Skip to main content

Λαγκάρντ: Το νέο εργαλείο της ΕΚΤ θα φέρει δικλίδες ασφαλείας

Τις γενικές αρχές που θα διέπουν το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, με το οποίο η ΕΚΤ θέλει να βάλει φρένο στον κατακερματισμό της αγοράς, παρουσίασε η Κριστίν Λαγκάρντ. Διαβεβαίωσε πως αυτό θα είναι αρκετά αποτελεσματικό ώστε να αποτρέψει την εκρηκτική άνοδο αποδόσεων και spreads στη ζώνη του ευρώ, αλλά ταυτόχρονα θα διασφαλίζει ότι οι κυβερνήσεις θα διατηρούν τα δημοσιονομικά τους σε τάξη. Παράλληλα εξέφρασε έντονη ανησυχία για τον πληθωρισμό και υποβάθμισε τους φόβους ύφεσης, στέλνοντας σήμα για ταχύτερες αυξήσεις επιτοκίων αν χρειαστεί. 

«Το νέο εργαλείο θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό, αλλά και να είναι αναλογικό και να περιλαμβάνει επαρκείς δικλίδες ασφαλείας ώστε να διατηρεί το κίνητρο στα κράτη – μέλη να ακολουθούν συνετή δημοσιονομική πολιτική» σημείωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΚΤ από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου της κεντρικής τράπεζας στη Σίντρα της Πορτογαλίας. 

Η ΕΚΤ πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες – για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία – ενώ θα προβεί και σε νέα αύξηση (πιθανότατα ακόμη μεγαλύτερη) τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει αποδειχθεί πολύ πιο επίμονος από όσο αρχικά υπολογιζόταν. Ωστόσο η επιθετική επιστροφή σε αυστηρή νομισματική πολιτική θέτει σε ισχυρή πίεση τα κρατικά ομόλογα του ευρώ και ειδικά εκείνα της περιφέρειας, δημιουργώντας τον κίνδυνο μίας νέας κρίσης. Αυτό θέλει να προλάβει με το νέο εργαλείο, που ανακοίνωσε σε πρόσφατη έκτακτη συνεδρίασή της. 

Το νέο εργαλείο αφορά πρωτίστως τις υπερχρεωμένες χώρες, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία και όσες άλλες βέβαια βρεθούν σε ανάγκη. Όπως είπε η κ. Λαγκάρντ θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί σε οποιοδήποτε σημείο των επιτοκίων, από τη στιγμή που δεν επηρεάζει τη νομισματική πολιτική. 

Έντονη ανησυχία για τον πληθωρισμό 

Η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας διεμήνυσε πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει σε ανεπιθύμητα υψηλά επίπεδα, σημειώνοντας μάλιστα πως οι πληθωριστικές πιέσεις όχι μόνο εντείνονται, αλλά και διευρύνονται στις τοπικές οικονομίες.

Πρόσθεσε πως η ΕΚΤ εξακολουθεί να περιμένει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και δεν φοβάται με βάση έως τα τώρα δεδομένα μία ύφεση. Σε περίπτωση αβεβαιότητας για τις προοπτικές της οικονομίας, οι κινήσεις της θα είναι σταδιακές, είπε. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως θα υπάρχει πάντα η επιλογή να δράσει πιο αποφασιστικά με ταχύτερες αυξήσεις επιτοκίων, αν αυτό κριθεί αναγκαίο. 

naftemporiki.gr