Skip to main content

Χρηματιστήρια: Ρευστοποιήσεις στην Αθήνα, μεγάλες απώλειες στην Ευρώπη

Μετά την τεχνική άνοδο των τελευταίων ημερών, το Χρηματιστήριο Αθηνών κινείται και πάλι πτωτικά, αλλά ελεγχόμενα, στο -0,74% και τις 834 μονάδες. Πιέσεις ασκούνται στις τράπεζες (-1,74%). Η Αθήνα παρακολουθεί τις μεγάλες απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία χάνουν τα κέρδη των τελευταίων συνεδριάσεων.

Στο ταμπλό, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν Alpha Bank και Εθνική (-2,5%) και ακολουθούν Eurobank -1,7% και Πειραιώς -1,5%. Στα μη τραπεζικά blue chips, την μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν Lamda, Viohalco (-2,6%).

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει φέτος ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης, φθάνοντας το 3,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, το ΔΝΤ κάνει λόγο για 6,1% φέτος εξαιτίας των υψηλών τιμών ενέργειας. Πάντως εκτιμά ότι τόσο η ανάπτυξη όσο και ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθούν το 2023, φτάνοντας στο 2,6 και 1,2%, αντίστοιχα.

Τριγμοί στην Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχωρούν απότομα την Τετάρτη, εγκαταλείποντας τα κέρδη των προηγούμενων συνεδριάσεων καθώς η παγκόσμια αστάθεια συνεχίζεται.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,7% στις αρχές του εμπορίου, με τους βασικούς πόρους να διολισθαίνουν 4% για να οδηγήσουν σε απώλειες καθώς όλοι οι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια έπεσαν σε αρνητικό έδαφος. Απώλειες άνω του 2% καταγράφονται σε Φρανκφούρτη και Μιλάνο.

Το κλίμα της αγοράς διεθνώς μετατοπίζεται σε πιο αρνητικό περιβάλλον εν μέσω φόβων για την αύξηση του πληθωρισμού και την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Σημαντική πτώση καταγράφουν το πρωί της Τετάρτης οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, γεγονός που αποδίδεται στις προσπάθειες του Τζο Μπάιντεν να περιορίσει τον «πόνο» από τις δραματικές ανατιμήσεις της βενζίνης και άλλων καυσίμων. Ο ίδιος φέρεται έτοιμος να «παγώσει» τον φόρο καυσίμων, αλλά και να ασκήσει πιέσεις στις μεγάλες ενεργειακές των ΗΠΑ. 

Εν τω μεταξύ οι οικονομολόγοι της Citigroup ανέφεραν ότι η πιθανότητα η παγκόσμια οικονομία να περιέλθει σε ύφεση πλησιάζει το 50% καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυστηροποιούν τη νομισματική πολιτική και η ζήτηση για αγαθά αποδυναμώνεται