Mέρα με τη μέρα η κατάσταση στο ενεργειακό πεδίο επιδεινώνεται στη Γερμανία, με τις ειδήσεις που βγαίνουν καθημερινά πλέον για τα αποθέματα φυσικού αερίου να μην εμπνέουν καμία απολύτως αισιοδοξία.
Ο Γερμανός υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ επανήλθε με νέες δηλώσεις στο Συνέδριο Βιωσιμότητας της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung την Πέμπτη προειδοποιώντας ότι ήδη τις επόμενες κιόλας μέρες, στις 11 Ιουλίου, η Ρωσία θα μπορούσε να σταματήσει τη συνολική ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στη Βαλτική.
«Υπάρχει κίνδυνος να κλείσει εντελώς ο αγωγός» είπε χαρακτηριστικά. Η Ρωσία έχει ήδη επικαλεστεί τεχνικές δυσλειτουργίες για να περιορίσει τη ροή φυσικού αερίου, όμως στις 11 Ιουλίου ξεκινούν οι επίσημες εργασίες συντήρησης. Συνήθως ο αγωγός κλείνει εν μέσω θέρους για δέκα ημέρες. Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ εκφράζει πλέον δημόσια τον φόβο ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να προκαλέσει αυτό που όλοι «τρέμουν» στη Γερμανία: το οριστικό κλείσιμο της στρόφιγγας ρωσικού φυσικού αερίου.
Επανέλαβε πάντως ότι ναι μεν τώρα μέσα στο καλοκαίρι η επάρκεια της Γερμανίας είναι διασφαλισμένη, κανένας πλέον όμως δεν μπορεί να πει τίποτα με σιγουριά για τον χειμώνα. «Το φυσικό αέριο για τη Γερμανία είναι πλέον σπάνιο αγαθό» ανέφερε.
Το μέλλον στις αντλίες θερμότητας
Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός συνασπισμός, μετά από πρόταση του Πράσινου υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ αλλά και της υπ. Υποδομών Κλάρα Γκάιβιτς, επεξεργάζεται φιλόδοξο ενεργειακό σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο μέχρι το 2030 θα πρέπει να εγκατασταθούν σε γερμανικά σπίτια έξι εκατομμύρια αντλίες θερμότητας.
Πρόκειται για συστήματα θέρμανσης που μεταφέρουν θερμική ενέργεια πχ. μέσω του νερού ή του αέρα – πχ. τα γνωστά κλιματιστικά που είναι ευρέως διαδομένα στην Ελλάδα συγκαταλέγονται σε αυτό το είδος θέρμανσης – ή ακόμη μέσω γεωθερμίας. Μάλιστα για να καταστεί η παραγόμενη θερμότητα αξιοποιήσιμη, χρειάζονται ηλεκτρικό ρεύμα για τη λειτουργία τους. Άλλος ένας στόχος της κυβέρνησης είναι το ρεύμα αυτό να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Μεσοπρόθεσμος στόχος είναι πάντως να εγκατασταθούν μέχρι το 2024 500.000 αντλίες θερμότητας σε γερμανικά σπίτια. Ένας τεράστιος αριθμός, αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρυσι στη Γερμανία εγκαταστάθηκαν μόνο 150.000 τέτοιες αντλίες. Για τη γερμανική κυβέρνηση είναι σε κάθε περίπτωση ένας ακόμη τρόπος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε γρήγορη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον.
Σύμφωνα με πληροφορίες του κλάδου, από τα περίπου 21 εκατομμύρια συστημάτων θέρμανσης στη Γερμανία, τα 14 εκατομμύρια λειτουργούν με φυσικό αέριο, τα 5,5 εκατομμύρια με πετρέλαιο, περίπου 900.000 με βιομάζα και 1,1 εκατομμύριο με αντλίες θερμότητας.