Skip to main content

Σοφόν… το ασαφές: Γιατί «απομονώθηκε» η Αθήνα

Από την έντυπη έκδοση

Επί μία ώρα χθες η Αθήνα είχε πορεία που αποτύπωσε την αδυναμία να αποκτήσει η αγορά κατεύθυνση. Ο μέσος όρος, με προχθεσινό κλείσιμο στις 823,2 μονάδες, κυμαινόταν ανάμεσα στις 826, που έπιασε στις 10:38, και στις 821,4, που εμφανίστηκαν στις 10:52. Μόλις στις 11:23 το πλήθος των ανοδικών blue chips και το είδος των πτωτικών που περιορίστηκαν σε 6-7 έδωσε στους επαγγελματίες σαφές μήνυμα πως πάμε για άνοδο. Τη σταθερότητα της οποίας εξασφάλιζε το σταθερό, μετά από ταλαντεύσεις, αγοραστικό ενδιαφέρον για όλες τις συστημικές τράπεζες.

 Η εκτίμηση μας ήταν ότι το διαμόρφωσε η παρέμβαση της Κριστίν Λαγκάρντ από το ετήσιο φόρουμ της ΕΚΤ στην Πορτογαλία. Έτσι, όταν μετά από δύο ώρες συναλλαγών ο τζίρος συμπλήρωσε τα 11 εκατ. ευρώ, ο Γ.Δ. ήταν στις 828,2 μονάδες, με άνοδο 0,6% και σχεδόν σταθερά τα κέρδη του ΔΤΡ πάνω από το 1,2%. Πόση αισιοδοξία να προκαλεί αυτή η εικόνα σε έναν μόνιμο εγχώριο επενδυτή, που είχε προσδοκίες για τον δείκτη της αγοράς σχετικές με την υπέρβαση των 1.000 μονάδων φέτος; Αυτή η σκέψη δικαιολογεί και τη σχέση των ανοδικών έναντι των πτωτικών μετοχών, που ήταν στο 44/36 με 12 αμετάβλητες.

 Με αυτές τις συνθήκες η αγορά συμπλήρωσε πλάγια πορεία μίας ώρας με πάνω όριο τις 829,87 μονάδες, που έγιναν υψηλό ημέρας στις 12:00, και κάτω όριο τις 827,5 μονάδες. Την ίδια ώρα όλοι οι δείκτες των αγορών του ευρώ είχαν άνοδο, που για τους περισσότερους περνούσε το 1%! Με τη συμπλήρωση των 20 εκατ. ευρώ στην αξία συναλλαγών ο Γ.Δ. εμφάνιζε πάλι οριακή μεταβολή +0,01%, αφού ήταν στις 823,23 μονάδες και τα πακέτα είχαν τζίρο 763 χιλ. ευρώ. Η αλλαγή στη σχέση ανοδικών – πτωτικών, που είχε πιάσει το 35/59 με 11 αμετάβλητες, υπογράμμιζε την αδυναμία της αγοράς να προκαλέσει αγοραστικό ενδιαφέρον. Εκτός του απαραιτήτου για να κρατηθεί η αγορά σε αξιοπρεπή επίπεδα. 

Την παρτίδα χθες, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια περίπου στο +1%, πάλευαν να σώσουν ορισμένα από τα τραπεζικά blue chips, καθώς στο καθημερινό rotation χθες ήταν η σειρά τους να παίξουν τον ρόλο του αντίβαρου στην πτώση. Πίκρα με το σταγονόμετρο μοιράζει η αγορά και αυτό δικαιολογεί τη ράθυμη εικόνα των συναλλαγών ακόμα και εν μέσω ανόδου παγκόσμια. Η δε αιτία γι’ αυτά που «απομονώνουν» την Αθήνα, πρέπει να είναι κάτι σημαντικό για την επενδυτική νοοτροπία και να αφορά μόνο την Ελλάδα. Οι λύσεις σε αυτή την εξίσωση δεύτερου βαθμού είναι: α) η αστάθεια λόγω εκλογών και β) τα ζητήματα με την Τουρκία. 

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

Μια τεράστια κυβίστηση

Τι είναι η πολιτική; Η αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ των απλών πολιτών και της ομάδας των ανθρώπων που θεωρούν ότι μπορούν να διαχειριστούν την πολιτική εξουσία στον δήμο, στη χώρα, στην ήπειρο και στον κόσμο ολάκερο; Συχνά οι πολιτικοί με τις επιλογές τους διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που αναγκάζονται να δώσουν κατεύθυνση στις αποφάσεις τους από την τάση που επικρατεί στην κοινωνία για ένα θέμα. Για παράδειγμα, πραγματοποίησε η Ε.Ε. μια τεράστια κυβίστηση σε σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη, επιλέγοντας επιστροφή στον λιγνίτη. Αφού πρώτα μια σειρά από άσχετα μεταξύ τους δρώμενα, με κορύφωση την παρουσία της Σουηδής ακτιβίστριας που απαιτούσε επιθετικά λύση εδώ και τώρα, ευαισθητοποίησαν τους καλοβαλμένους Ευρωπαίους. Η επιλογή του φυσικού αερίου φαινόταν πως άφηνε την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο. Αποδείχθηκε πως τελικά αφήνει τους Ευρωπαίους… πεινασμένους. Ηγέτες και λαοί πολλές φορές λαθεύουν. Εκτός του να το νιώσουν, χρειάζεται… να το παραδεχτού.

Σοφοκλής β’
Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης