Η Ευρωζώνη δεν βρίσκεται μπροστά από μια νέα κρίση δημόσιου χρέους, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι η Ευρώπη δύναται να ξεπεράσει την πρόσφατη αστάθεια της αγοράς και η οικονομία της θα αναπτυχθεί φέτος και το επόμενο έτος.
Οι τρέχουσες συνθήκες είναι «εντελώς διαφορετικές από το είδος του περιβάλλοντος κρίσης στο οποίο βρισκόμασταν» στις αρχές της δεκαετίας του 2010, εξήγησε ο Πασκάλ Ντόναχιου μιλώντας στους Financial Times. Ο πρόεδρος του Eurogroup έκανε επίσης λόγο για «ισχυρότερη αρχιτεκτονική» στην Ευρωζώνη και «βαθύτερα θεμέλια για το κοινό μας νόμισμα». «Είμαστε όλοι σίγουροι για την ικανότητά μας να ”κινηθούμε” μέσα στις αλλαγές που συντελούνται», είπε χαρακτηριστικά.
Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η μειωμένη εμπιστοσύνη της αγοράς, που προέρχονται εν μέρει από τις διακοπές του ενεργειακού εφοδιασμού που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, έχουν πυροδοτήσει φόβους ότι η Ευρωζώνη οδεύει σε απότομη ύφεση. Καθώς η ΕΚΤ ετοιμάζεται για αύξηση των επιτοκίων, αυτοί οι φόβοι έχουν ενταθεί φέρνοντας sell-off στα κρατικά ομόλογα.
Οι δηλώσεις του Ντόναχιου έγιναν την ώρα που η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τους ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τη Δευτέρα, σχετικά με τα πρόσφατα αντικρουόμενα μηνύματά της. Η Λαγκάρντ είχε φανεί αποφασισμένη για σκληρή γραμμή για τον πληθωρισμό μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας στο Άμστερνταμ στις 9 Ιουνίου. Όμως την περασμένη Τετάρτη, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι επιτάχυνε τις εργασίες για ένα νέο «μέσο κατά του κατακερματισμού» για να αποτρέψει τη δυσανάλογη αύξηση του κόστους δανεισμού σε πιο αδύναμες χώρες όπως η Ιταλία.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η ΕΚΤ αντέδρασε υπερβολικά στο ξεπούλημα στις αγορές ομολόγων, και ισχυρίστηκε ότι η Ευρωζώνη είναι «σταθερή και εύρωστη» και «δεν υπάρχει ανάγκη για καμία ανησυχία» σχετικά με το κόστος δανεισμού ορισμένων χωρών που αυξάνεται ταχύτερα από άλλες.
Αν και τα κράτη μέλη θα έπρεπε να δεσμευτούν σε αξιόπιστα σχέδια για τη μείωση του δημόσιου δανεισμού και τη διαχείριση των πληθωριστικών πιέσεων, ο Ντόναχιου επέμεινε ότι μια ισχυρή αγορά εργασίας υποδεικνύει οικονομική επέκταση. Όπως είπε η τόνωση της απασχόλησης καθώς και η στήριξη από το πρόγραμμα NextGenerationEU, θα συντηρήσουν την οικονομική επέκταση της περιοχής, παρόλο που οι προσδοκίες για την ανάπτυξη έχουν μειωθεί. Οι προσλήψεις, πρόσθεσε, θα είναι μια «πολύ ισχυρή πηγή ώθησης», όπως και η εφαρμογή των σχεδίων ανάκαμψης μετά τον Covid-19.
«Οι θέσεις εκκίνησης για τα κράτη μέλη όσον αφορά τα επίπεδα χρέους και ελλείμματός τους είναι τώρα πολύ, πολύ διαφορετικές από εκείνες που ήμασταν πριν μας χτυπήσει ο Covid», είπε ο Ντόναχιου, προσθέτοντας: «Εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε σχέδια που μειώνουν προσεκτικά τον δανεισμό. Τα σχέδια για να γίνει αυτό θα πρέπει να είναι αξιόπιστα. Θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε ένα πληθωριστικό περιβάλλον». Τα υπερβολικά επίπεδα δανεισμού μπορούν από μόνα τους να «συμβάλλουν στις πληθωριστικές πιέσεις που προσπαθούμε να μειώσουμε», συνέχισε. «Αυτή θα είναι μια καλή ισορροπία».
Ορισμένες φωνές στην ΕΕ υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να αναλάβει περισσότερο κοινό δανεισμό για να βοηθήσει στη στήριξη της ενεργειακής μετάβασης και άλλων προτεραιοτήτων. Όμως ο Ντόναχιου επέμεινε ότι τα κράτη μέλη πρέπει να επικεντρωθούν στην εφαρμογή των υπαρχόντων σχεδίων. «Η κλίμακα αυτών που έχουμε συμφωνήσει είναι τόσο μεγάλη που θα χρειαζόταν λίγο χρόνο για να μπορέσουμε να δείξουμε ότι έχει εκτελεστεί πλήρως», είπε.
naftemporiki.gr