Tης Νατάσας Στασινού
[email protected]
Οι αγορές μετοχών και ομολόγων κινούνται από τα δεδομένα, αλλά σε μεγάλο βαθμό και από τις ελπίδες και τους φόβους για τη μελλοντική πορεία της ανάπτυξης και του πληθωρισμού. Το πρώτο εξάμηνο του 2022 το αφήγημα που κυριάρχησε ήταν αυτό του στασιμοπληθωρισμού, αφού ήρθαν στο προσκήνιο οι φόβοι για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve και όχι μόνο που θα πατήσουν φρένο στην ανάπτυξη την ώρα που ο πληθωρισμός θα είναι ακόμη στα ύψη. Σε μεγάλο βαθμό οι φόβοι αυτοί επιβεβαιώνονται. Ποιο όμως θα είναι το κύριο αφήγημα που θα κινήσει τις αγορές το δεύτερο εξάμηνο; Η UBS εξετάζει 4 σενάρια για τις εξελίξεις στην οικονομία και εξηγεί ποιος θα είναι ο αντίκτυπός τους για τους επενδυτές.
Σε call με δημοσιογράφους οι αναλυτές της UBS παρουσίασαν τα ακόλουθα σενάρια, που περιγράφονται και σε εκτενές report της ελβετικής τράπεζας.
Σενάριο 1 – Στασιμοπληθωρισμός
Γίνεται πολύ λόγος για τον στασιμοπληθωρισμό τους τελευταίους μήνες. Πρόκειται για μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται από στασιμότητα της οικονομίας και υψηλό πληθωρισμό. Για τη UBS το συγκεκριμένο σενάριο έχει πιθανότητες 20% στο δεύτερο εξάμηνο. Σε αυτή την περίπτωση οι φόβοι ότι η Fed θα μείνει πίσω από την καμπύλη στον πληθωρισμό συνεχίζουν να κυριαρχούν στις αγορές, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ομολόγων να καταγράψουν περαιτέρω αύξηση. Οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων καθιστούν τις μετοχές λιγότερο ελκυστικές, με αποτέλεσμα αυτές να τεθούν σε τροχιά πτώσης. Εάν γίνει πραγματικότητα αυτό το σενάριο οι επενδυτές θα πρέπει να χαράξουν μία στρατηγική ρευστότητας και να επιδιώξουν διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου τους μέσω των hedge funds.
Σενάριο 2 – «Βουτιά»
Μία αισθητή πτώση στην οικονομική ζήτηση θα οδηγήσει σε ύφεση της οικονομίας και απότομη πτώση του πληθωρισμού. Οι επενδυτές θα περιμένουν πλήγμα στα εταιρικά κέρδη, γεγονός που θα πυροδοτήσει ρευστοποιήσεις στις αγορές μετοχών. Η Fed θα εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης επιτοκίων, γεγονός που θα στηρίξει τα ομόλογα. Το σενάριο συγκεντρώνει πιθανότητες 30%. Σε μία τέτοια περίπτωση οι επενδυτές θα πρέπει να στραφούν σε ενεργητικό ποιότητας και σε μετοχές των λεγόμενων «αμυντικών» κλάδων, όπως είναι αυτός της υγείας. Η UBS προτείνει επίσης στους επενδυτές να κλείσουν το “κενό” στις τοποθετήσεις σταθερού εισοδήματος με ανθεκτικά χρεόγραφα, αλλά και να αναζητήσουν ευκαιρίες που γεννά η υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές συναλλάγματος, εμπορευμάτων και μετοχών.
Σενάριο 3 – Ομαλή προσγείωση
Είναι το πλέον πιθανό σενάριο με τις πιθανότητες στο 40%. Αν γίνει πραγματικότητα, ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός, αλλά οι επενδυτές θα έχουν πειστεί πως μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο και οι αποδόσεις των ομολόγων δεν θα οδηγηθούν υψηλότερα σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Οι προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη δεν θα είναι ούτε ουσιαστική ανάκαμψη ούτε πτώση. Οι μετοχές θα σημειώσουν μέτρια άνοδο. Οι επενδυτές σε ένα τέτοιο σενάριο καλούνται να επενδύσουν σε μετοχές αξίας, οι οποίες τείνουν να πετυχαίνουν υπεραπόδοση σε περιόδους που ο πληθωρισμός είναι πάνω από 3%. Επίσης θετικές θα είναι οι προοπτικές για τις μετοχές των κλάδων ενέργειας, κυβερνοασφάλειας και τροφίμων. Και τούτο γιατί ζούμε σε μία εποχή που όλα έχουν να κάνουν με την ασφάλεια: ενεργειακή, επισιστιστική και κυβερνοασφάλεια.
Σενάριο 4 – Αναθέρμανση
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σενάριο θετικών εκπλήξεων και συγκεντρώνει πιθανότητες μόλις 10%. Ο πληθωρισμός σε αυτό το σενάριο θα ήταν χαμηλότερος των προβλέψεων, ενώ ένας συνδυασμός παύσης πυρός στην Ουκρανία, τερματισμού της πολιτικής μηδενικής ανοχής έναντι της Covid-19 στην Κίνα και υψηλότερης συμμετοχής στην αγορά εργασίας, θα άνοιξε την όρεξη των επενδυτών για ρίσκο. Σε μία τέτοια περίπτωση οι μετοχές θα επιδίδονταν σε δυναμικό ράλι. Η UBS προτείνει επενδύεσις σε μετοχές ανάπτυξης και σε private equity.
Συνοψίζοντας οι συμβουλές της UBS είναι οι ακόλουθες:
1. Διαχειριστείτε μία στρατηγική ρευστότητας
2. Διαφοροποίηση με hedge funds
3. Προσθέστε «αμυντικές» μετοχές και ποιότητα
4. Αξιοποιείστε τη ρευστότητα
5. Επενδύστε σε αξία
6. Προετοιμαστείτε για την εποχή της ασφάλειας
7. Να είστε επιλεκτικοί στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη
8. Επενδύστε σε private equity