Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε την πρόθεση των αξιωματούχων να αυξήσουν τα επιτόκια τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, τονίζοντας πως η μάχη για τον πληθωρισμό συνεχίζεται παρά τους κλυδωνισμούς στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Τα σχόλια της Δευτέρας υπογράμμισαν πώς οι εντάσεις στις αγορές την περασμένη εβδομάδα δεν επηρέασαν την ευρύτερη στρατηγική νομισματικής πολιτικής του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Η Λαγκάρντ μίλησε μετά από μια έκτακτη συνάντηση την περασμένη εβδομάδα, όπου αξιωματούχοι επιτάχυναν τις εργασίες για ένα εργαλείο για την υπεράσπιση της ακεραιότητας της ευρωζώνης.
«Σκοπεύουμε να αυξήσουμε τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης στη σύνοδο νομισματικής πολιτικής μας τον Ιούλιο» και να τα αυξήσουμε ξανά τον Σεπτέμβριο, είπε στους νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Δευτέρα.
Η Λαγκάρντ χαρακτήρισε την απόφαση να αναπτυχθεί ένα μέτρο κρίσης ως ένα μέτρο που στηρίζει μια προηγούμενη δέσμευση για διατήρηση του πληθωρισμού υπό έλεγχο.
Οι αξιωματούχοι αναγκάστηκαν να ενεργήσουν μετά από μια έκρηξη των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων στον απόηχο του σχεδίου τους για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες. Το νέο εργαλείο καταπολέμησης της κρίσης είναι πιθανό να περιλαμβάνει αγορές χρέους από πιο υπερχρεωμένες χώρες.
Λεπτομέρειες δεν είναι ακόμη διαθέσιμες. Το μέτρο πρόκειται να οριστικοποιηθεί πριν από την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στις 20-21 Ιουλίου, ανέφεραν στο Bloomberg άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη για φέτος και το επόμενο έτος στη συνεδρίασή της τον Ιούνιο, ενώ αναμένει επίσης σημαντικά ταχύτερο πληθωρισμό εν μέσω αυξανόμενου κόστους ενέργειας και τροφίμων.
«Η αύξηση των μισθών έχει αρχίσει να επιταχύνεται, αν και παραμένει μέτρια», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ. «Αναμένουμε ότι η αύξηση των μισθών θα ενισχυθεί ελαφρώς περαιτέρω το 2022 και στη συνέχεια θα παραμείνει πάνω από τα μέσα επίπεδα για τον ορίζοντα προβολής, υποστηριζόμενη από την στενή αγορά εργασίας, τις αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς και ορισμένες επιπτώσεις της αντιστάθμισης για τους υψηλούς ρυθμούς πληθωρισμού».
Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι η οικονομία μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται.
«Η αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας προς την Ουκρανία επηρεάζει σοβαρά την οικονομία της ζώνης του ευρώ και οι προοπτικές εξακολουθούν να περιβάλλονται από υψηλή αβεβαιότητα», είπε. «Όμως υπάρχουν οι συνθήκες για να συνεχίσει να αναπτύσσεται η οικονομία και να ανακάμψει περαιτέρω μεσοπρόθεσμα».
naftemporiki.gr