Skip to main content

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου: Ξεκινούν οι μελέτες κόστους-οφέλους

Τη χρηματοδότηση των αρχικών μελετών κόστους-οφέλους για τη νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου από τον νεοσύστατο χρηματοδοτικό μηχανισμό REPowerEU της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφώνησαν σε χθεσινή συνάντηση εργασίας στο Κάιρο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Μάνος Μανουσάκης και η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Διαχειριστή της Αιγύπτου Egyptian Electricity Transmission Company (EETC) Sabah Mohamed Mashaly.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, σε συνέχεια της προόδου που σημειώθηκε ως προς το χρηματοδοτικό σκέλος της νέας διεθνούς διασύνδεσης, οι διοικήσεις των δύο Διαχειριστών, που συναντήθηκαν για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες, εκτίμησαν από κοινού ότι είναι ρεαλιστικός ο σχεδιασμός για εκκίνηση του έργου σε λιγότερο από έναν χρόνο. Στην αισιόδοξη αυτή πρόβλεψη συμβάλλει και το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει άμεση πρόσβαση στα κονδύλια του REPowerEU, το οποίο έχει ως στόχο να στηρίξει χρηματοδοτικά έργα που  συμβάλλουν στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και προωθούν έμπρακτα την πράσινη μετάβαση.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση, ο κ. Μανουσάκης και η κ. Mashaly συζήτησαν εκτενώς τα σχέδια και τον χρονικό προγραμματισμό για την ανάπτυξη Ανανέωσιμων Πηγών Ενέργειας στην Αίγυπτο και διαπίστωσαν από κοινού ότι είναι απαραίτητο να υπάρχει παραγωγή πράσινης ενέργειας που θα διοχετεύεται αποκλειστικά στην Ευρώπη, μέσω της νέας διασύνδεσης. 

Συμφώνησαν ακόμη ότι τα συνοδά έργα ανάπτυξης των Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Ελλάδα και Αίγυπτο θα πρέπει να αποτελέσουν μέρος του έργου της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης, ενώ ανέδειξαν την αναγκαιότητα δημιουργίας «πράσινων διαδρόμων» τόσο στην Αίγυπτο όσο και σε διάφορα σημεία της Ευρώπης προκειμένου να αξιοποιηθεί πλήρως το παραγόμενο ανανεώσιμο δυναμικό της Αιγύπτου και η χώρα να καταστεί μία αξιόπιστη, εναλλακτική πηγή ενέργειας για την ευρωπαϊκή ήπειρο. 

«Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό των διεθνών μας διασυνδέσεων μέσω των οποίων η Ελλάδα μετασχηματίζεται σε έναν κρίσιμο ενεργειακό κόμβο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Στόχος μας είναι η εκκίνηση του έργου σε σύντομο χρονικό διάστημα και εργαζόμαστε εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση, σε άριστη συνεργασία με τον Διαχειριστή της Αιγύπτου» σημείωσε ο κ. Μανουσάκης.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές ο ΑΔΜΗΕ και η θυγατρική του Ομίλου, Grid Telecom, υπέγραψαν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα νέα συμφωνία με την Telecom Egypt, με αντικείμενο την τηλεπικοινωνιακή διασύνδεση των δύο χωρών, μέσω της Κρήτης.