Το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού εκτιμάει ο πρόεδρος του Queen’s College, Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, the corporate parent of PIMCO Μοχάμεντ Ελ Εριάν, πως είναι το πιο πιθανό για την περίοδο που θα ακολουθήσει, η οποία για να αντιμετωπιστεί θα χρειαστεί δράση τόσο από τις κεντρικές τράπεζες όσο και από τις κυβερνήσεις.
Εξηγώντας, από το ετήσιο συνέδριο του Economist, πού στηρίζει την εκτίμησή του, ο κ. Ελ Εριάν σημείωσε ότι είμαστε στη μέση μιας θεμελιώδους παγκόσμιας αλλαγής, καθώς μετακινούμαστε από έναν κόσμο όπου η ζήτηση ήταν ανεπαρκής σε έναν κόσμο όπου η προσφορά είναι ανεπαρκής.
«Η αλλαγή αυτή εξέπληξε τους policy makers. Tόσο οι κεντρικές τράπεζες όσο και οι επιχειρήσεις πιάστηκαν off side, μπροστά σε αυτό το σοκ της προσφοράς», σχολίασε ο κ. Ελ Εριάν, ο οποίος μίλησε επίσης για ελαττωματικές αγορές που είχαν συνηθίσει σε μαζικές ενέργειες από τις κεντρικές τράπεζες και τώρα διαπιστώνουν ότι κανένα περιουσιακό στοιχείο δεν είναι ασφαλές, κι έτσι αντιδρούν.
Στην ουσία ο στασιμοπληθωρισμός πρόκειται για μια κατάσταση συνύπαρξης της στασιμότητας στην οικονομία με τον υψηλό πληθωρισμό. Τους τελευταίους μήνες γίνεται πολύ λόγος για τον στασιμοπληθωρισμό, με τις απόψεις να διίστανται. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για παράδειγμα, θεωρεί απίθανο το σενάριο στασιμοπληθωρισμού για την Ευρωζώνη. Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις στη «Ν» του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της διεύθυνσης οικονομικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο, σύμφωνα με τον οποίο μια παρατεταμένη περίοδος «στασιμοπληθωρισμού» δεν είναι στο βασικό σενάριο πρόβλεψης. Η Capital Economics, από την άλλη, θεωρεί πως «ο στασιμοπληθωρισμός είναι ήδη εδώ».
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί όμως η τρέχουσα κρίση; Σύμφωνα με τον κ. Ελ Εριάν πρέπει:
- οι κεντρικές τράπεζες να διασφαλίσουν ότι δεν θα ξεφύγει εκτός ελέγχου ο πληθωρισμός,
- οι κυβερνήσεις να μετατοπίσουν τις δημοσιονομικές προσπάθειες στις πιο ευάλωτες ομάδες των πληθυσμών και να εφαρμόσουν πολύ περισσότερες προληπτικές μεταρρυθμίσεις,
- να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στον μη τραπεζικό τομέα, και
- συγχρόνως να επιτευχθεί διεθνής συνεργασία και συνεννόηση.
«Δεν είμαστε ακόμα εκεί, εξ ου και η ανησυχία για ύφεση και αστάθεια στις αγορές», παρατήρησε ο κ. Ελ Εριάν, λέγοντας πως χρειαζόμαστε χρόνο, δεξιότητες, τύχη και ανθεκτικότητα.
Ο ίδιος άσκησε έντονη κριτική στην Fed, λέγοντας ότι λανθασμένα επέμενε πως ο πληθωρισμός ήταν παροδικός. Το γεγονός αυτό, συμπλήρωσε, είχε μαζικές συνέπειες δημιούργησε μικρές φωτιές σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο. «Η τραγωδία είναι ότι θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει», εκτίμησε ο κ. Ελ Εριάν.
Τέλος, αναφορικά με την Ελλάδα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πριν από μία 10ετία υπέστη μια σχεδόν θανατηφόρα καρδιακή προσβολή. «Και όταν επιζείς χάρη στον γιατρό που αφοσιώνεται για να κάνει ό,τι χρειάζεται μετά από μια σχεδόν θανατηφόρα καρδιακή προσβολή, τότε αλλάζεις συμπεριφορά. Και η Ελλάδα έχει αλλάξει συμπεριφορά με έναν πολύ θεμελιώδη τρόπο».
naftemporiki.gr