Skip to main content

Πιο χαλαρά οι IPOs στην τεχνολογία

Από την έντυπη έκδοση

Σε χαλάρωση των κανονισμών για τις αρχικές δημόσιες εγγραφές (IPOs) των νεοσύστατων επιχειρήσεων της Ευρώπης στον χώρο της τεχνολογίας προχωρά η Ε.Ε.

Ο νόμος της Ε.Ε. για τις δημόσιες εγγραφές, που θα τεθεί σε ισχύ το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, θα επιτρέπει «στους ιδρυτές και στις οικογένειες να διακρατούν τον έλεγχο και μετά τη δημόσια εγγραφή, ενόσω αντλούν κεφάλαια και απολαμβάνουν τα οφέλη της εισαγωγής στο χρηματιστήριο», σύμφωνα με προσχέδιο της νέας στρατηγικής της Ε.Ε. για την ψηφιακή καινοτομία. Στόχος της Ε.Ε. είναι να προσελκύσει 45 δισ. ευρώ σε νέο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Η Γηραιά ήπειρος έχει μέχρι στιγμής πολύ λιγότερες τεχνολογικές εταιρείες σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα, γεγονός που η Κομισιόν αποδίδει στην «αποσπασματική και εχθρική προς την ανάληψη ρίσκου φύση» των αγορών επιχειρηματικού κεφαλαίου της Ευρώπης. Την ίδια στιγμή, τα παραδοσιακά τραπεζικά προϊόντα, όπως τα δάνεια, διαδραματίζουν πιο σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση των νεοφυών τεχνολογικών επιχειρήσεων σε σχέση με άλλες εναλλακτικές πηγές, όπως η χρηματοδότηση μέσω μετοχικού κεφαλαίου.

Εκτός από την απλοποίηση του πλαισίου κανονισμών για τις δημόσιες εγγραφές, ο νέος νόμος της Ε.Ε. θα επιτρέπει στις χώρες-μέλη να χρησιμοποιούν κρατική βοήθεια για δοκιμαστικές και πρωτοπόρες υποδομές.

Η Ε.Ε. έχει μείνει επίσης πίσω και στην κούρσα προσέλκυσης ταλέντων, όπως αναφέρει η Κομισιόν, καθώς ερευνητές και ακαδημαϊκοί φεύγουν για τις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν θα ξεκινήσει μία πρωτοβουλία αναζήτησης ταλέντων με σκοπό να βρει 1 εκατ. άτομα για να εργαστούν στην τεχνολογία, με την υποστήριξη 20 εκατ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Επιπλέον, η Κομισιόν υπογραμμίζει και το χαμηλό ποσοστό γυναικών σε τεχνολογικές start ups.

Την ίδια στιγμή, ευρωβουλευτές υποστήριξαν τους κανόνες ορόσημο για την τιθάσευση των τεχνολογικών κολοσσών, όπως Alphabet, Amazon, Apple, Facebook και Microsoft, σημειώνοντας ωστόσο τον κίνδυνο να μην μπορέσουν εύκολα να επιβληθούν από τις ρυθμιστικές αρχές λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων που έχουν στη διάθεσή τους. Μαζί με τους κανονισμούς αυτούς, γνωστούς ως Digital Markets Act, οι ευρωβουλευτές έδωσαν το πράσινο φως και στην Digital Services Act, που υποχρεώνει τις online πλατφόρμες να λάβουν περισσότερα μέτρα για να εποπτεύουν το παράνομο περιεχόμενο του Διαδικτύου.