Skip to main content

Στερλίνα: Το κάποτε απίθανο σενάριο, που πλέον τώρα είναι κοντά

Το να βυθιστεί η στερλίνα κάτω από την ισοτιμία του 1,05 ανά δολάριο — σχεδόν αδιανόητο μόλις πριν από λίγους μήνες — έχει τώρα περίπου 1 στις 35 πιθανότητες να συμβεί πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Τα οικονομικά στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν να απογοητεύουν, αν και με ρυθμό παρόμοιο με αυτό των ΗΠΑ, οπότε δεν δίνουν στη λίρα κανένα σχετικό πλεονέκτημα.

Από την άλλη πλευρά, οι εκπλήξεις για τον πληθωρισμό, όπως μετρούνται με τους δείκτες Citi, δείχνουν ότι το σκηνικό του πληθωρισμού είναι χειρότερο από το αναμενόμενο σε σύγκριση με τις ΗΠΑ. Αυτή η σχέση έχει δείξει καλή συσχέτιση με τις ετήσιες μεταβολές της στερλίνας τα τελευταία χρόνια και δείχνει την πιθανότητα περαιτέρω πτωτικής τάσης GBP/USD.

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο και αυτός που θα μπορούσε να δώσει το τελειωτικό «χτύπημα», είναι το μεγάλο και επιδεινούμενο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών του Ηνωμένου Βασιλείου. Έφθασε στο 4,2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το πρώτο τρίμηνο, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, ενώ οι υποκείμενοι παράγοντες επιδεινώνονται.

Το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζει έλλειμμα αγαθών και πλεόνασμα υπηρεσιών με τον υπόλοιπο κόσμο. Το έλλειμμα αγαθών συνεχίζει να επιδεινώνεται καθώς το Brexit δυσχεραίνει το εμπόριο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το πλεόνασμα των υπηρεσιών έχει δείξει ελάχιστη βελτίωση. Το καθαρό αποτέλεσμα είναι η επιδείνωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών του Ηνωμένου Βασιλείο. Τα νέα χαμηλά στη στερλίνα αποτελούν σημαντικό κίνδυνο εάν υπάρξει ξαφνική διακοπή των εισροών κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Ακόμη πιο καταδικαστική είναι η σταδιακή μείωση — από την οικονομική κρίση του 2008 — του πρωτογενούς εισοδήματος, των καθαρών τόκων και των κερδών που λαμβάνονται από τις επενδύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στο εξωτερικό και επίσης μέρος του τρεχούμενου λογαριασμού. Το πρωτογενές εισόδημα κατά το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 1990 και του 2000 ήταν πλεονασματικό, καθώς το ΗΒ κέρδισε περισσότερα από τις επενδύσεις του στο εξωτερικό από όσα πληρώνει σε ξένους επενδυτές στο ΗΒ. Για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, το πρωτογενές εισόδημα ήταν ελλειμματικό, υποδεικνύοντας την κατάρρευση ενός «προνομίου» που κάποτε απολάμβανε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν είναι συναισθηματικές, αλλά η ετυμηγορία τους εδώ είναι βάναυση και αναπόφευκτη: το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι πλέον μια πρώτης τάξεως δύναμη, και δεν ήταν εδώ και αρκετό καιρό. Το σημερινό ντόμινο είναι απλώς οι σπόροι που φυτεύτηκαν πριν από αρκετά χρόνια.

naftemporiki.gr