Το ρούβλι εκτινάχθηκε σε υψηλό επτά ετών, συνεχίζοντας ένα ράλι που θέλει να περιορίσει η Ρωσία και πυροδοτώντας μια συζήτηση στη Μόσχα για το εάν η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να στοχεύσει σε μια «βέλτιστη» συναλλαγματική ισοτιμία.
Το νόμισμα εκτινάχθηκε έως και 1,7% στα 55,44 ανά δολάριο ΗΠΑ, το ισχυρότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2015 με βάση τις τιμές του Χρηματιστηρίου της Μόσχας. Αυτό ανέβασε την πρόοδό του φέτος στο 35%, ένα παγκόσμιο κέρδος που συνεχίστηκε αμείωτο ακόμη και όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μείωσαν το επιτόκιο αναφοράς κατά 1.050 μονάδες βάσης και χαλάρωσαν τα capital controls που επιβλήθηκαν ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν διαφημίσει την ανάκαμψη ως απόδειξη ότι η Ρωσία έχει ξεπεράσει τις διεθνείς κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικοί για μια πρόοδο που υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών και τα δημοσιονομικά της χώρας.
Τα μέτρα χαλάρωσης της Τράπεζας της Ρωσίας είχαν μικρή επίδραση στη δυναμική του ρουβλίου, η οποία οφείλεται στους περιορισμούς στις συναλλαγές σε δολάρια και στην κακή ζήτηση για το δολάριο εν μέσω κατάρρευσης των εισαγωγών της χώρας.
Το νόμισμα βρίσκεται σε ανοδική τροχιά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο πόλεμος αρχικά πυροδότησε μια καταστροφή, στέλνοντας το νόμισμα στο ιστορικό χαμηλό των 121,5275 ανά δολάριο στις 10 Μαρτίου, καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρώπη προσπάθησαν να απομονώσουν τη χώρα από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αλλά αφού η Μόσχα επέβαλε υποχρεωτικές πωλήσεις σε συνάλλαγμα στους εξαγωγείς και ζήτησε από ορισμένους αγοραστές ενεργειακών προϊόντων να πληρώσουν σε ρούβλια, το νόμισμα σημείωσε ράλι 118%.
naftemporiki.gr