Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Προσδοκίες ότι η καλή πορεία των φορολογικών εσόδων θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, δημιουργώντας επιπλέον δημοσιονομικό χώρο εν όψει ενός δύσκολου φθινοπώρου τρέφει η κυβέρνηση.
Το δημοσιονομικό κόστος του πακέτου στήριξης για τα καύσιμα ύψους 375 εκατ. ευρώ, που ανακοινώθηκε χθες, ουσιαστικά χρηματοδοτήθηκε από τον «μόνιμο» δημοσιονομικό χώρο που δημιουργήθηκε μέσα στον Μάιο, ενώ ανέβασε τον συνολικό λογαριασμό των μέτρων στήριξης για το 2022 στα 8,44 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,228 δισ. ευρώ επιβαρύνουν απευθείας τον κρατικό προϋπολογισμό. Εν όψει ενός πολύ δύσκολου φθινοπώρου και χειμώνα -τουλάχιστον με βάση τα σημερινά δεδομένα- φαίνεται ότι μπορεί να προκύψει και πρόσθετος χώρος για τρεις λόγους:
Πρώτον, διότι -με βάση τουλάχιστον τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών- προς το παρόν δεν καταγράφεται ουσιαστική μείωση στην κατανάλωση των καυσίμων. Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι στο πετρέλαιο κίνησης οι πωλήσεις κινούνται λίγο υψηλότερα ακόμη και από τα επίπεδα του 2019 (δηλαδή πριν από την πανδημία), ενώ οι πωλήσεις της βενζίνης έχουν μονοψήφια ποσοστιαία πτώση σε σχέση με το 2019. Αυτό σημαίνει αυξημένα φορολογικά έσοδα κυρίως από τον ΦΠΑ που είναι συνδεδεμένος με τις πολύ υψηλές τιμές.
Δεύτερον, διότι υπάρχουν τα πρώτα σημάδια ισχυρής ανάκαμψης του τουρισμού. Ο προϋπολογισμός έχει συνταχθεί με την εκτίμηση ότι τα τουριστικά έσοδα του 2022 θα φτάσουν στο 80% των εσόδων του 2019. Από τα έσοδα του Απριλίου τα μηνύματα ήταν ενθαρρυντικά, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Μάιο, όπως ανέφερε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Τρίτον, διότι ο ίδιος ο πληθωρισμός «γεννάει» φορολογικά έσοδα. Και λόγω της αύξησης των ονομαστικών αποδοχών (σ.σ.: αυτόματα αυξάνει η παρακράτηση φόρου) και λόγω της αύξησης των εσόδων από τον ΦΠΑ.
Με την καταβολή των 200 εκατ. ευρώ για το ανανεωμένο Fuel Pass και τα περίπου 110 εκατ. ευρώ για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης (σ.σ.: τα υπόλοιπα 60 εκατ. ευρώ αφορούν την επίσπευση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο), ο συνολικός λογαριασμός των προγραμματισμένων για φέτος μέτρων στήριξης ανέρχεται πλέον στα 8,44 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών.
Η μερίδα του λέοντος αφορά την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, αλλά και με την αξιοποίηση πόρων του κρατικού προϋπολογισμού. Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 6,038 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 850 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι τα χρήματα που θα χρηματοδοτήσουν τον λεγόμενο «μόνιμο μηχανισμό», ο οποίος, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, πήρε χθες την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να ενεργοποιηθεί από την 1η Ιουλίου. Πρακτικά, κάθε μήνα από τον Ιούλιο και μετά, ο κρατικός προϋπολογισμός θα εκταμιεύει περί τα 150 εκατ. ευρώ ανά μήνα για να στηρίζει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτοί οι πόροι θα φτάσουν υπό την προϋπόθεση ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα κινείται στην περιοχή των 100 ευρώ και ότι η τιμή της μεγαβατώρας του ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα ξεπερνά σε μέσο όρο τα 225 ευρώ. Προς το παρόν, το φυσικό αέριο είναι πάνω από το όριο επιφυλακής, ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα κινείται λίγο χαμηλότερα από το ποσό που προαναφέρθηκε.
Όπως τόνισε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες -τα 375 εκατ. ευρώ, στα οποία όμως προστίθενται και τα 250 εκατ. ευρώ από τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ σε μεταφορές, κινηματογράφους κ.λπ., αλλά και τα 370 εκατ. ευρώ του ΕΝΦΙΑ-, ο στόχος για συγκράτηση του ελλείμματος στο 2% του ΑΕΠ παραμένει. Προς το παρόν, από τα 8,441 δισ. ευρώ, που είναι το συνολικό κονδύλι των μέτρων, τα 3,228 δισ. ευρώ αφορούν τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτός ο δημοσιονομικός χώρος είναι ήδη εξασφαλισμένος κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού του πρώτου 5μήνου. Επίσης, το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να συγκρατηθεί το έλλειμμα κάτω από το 2%. Έτσι, ο όποιος χώρος δημιουργηθεί από εδώ και στο εξής, θα μπορεί να διατεθεί για πρόσθετα μέτρα στήριξης από το φθινόπωρο.