιλαμβάνει την Tesla καθώς και τις SpaceX, Neuralink και The Boring Company, οι επενδυτές της Tesla είχαν επίσης εκφράσει την ανησυχία ότι ο Musk θα μπορούσε στη συνέχεια να ξεπεράσει τον εαυτό του με μια εξαγορά του Twitter. Ο Μασκ αρχικά σχεδίαζε να χρηματοδοτήσει την εξαγορά του Twitter με δάνεια που υποστηρίζονταν από τις μετοχές του. Αφού η τιμή της μετοχής της Tesla είχε πέσει σημαντικά, ήθελε να προσελκύσει περισσότερους επενδυτές.