Από την έντυπη έκδοση
Χαμόγελα πικρά προκύπτουν από τη διαπίστωση πως υπάρχουν αυτές τις μέρες ιδιώτες επενδυτές, νέοι κυρίως, που αναρωτιούνται αν πρέπει να αλλάξουν την ομάδα των μετοχών του χαρτοφυλακίου τους. Το είχαν διαμορφώσει την εποχή που για να κάτσεις κάπου, ακόμα και σε εξωτερικό χώρο, έδειχνες πιστοποιητικό εμβολιασμού. Εδώ και μερικές εβδομάδες στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία οι γίγαντες αναφέρονται σε επερχόμενη ύφεση, με διαφορές βέβαια στον χρόνο εμφάνισης και διάρκειας. Ωστόσο οι κινήσεις τους τονίζουν τις ρευστοποιήσεις σε μετοχές και ομόλογα προτιμώντας να αυξήσουν τα διαθέσιμα κεφάλαια σε δολάρια.
Την έβδομάδα που πέρασε ωστόσο, εκτός των μεγάλων απωλειών εμφάνισε πτώση 8,3% το πετρέλαιο, προεξοφλώντας την λόγω ύφεσης παγκόσμια μείωση στη ζήτηση των καυσίμων. Γιατί η Fed, εκτός της αύξησης των επιτοκίων κατά 75 αντί 50 μονάδων βάσης, έμμεσα παραδέχθηκε πως ακόμα και μια ελεγχόμενη ύφεση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κοπούν τα φτερά των πληθωριστικών πιέσεων. Αναφερόμαστε στις δυσκολίες που αναγνώρισε η κεντρική τράπεζα, με την πλέον ισχυρή δυνατότητα παρέμβασης στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, για μια «ομαλή προσγείωση» της οικονομίας με τα μέτρα σύσφιγξης που είναι υποχρεωμένη να πάρει.
Το φαινόμενο με μία σύνοδο λιγότερη, λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος, η Αθήνα να εμφανίσει πτώση 4,3% την εβδομάδα που οι απώλειες του EuropeStoxx600 ήταν 4,6%, με την εβδομαδιαία πτώση των DAX και CAC ακόμα μεγαλύτερη, αποκαλύπτει την ταύτιση των θεσμικών στις επιλογές τους σε κάθε αγορά αξιών. Με την παρέμβαση της ΕΚΤ για τις αναταραχές στα ομόλογα των αδύναμων κρατών του ευρώ να σταματά την άνοδο των αποδόσεων, ήτοι τις πιέσεις στην αξία τους, αλλά να μην ανατρέπει στο ταμπλό τις πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, τα συμπεράσματα δεν προκαλούν ευοίωνες προσδοκίες. Οι τρόποι αντίδρασης σε αυτού του είδους το κλίμα διαφέρουν.
Μια ριζική αντιμετώπιση περιλαμβάνει ρευστοποιήσεις παντού και επιστροφή των κεφαλαίων στον επενδυτή. Για την τρέχουσα συγκυρία οι τελευταίοι αυτής της ομάδας πούλησαν όταν οι αγορές πρωτοστοιχημάτισαν τις 75 μονάδες αύξηση των επιτοκίων της Fed, προ μαγιάτικου πληθωρισμού. Προβαίνοντας σε αυτή την ενέργεια, είναι βέβαιοι για επερχόμενες χειρότερες μέρες. Θα περάσουν μήνες ή χρόνια περιμένοντας. Να οριστεί ο πυθμένας στο τρέχον bear market παγκόσμια. Ξεκινούν τη διαμόρφωση μετοχικού χαρτοφυλακίου όταν οι αξίες που τους ενδιαφέρουν βρεθούν πάνω από τους ΚΜΟ200. Αν όμως η αγορά από το επίπεδο ρευστοποίησης θέσεων τους διαψεύσει, θα επανατοποθετηθούν βιαστικά ελπίζοντας… σε μελλοντικά κέρδη. Είναι επιλογές σπάνιες. Απαιτούν ειδικό χρονισμό, εμπειρία ανάγνωσης της μεγάλης εικόνας, που φέτος έχει ως κεντρική παράμετρο έναν πόλεμο στην Ευρώπη.
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου
Η διάκριση των εξουσιών
Δεν θα κρίνουμε τον Αριστοτέλη ούτε τον Μοντεσκιέ για τη διάκριση των εξουσιών. Τις προσδιόρισαν ως νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική, τονίζοντας την ανάγκη να είναι ανεξάρτητες. Καθώς έτσι η ύπαρξή τους εξυπηρετεί καλύτερα το περίφημο δημόσιο συμφέρον. Η τέταρτη εξουσία μάς προέκυψε αργότερα και αρχικά εννοείτο ο Τύπος. Αλλά οι τεχνολογικές εφαρμογές τη μετέτρεψαν σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, περιλαμβάνοντας ραδιόφωνο, τηλεόραση και κάθε λογής πλατφόρμες ενημέρωσης του διαδικτύου. Στις τελευταίες στηρίζεται το κύμα του λαϊκισμού για την κατάληψη της εκτελεστικής εξουσίας. Ο λαϊκισμός είναι η χειραγώγηση των πολιτών μέσω συναισθημάτων που προκαλεί η μέσω πολλών πηγών, φαινομενικά ανεξάρτητων, παραπληροφόρηση. Αφορά ζητήματα στα οποία η εμβάθυνση είναι δύσκολη, αλλά διεγείρουν πολλούς, ανάλογα με την ψυχολογική τους κατάσταση, αλλά ανεξάρτητα από το μορφωτικό τους επίπεδο. Αυτός σε εμάς έκανε δώδεκα… τα δύο τρία για άλλες χώρες χρόνια των μνημονίων. Ο λαϊκισμός στην τέταρτη εξουσία αποφέρει εκατομμύρια σε όσους τον ασκούν με δεξιοτεχνία και επιπλέον κατάθλιψη… στους παραπλανημένους.
Σοφοκλής β’
Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης